Octárna ... a jiné příběhy

Octárna ... a jiné příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46546/bmid_octarna-a-jine-pribehy-z3V-46546.jpg 5 81 8

Dílo Edwarda Goreye je vskutku bizarní a vzpírá se zařazení. Na komiks pracuje málo s obrazem, na literaturu zase příliš málo s textem. Podobně kolísají i nálady. Jeho příběhy plné absurdity jsou někdy lehce morbidní, aby vzápětí skočily do úsměvné roviny. Goreyův humor však postrádá radikální ironii, naopak, pod slupkou absurdnosti se skrývá humor dandyovsky blazeovaný - nechybí mu osten, ale ani elegance. Téměř všudypřítomná je nedořečenost - příběhům někdy chybí začátek, scény na sebe navazují dle surrealistických asociací, jejichž význam je často nepochopitelný, vyústění děje také není podmínkou. Díky tomu všemu je Goreyovo dílo velmi bohaté a čtenář musí být neustále ve střehu. Obsahuje: Pochybný host (The Doubtful Guest, 1957) -- Octárna - tři mravně didaktická pojednání (The Vinegar Works: Three Volumes of Moral Instruction, 1963) -- Snášející se kouzlo (The Sinking Spell, 1964). Soubor Octárna obsahuje tato tři pojednání: Rozšmelcovaná děťátka (The Gushlycrumb Tinies) -- Hmyzí bůh (The Insect God) -- Západní křídlo (The West Wing).... celý text

Literatura světová Humor Komiksy
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

The Douptful Guest / The Vinegar Works: Three Volumes of Moral Instruction / The Sinking Spell


více info...

Přidat komentář

Yarwen
31.05.2022 3 z 5

Roztomile morbidní, to je z mého pohledu asi nejvýstižnější sousloví o této knize. Černobílé kresby mají svůj styl, hororová tématika se nebojí ani takových témat, na které by si leckteří umělci netroufli (třeba rozšmelcovat líbezná dítka, že). Co je naopak trochu škoda, je přílišná útlost knížky, kterou přelouskáte za půl hoďky. Osobně jsem nepochopil povídku Západní křídlo, které je bez textu, ale tak to dost možná autor zamýšlel. Ale kde je ta Octárna?:) Celkově spokojenost, nadprůměr (57%).

memphisz
21.05.2016 5 z 5

Octárna - Tři mravně didaktická pojednání: Rozšmelcovaná děťátka, Hmyzí bůh a Západní křídlo. Co více dodat?

Morbidní krátká knížka se surrealistickým stylem vyprávění.


Standa Šebek
05.03.2014 4 z 5

Krátká, krásná, morbidní, surrealistická, úsměvná, tajuplná, absurdní, nenormální...nepopsatelná.

Kapis
04.03.2014 5 z 5

Zapnout Tiger Lillies, otevřít a už jen sát tu zvláštně surrealistickou náladu, kterou Gorey vměstnal do svých obrázků. Západní křídlo je vyloženě pocitová záležitost, na ten obrázek se sloupanou tapetou jsem čuměl dobrých deset minut. Zbytek knihy je taky výborný, chudáčci děti, obzvlášť Káťa;) Knihy od Goreye mají své nepopsatelné specifické kouzlo, stačí mít tu správnou náladu a otevřít na kterékoli stránce a ponořit se, člověk si nemůže být jist ničím, ani tím jestli jsou postavy živé či ne, podle toho jak všichni skoro levitují na špičkách to fakt poznat nejde a účel jejich konání je zcela zastřen. Tleskám a Čerstvě deflorovanou dívku posouvám trochu výše na svém seznamu "chci".

Makrela Liška
08.03.2013 5 z 5

Boží! Miluju Rozšmelcované dětičky a jejich malé tvářičky

Petrvs
04.11.2012 5 z 5

Tak na takovou laskominu, která se mi tak dokonale trefí do mého morbidně absurdního vkusu s kladnou viktoriánskou preferencí, na tu jsem čekal dlouho. A dočkal jsem se.

Nesmírně zábavné a absurdní (absurdně zábavné?) dílko s naprosto úžasnými černobílými ilustracemi. Zde již několikrát zmíněná Rozšmelcovaná děťátka, která si nelze nezamilovat, patří bezesporu k vrcholu knížky, za zmínku stojí i kubrickovsky působící němé Západní křídlo a pro navození atmosféry si dovolím ukázku ze zvlášť morbidního a velmi kafkovského Hmyzího boha:

Copak stalo se s Márinkou Fikejzovou?
Je vůbec naděje, že ještě žije?
Pročpak ji nenašli? kroutí lidé hlavou.
Bylo jí sotva pět, taková tragédie!

Slečnu na hlídání pak našli ve křoví,
leč nebyl z toho valný užitek;
bezvládné údy, pohled švidravý,
úbor kdovíproč samý hnědý flek.

Ptali se jí, co stalo za neštěstí,
ona však stále jen dokola tvrdila:
"Ach bože, slyším je po stropě lézti!"
Všem bylo jasné, že se zbláznila...

herdekfilek
02.03.2011 5 z 5

Rozšmelcovaná děťátka, nejlepší výuka abecedy, kterou jsem kdy viděl.
...
G jako Gustík, udušen v koberci,
H jako Hynek, přepaden šílenci.
I jako Ida, na věky pod vodou,
J jako Jenda, vypil louh náhodou.
...
No není tohle nádhera? Nádhera dokreslená krásnými obrázky s rozchechtanou depresí.

Příběh Pochybný host je svou roztomilostí překrásný.
A vůbec, mně se to děsně líbilo.

Jusa
25.02.2011 5 z 5

Rozšmelcovaná děťátka a spol. jsou jednoznačně voda na můj mlýn. Rozkošné!!!