Smrt v temnotách

Smrt v temnotách https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510739/bmid_smrt-v-temnotach-qAy-510739.jpg 4 72 17

Vraždy v Yorkshiru série

1. díl >

OBĚŤ, PRO KTEROU NIKDO NETRUCHLÍ, A ZLOČIN, JENŽ NEMÁ VYSVĚTLENÍ… Hluboko v jeskyni pod Národním parkem Yorkshire Dales na severu Anglie se najde tělo muže. Vyšetřování podivného úmrtí vede zkušený vrchní inspektor Jim Oldroyd se svým mladším kolegou Carterem, nováčkem z Londýna. Obětí vraždy je Dave Atkins z nedalekého Burnthwaite, kde až příliš mnoho lidí mělo důvod ho nesnášet, či dokonce nenávidět. O podezřelé není nouze, okolnosti zločinu však Oldroydovi s Carterem nejdou na rozum. Jak se Atkinsovo tělo mohlo ocitnout v tak odlehlé části jeskyně? Když potom zemře člověk, který mohl k případu poskytnout důležité informace, začíná být jasné, že vrah se nezastaví před ničím. Oldroyd a jeho lidé se snaží odhalit pravdu, ale každá odpověď jen vyvolává nové otázky. Zdá se, že uzavřená venkovská komunita je plná tajemství a lží. Oldroyd s Carterem brzy zjistí, že tenhle případ bude temnější a spletitější než jeskyně ukryté v podzemí. ___ Klasická anglická detektivka ve stylu knih legendárních autorů žánru, jako jsou John Dickson Carr, Clayton Rawson či Ellery Queen.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

The Body in the Dales , 2017


více info...

Přidat komentář

iveta3689
29.11.2023 2 z 5

Neslané, nemastné, utahané. Zvláštní přeskakování mezi postavami také nepřispělo plynulosti děje. Samotný detektivní příběh by asi byl dobrý, ale omáčka kolem ho úplně zabila.

zdenek118
22.10.2023 4 z 5

Kniha s detektivním příběhem je situovaná do hlubinných jeskyň v yorkshirské krajině , kde policejní inspektor Oldroy s kolektivem vyšetřuje záhadnou vraždu jednoho kontroverzního nepopulárního místního jekyňáře. Detektivka se mi četla docela dobře někdy obsahovala až zbytečně rozvleklé vyšetřování, vedoucí však k úspěšnému dramatickému odhalení vraha. Vyzvedl bych i zajímavý popis anglické krajiny s neobvyklým počtem těžko přístupných nebezpečných vápencových jeskyňí hojně navštěvovaných veřejností. Dávám této detektivce 4*.


Izu
03.08.2023 3 z 5

Průměr.Neurazí, nenadchne.Další pokračování série vynechám.

Vesmich
21.07.2023 3 z 5

Příjemně líné letní čtení, včetně průběžného ochlazování se pobytem v jeskyních, případně pomocí vody kapající za krk. Kdykoliv jsem u čtení usnula, což. bylo často, nic se nedělo, jakmile jsem se probudila, bylo celkem jedno, jestli začnu číst tady nebo tamhle. Jak to dopadlo nevím, takže kdo je vrah netuším, protože už na knihu v knihovně čekal napjatě další čtenář. Chybělo mi pár stránek, takže vím, kdo vrah není:). Nicméně mi to v hlavě nijak nevrtá.

astra3
16.07.2023 4 z 5

Taková pomalejší detektivka. Slibný začátek nové série. A hned jdu na druhý díl.

astroweb
29.06.2023 2 z 5

Tak trochu pro mě zklamání, nečetlo se mi to nejlíp. V podstatě i námět mě vyloženě neoslovil, možná to bylo překladem, který mi nesedl, většinou z angličtiny jsou líp přeložené. Další knihu od autoru si nejspíš odpustím.

Evule *
28.06.2023 3 z 5

Příjemná, oddychová a také pomalejší anglická detektivka, vyšetřovatelé sympatičtí. Já ale dávám přednost většímu spádu a také většímu napětí.

Awča
13.06.2023 5 z 5

Pěkné počtení, opravdu připomíná mé oblíbené Vraždy v Midsomeru.
Pozvolné tempo, popis krajiny, různé postavy venkovského života.
Vyšetřovatelé jsou sympatičtí, nebabrají se příliš ve svém soukromí či závislostech, což je osvěžující.
Prostředí jeskyní zajímavé a nezvyklé.
Líbil se mi i závěr, zcela jistě si nenechám ujít další díl.

Nessie72
02.06.2023 5 z 5

Málokdy se mi stane, abych se do knihy zamilovala na straně 12. Tady ano. Najdete tam totiž zmínku o mém milovaném autorovi z dětství a dospívání. Právě, jako to uměl on, umí i J.R. Ellis popsat krajinu, svérázné obyvatele a drsnou krásu, kterou turisté obdivují, ale každodenní život zde je mnohdy boj. Yorkshire Dales. Už víte, o kom je řeč na straně 12? :-) ano, James Herriot.

čef
24.05.2023 5 z 5

Jeskyňáři v severním Yorkshiru najdou mrtvého nepopulárního kolegu a rozjede se pátrání v klasickém stylu jako v Midsomeru, znáte to. Přehledně, v časovém sledu, se pomalu dozvídáme leccos o životě v malé vesničce, kde se všichni dobře znají, nenávidí se a milují. Za zmínku stojí i jeskyňářské balady přeložené z místního jazyka podivuhodně do podivuhodné češtiny. Pro zažrance do detektivek dobré sousto.

kolacky
30.04.2023 5 z 5

Mimořádně povedená detektivka! Sympatičtí policisté a spletité vyšetřování vraždy chlápka, který měl vroubek u každého, koho potkal. A moc se mi líbily veršíky ze staré knihy, v roztomilém nářečí jako kérkonošském...

Katania
20.04.2023 4 z 5

Super čtení a začátek nové série. Není to přehnaně překombinované ani drastické. Jen ta menší milostná linka mi do toho moc nezapadala. Každopádně se těším na další.

Hella
11.04.2023 2 z 5

Tak nějak nemůžu pochopit vysoké hodnocení knihy (84%), protože i když jsem čekala pomalou detektivku, ve dvou třetinách jsem to vzdala... roztahané, nezábavné, bez šťávy.

zuzana2599
17.03.2023 4 z 5

Smrt v temnotách je první částí nové série klasických anglických detektivek. Seznámila jsem se s inspektorem Jimem Oldroydem, s londýnským nováčkem Andy Carterem a jejich kolegyní Steph. Vražda se odehrála v hlubinách jeskyně a mrtvého neměl vůbec nikdo rád... Detektivka byla čtivá, já jsem spokojená a těším se na další díl.
Asi nejvíc jsem si na příběhu vychutnávala prostředí, krásu yorkshirské krajiny. Paráda !

mikika
06.03.2023 4 z 5

pohodová a celkem úsměvná detektivka z malé britské vesnice, kde počet podezřelých neustále narůstá, jak měli všichni na zabitého pifku. zvláštností je krása yorkshirské krajiny a zdánlivě neproveditelný způsob vraždy.
příjemná oddychovka.

Sirius
04.03.2023 3 z 5

Něco takového mi na českém trhu chybělo. Stará poctivá anglická detektivka z Anglie s parádní atmosférou. Přesně to jsem v téhle knize dostal a je fajn vidět, že někdo dokáže napsat detektivku bez hromady mrtvol a litrů krve a spousty brutality. To + ten způsob provedení ve stylu záhady zamčeného pokoje je to nejlepší, co tahle knížka nabízí. Na knížce je ale vidět, že Ellis se tu teprve rozjížděl - dlouhé kapitoly místy dost brzdí gradaci a trochu mi vadila snaha zabírat děj z více úhlů, tady bych ocenil více střídmosti. Snad příště. A snad příště bude chemie mezi trojkou vyšetřovatelů o něco lepší - přišlo mi, že Carter a Sam tu jsou hlavně kvůli budoucímu románku, který je ve vzduchu. Rozhodně to není špatná knížka, ale z těch zahraničních sérií, co má MP v portfóliu (Reaker, Shugaková), Vraždy v Yorkshiru tahají nejkratší sirku co s týká kvality. Uvidíme, co další díly, taková série opravdu na českém trhu chybí.

Majuš333
25.02.2023 5 z 5

'PRO FANOUŠKY VRAŽD V MIDSOMERU'


Midsomerky milujem a anglické detektívky tiež, takže nie je o čom...
Trojica hlavných vyšetrovateľov je veľmi sympatická, starší Oldroyd neustále podpichuje mladšieho nováčika Cartera a Johnsonová je milá osôbka.
Celé vyšetrovanie záhadnej vraždy sa nesie v takom pokojnom duchu. Rysuje sa nám tu skvelá nová séria, takže sa určite teším na pokračovanie :)


'Jak bezútěšně rychlý je čas, který odnáší nás do nicoty.'