Vražedné povídky

Vražedné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95476/vrazedne-povidky-95476.jpg 5 6 2

Knihu tvoří soubor detektivních povídek zakladatele tzv. americké drsné školy. Příběhy ukazující různorodou tvář americké kriminality z různých prostředí jsou spojeny postavou špičkového detektiva, člena Celostátní detektivní agentury. Ten své případy více než dedukcí musí řešit osmatřicítkou speciál. Ve svých přímočarých povídkách ukazuje Hammett realistickou tvář Ameriky první poloviny 20. století.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: , Tamtam
Originální název:

The Big Knockover I , 1962


více info...

Přidat komentář

DoktorAntonio
01.08.2019 5 z 5

Prudce dobré krimipříběhy. Hammet byl průkopníkem drsné detektivní školy. Vyhnal vyšetřovatele na ulici a nechal jim rozbít hubu. Autor psal o něčem, co osobně znal. Je to vidět.

trudoš
04.03.2019 4 z 5

V roce 1999 si dalo nakladatelství Tamtam hodně práce, aby odradilo co nejvíce kupců od sbírky povídek otce americké drsné školy. Sama anotace obsahovala tolik překladatelských nesmyslů, že jen skutečný odvážlivec mohl knihu s čistým svědomím otevřít.
Naštěstí obsah už měl na svědomí někdo příčetnější, takže žádný „kontinentální Op“ se nekoná. Navíc mě hned z kraje okouzlila předmluva Lillian Hellmanové, která o svém manželovi mluví tak, že si jej zamilujete, i kdyby se vám jeho tvorba nakonec vůbec nelíbila. Dashiell Hammett byl totiž jako jeho hrdinové - zásadový, inteligentní, rozhodný a neústupný. K tomu si připočtěte jeho minulost coby detektiva u Pinkertonovy agentury, literární věhlas, armádní zodpovědnost, problémy s alkoholem, nějakou dobu strávenou ve vězení a závěrečný boj se smrtelnou nemocí. Ať se si každý říká, co chce, byl to Pan Spisovatel, kterému se dodnes vyrovná jen málokdo. A stejně tak to mám i s jeho povídkami, jež ani po letech neztratily nic ze svého lesku.