Volyň 1943: Genocidní čistka - fakta, analogie, historická politika

Volyň 1943: Genocidní čistka - fakta, analogie, historická politika https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380007/bmid_volyn-1943-genocidni-cistka-fakta-a-iOz-380007.jpeg 4 16 4

Během druhé světové války vyvraždili ukrajinští nacionalisté na Volyni a ve Východní Haliči zhruba sto tisíc Poláků. Grzegorz Motyka, vynikající znalec a oceňovaný popularizátor dějin, napsal knihu rozkrývající anatomii tohoto zločinu nevídaných rozměrů. Autor představuje volyňský masakr v širokém kontextu etnických čistek, které se v období druhé světové války děly, a nabízí čtenáři odpověď na řadu základních otázek o dané problematice: Byl volyňský masakr vzpourou ukrajinského lidu, nebo se jednalo o zločin, který naplánovala hrstka mocných? Čím byly polské odvetné akce proti akcím banderovců? Proč mají na Ukrajině příslušníci Ukrajinské povstalecké armády postavení národních hrdinů?... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Academia
Originální název:

Wołyń ’43 , 2016


více info...

Přidat komentář

vvikingg
30.09.2023 5 z 5

Velmi poutavě napsáno i skvělé srovnání ukrajinských banderovců - genocida Poláků s chorvatskými ustašovci - Genocida Srbů, chorvatskému klerofašististickému státu je v knize věnováno 35 stran. Co dodat velmi smutné čtení, můžeme odpustit , ale nesmíme zapomenout.

kotasbk
30.11.2020 4 z 5

Před pár měsíci jsem viděl polský filmeček Volyň (2016), takže jsem pochopitelně musel přečíst nějakou tu knížku týkající se dané problematiky. Bylo to věru zajímavé čtení. Občas mi slza ukápla, ale pro lepší "efekt" je nutnost se podívat na film. V knížce se dozvíte takové ty informace, které nejsou ve filmu (např. celý historický kontext, počty mrtvých, represe ze strany NKVD atd.), ale film Vám to vše přiblíží. Ze stránek knížky si jen tak nepředstavíte, jak hoří stavení, jak se tělo půlí nebo jak se stahuje z kůže (o tomhle se Motyka snad nezmiňuje, ale třeba se to událo).


alnahu
17.10.2020 5 z 5

Tato kniha faktů tragických osudů Poláků ve Volyni mi dala opravdu zabrat-musela jsem ji číst po částech ,abych ji vstřebala Kniha by se měla nazývat Volyňský masakr.Historikové tyto události označují jako volyňsko-haličský zločin v letech 1943-1945.Líčení zrůdností a mučení lidí a čistek ,které prováděli členové Organizace ukrajinských nacionalistů pod vedením Stepanem Banderou a Ukrajinskou povstaleckou armádou.Velice propracovaná kniha těchto tragických událostí.Půjčila jsem si ji po shlédnutí filmu Volyň v televizi a také proto, že v našem městě žijí pamětníci ,kteří tyto hrůzy prožili.

PaulaHortensie
09.12.2018 4 z 5

Velice náročná kniha na reálie ( data,místa, politické pozadí...). Ocenuji na ní popis souvislostí proč/kdo/proti komu- je precizně propracované. Za touto krvavou tragédií byla nenažranost( mamon) a nenávist......... lidé hnaní chtíčem se mění na zrůdy... těžko soudit.....je možné vůbec odpustit?

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) fašismus genocida Poláci Ukrajinci banderovci (OUN) etnické konflikty

Autorovy knížky

Grzegorz Motyka
polská, 1967
2018  88%Volyň 1943: Genocidní čistka - fakta, analogie, historická politika

Kniha Volyň 1943: Genocidní čistka - fakta, analogie, historická politika je v

Právě čtených1x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce16x
Chystám se číst26x
Chci si koupit19x
dalších seznamech2x