Vrať se, ó, Kámasútro!

Vrať se, ó, Kámasútro! https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48694/bmid_vrat-se-o-kamasutro-2wL-48694.png 4 1 1

Prvotina indického autora, který žije v New Yorku, vzbudila v roce 1998 značnou pozornost a byla nominována na několik literárních cen (i na prestižní Booker Prize). Pikareskně laděný příběh indického chlapce, který se pokouší vymanit z tradičních konvencí země svého původu, která jakoby zapomněla, že tady vznikla Kámasútra. Vypravěčův hrdina nakonec skončí ve Spojených státech. Prabhu má opravdu neotřelý, originální humor a jeho román můžeme číst jako zábavnou satiru na indický životní koncept i slabosti života v USA. Sexuálními frustracemi postihovaný hlavní hrdina hledá obtížně svoje místo ve společnosti a jeho časté cestování po různých koutech zeměkoule poskytuje autorovi příležitost ke vtipné, sexuálně otevřené výpovědi o složité tváři současného světa a střetu dvou zcela odlišných kultur.... celý text

Literatura světová Romány Erotika
Vydáno: , Faun
Originální název:

Revised Kama Sutra , 1998


více info...

Přidat komentář

Koka
20.02.2024 4 z 5

Prekvapujúce, zaujímavé! V prvej tretine knihy hrdina pripomína akúsi indickú verziu Holdena Caulfielda, potom sa to však rozbehne do nečakaných rozmerov a okrem abstinenčného trápenia mladého Inda sa tu preberajú aj otázky dedičstva britského kolonializmu, vplyv katolicizmu v kresťanskej enkláve obklopenej hinduizmom, života v tak rozľahlej a vo všetkých aspektoch pestrej zemi, ako si ani nedokážeme prestaviť. Erotické fantázie, túžby a reálne zážitky autora majú svoje ohraničené a nie veľmi dlhé epizódy, inak je kniha plná informácií a postrehov o Indii v 60. - 80. rokoch 20. storočia. Pobavili ma aj sekvencie venované kultúrnemu "nárazu" mladého idealistického Inda s realitou vytúženého života v USA.
Som prekvapená, že kniha tu má tak málo čitateľov a tiež že z ďalšej rozsiahlej tvorby tohto autora po česky ani po slovensky nikdy viac nič nevyšlo.
Nesmiem zabudnúť pochváliť skvelý preklad Jana Kamenistého, ktorý i na tie pornografické epizódy dokázal nájsť vhodné a vtipné slovenské ekvivalenty.
Odporúčam!

RichardvonT.
28.08.2017

Dobrý náhled do života běžných Indů a hlavní hrdina v podstatě pošuk...


Štítky knihy

Indie sex humor erotika sexualita kámasútra

Autorovy knížky

Avatár Prabhu
indická, 1952
2003  80%Vrať se, ó, Kámasútro!