Vlk z Wall Streetu

Vlk z Wall Streetu https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15120/vlk-z-wall-streetu-15120.jpg 4 53 13

Ve dne vydělával tisíce dolarů za minutu. Noci prožíval tak rychle a naplno, jak jen mohl - na drogách a sexu. Nenapodobitelným stylem líčí svůj příběh osudem pronásledovaný génius, jenž byl pojmenován Vlk z Wall Streetu. Jordan Belfort založil v devadesátých letech nechvalně známou investiční společnost Stratton Oakmont a stal se nejvykřičenějším jménem ve světě amerických financí: brilantní, potměšilý makléřský sekerník, který vyvedl nadšený zástup stoupenců z divoké plavby kaňony Wall Streetu do pevné instituce na Long Islandu. V této neuvěřitelné a vtipné autobiografii Belfort vypráví příběh o chtivosti, moci a výstřednostech, které si nikdo neumí představit. Od bouřlivého vztahu, který Belfort prožívá se svou ženou-modelkou, jejich společné bláznivé domácnosti včetně dvou malých dětí, dvaadvaceti zaměstnanců, páru bodyguardů a všude namontovaných skrytých kamer, k nespoutanému způsobu oficiálního života - zde je neobyčejný příběh obyčejného chlápka, který začal s kšeftováním s italskou zmrzlinou v šestnácti a dopracoval se ke stovkám milionů. Dokud to všechno nezkrachovalo...... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Ekonomie a obchod
Vydáno: , Olympia
Originální název:

The Wolf of Wall Street , 2007


více info...

Přidat komentář

Peter73
18.01.2023 4 z 5

Tejto knihe by som dal hodnotenie 4,4/5, zaokrúhlene dobrých 4. Kniha je skôr biografiou napísanou beletristickou formou. Je o živote amerického biznismena Jordana Belforta, ktorý na obchode s akciami zbohatol. Prepych, peniaze, pekné ženy, sex a drogy sú takmer na každej strane. Prvá časť hovorí o jeho obchodoch, o tom, aké bolo pre neho ľahké a zábavne zarábanie peňazí na Wall Street. Ďalšia časť je o ňom samotnom o tom, ako ho valcovali drogy a ovplyvňovala moc peňazí. Kniha ma bavila aj keď je v nej veľa vecí, ktoré nám Európanom nie sú až tak známe ako Američanom, dokonca je v nej aj jeho svojský humor, ale hlavne veľa peňazí a drog.

Dejf_ano
12.12.2021 3 z 5

Knížka se četla celkem svižně, což bylo velké plus. Z druhé strany název svádí k tomu, že se člověk seznámí s Wall Street, což není vůbec pravda. Nevím zda to způsobila tato kniha nebo následný film, ale u Nás v Čechá si stále mnoho lidí myslí, že investování vypadá přesně ,,takto".
Klidně mohu těch 450 stran doporučit k přečtění :)


Loubooker
22.07.2017

Ani nevim, zda mohu psat komentar, kdyz jsem knihu nedocetl. Precetl jsem asi 50 stran, pak jsem se podival doprostred a kdyz jsem videl, ze nektere sceny byly uplne presne zfilmovane a to vyborne, tak jsem knhu odlozil a uz se k ni nevratil, i kdyz jsem puvodne chtel.
Film jsem videl jako prvni, byl vyborny, takze uz pote pro mne bylo zbytecne cist silene tlustou knihu...
Nize nekdo doporucuje knihu Cityboy, tu jsem cetl a oproti Vlkovi se mi moc libila.
A kdo by se chtel vice a velmi ctive seznamit se svetem akcii, tak doporucuji dve knhy Michaela Lewise - Big Short a Jako blesk. Obe vyborne, odborne a pri tom skvele napsane. A jeste Frajeri od Bena Mezriche {nebo Mezricha?}, ta je vynikajici z hlediska popisu prace maklere na Nikkei v japonsku i jejich zivota na vysoke noze.

ollinka1989
14.03.2017 5 z 5

Tuto knihu jsem dostala jako povinnou cetbu pred 9ti lety od sveho nadrizeneho (prvni pracovni omyl - prace s prodejem akcii). Kniha me dostala..ackoli Jordan Belfort je hajzlik hajzliku, tak me uplne dostala. Kdyz jsem ji docetla poprve, tak jsem byla nestastna kdyz jsem otocila na posledni stranku. Knihu jsem cetla pak jeste asi trikrat. Na film jsem se tesila..ale lehce me zklamal..Cekala jsem o trochu vic. Kniha je holt kniha

Koza3
04.07.2016 3 z 5

Jordan Belford alias Vlk z Wall Streetu. Jaký byl jeho životní příběh? Před pár měsící jsem nastoupil do nového zaměstnání, které se věnuje finančním trhům, čemuž já rozumím jako koza petrželi. Řekl jsem si tedy, že si dám nějaké odlehčené studium a tahle šílenost se vyloženě nabízela. Po pár prvních kapitolách mi bylo jasné, že téma burzy a finančních podělávek budou spíše tématicky olíznuty, ale nikoliv popsány pro lačnící studenty. Je to i logické, protože tahle kniha je spíše o fetu, prostitutkách a bohémském životě. Byl jsem trochu zklamaný, ale humorně pojatý životní příběh mi to částečně vynahradil. První polovina byla naprosto bombastická. Jordan se drolí po několika Qualudes po různých červených kobercích a ty nejlepší společnice se mu snaží pomoci od jeho sexuálních choutek. Fajn, dobrý, ale po pár set stránkách to začne trochu nudit. Jakmile se příběh přesune do fáze rozpadu hlavního hrdiny, narazí několikrát na své dno a nějak se mu z něj nechce vzpamatovat. Trošku s ním soucítíte, ale spíše ho začnete nesnášet. Ty jeho kecy a snaha všem lidem pomáhat Vám přestanou chutnat a přestanete mu věřit. To je u hlavního hrdiny trošku problém a mě to moc nevyhovovalo. Neříkám, že jsem se do něj nedokázal vcítít, ale nějak jsem přestal věřit tomu, že tenhle člověk je ten good guy. Druhou půlku tedy hodnotím podprůměrně a zbytečně protahaně. Finální hodnocení je tedy průměr. Teď se těším až si znovu sjedu filmové zpracování s perfektním DiCapriem.
V rámci čtenářské výzvy řadím do kategorie "Kniha, která má více než 400 stran", protože druhá půlka byla tak dlouhá tak, že mi to přišlo jako tisíc stran :-)

SantAngel
24.03.2015 3 z 5

Většinou se traduje, že je lepší nejdříve číst knihu, která je obvykle předlohou pro film. V tomto případě jsem nejdříve viděl Leonarda DiCapria coby Jordana Belforta. Film trvá něco přes tři hodiny, tak by asi bylo divné, kdyby kniha měla, dejme tomu, 250 stránek. Nicméně těch necelých pět set stránek být asi nemuselo. Občas jsou podrobnější popisy nezřízených drogových večírků či orgií až nápadně podobné, asi tak, jak to bylo v reálném životě JB. Všechno splývalo. Příběh, z mého pohledu, začíná gradovat až ve třetí části knihy, kdy s malým synkem od JB, Carterem, začne být zle...
Ohledně problému (či realitě) brokerů jako takových - v tomto směru byla pro mě kniha jen potvrzením toho, co znám z praxe. V této branži jsem pár měsíců dělal (byť šlo ve srovnání s JB o "chudáčky" firmy) a něco pozitivního na tom je těžko hledat...

knihamouder
16.09.2014 3 z 5

No, co o této knize napsat, vydržela jsem až do konce, ale není to můj styl. Napadá mě pořekadlo-tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu až se ucho utrhne. Mám-li to říct dle stylu knihy, vyčuraný obchodník prodával lidem sračky, žil si na vysoké noze až na to jednou dojel...Prostě v jednu chvíli máte všechno a za okamžik už nemáte ani ten papír na utření zadku.

m1jd1
04.05.2014 3 z 5

Knihu jsem dočetla, ale neměla jsem málo k tomu, abych ji v polovině neodložila. První třetina byla čtivá, druhá třetina strašná (to jsem myslela, že knížku odložím) a ve třetí třetině se to zas rozjelo a dobře se četla. Radši se příště podívám na film než ji číst znovu.

motolka
02.12.2013 5 z 5

Knížka se mi moc líbila. Zkrátka tento žánr mám ráda.
Jsem moc zvědavá, jak dopadne zfilmování této knížky.

Weasley
14.08.2013 2 z 5

Peníze jsou vše, a kdo je nemá je ztroskotanec, nula... tohle byla dá se říci celá kniha.
Když jsem si tuhle knížku koupila, byla jsem hrozně nadšená, ale když jsem začla číst, nadšení ze mě opadávalo. Prvních 100 stránek jsem přečetla hned první den, jen abych se prohryzala k něčemu zajímavějšímu. Asi kolem 250 strany mě kniha naprosto přestala bavit a proto jsem jí na nějakou tu chvíli odložila. Na dovolené jsem přečetla dalších pár stránek a když jsem se dostala někde ke stránce 300-350 byla jsem nadšená. Konečně se to začalo dát číst. Znovu si tuhle knihu ale určitě nepřečtu.

valda
19.01.2013 5 z 5

Jordan Belfort je neskutečně úspěšný vlastník investiční společnosti. No a aby se mu mohlo takhle dařit, tak se samozřejmě musí angažovat i v ostatních oborech s investováním úzce souvisejících. Takže je taky naprosto šílený feťák, alkoholik a sexuální deviant. Jehož přehled o tom, co se dá všechno dohromady brát, aniž by člověk umřel, by stačil na doktorát z farmacie. A pro kterého je objednávka trojce děvek na hotelový pokoj, to samé jako si nechat přinést večeři
Rozdíl oproti ostatním podobným knihám je ale v tom, že nic o čem autor píše nevyznívá nijak nuceně. Belfort nemá problém psát o tom, jak se celý život choval jako čtrnáctiletý puberťák, o tom co za šílené situace zažil jenom proto, že už od rána byl plný quaaludu a xanaxu, jak manželce říkal Vévodkyně, aby ukojil své ego toužící po tom, cítit se jako nadčlověk. Jak svou tupostí potopil naprosto nesmyslně upgradovanou jachtu, a podobně.
Prostředí a doba, ve které fungovala jeho firma prostě byla šitá na míru feťákům s psychikou čtrnáctiletých, kteří na poradách řešili, jak zorganizovat soutěž v házení liliputem přes kancelář. A hlavně Belfort je skvělý vypravěč, který v knize kulometnou palbou, podobně zábavně jako Charrière v Motýlkovi, střílí jednu historku za druhou. Podobně jako v Motýlkovi je celkem jedno kolik z toho je pravda a v kolika věcech se snaží Belfort obhájit, protože se to čte prostě skvěle.
I když minimálně třetina knihy obsahuje pro mě nezajímavé popisy kšeftů, které Belfort vyjednával, pořád v ní zbývá ještě kupa zábavy a jak píše Vikina333, taky zajímavých životních mouder. Jinak doporučuju podobnou knihu http://www.databazeknih.cz/knihy/cityboy-35050, která je zase z pohledu zaměstnance investiční společnosti. Zároveň jsem zvědavý na film, který podle knihy točí M.Scorsese http://www.csfd.cz/film/287147-wolf-of-wall-street-the/zajimavosti/

brabofka
23.11.2012 2 z 5

Nějak mě těch prvních cca 50 stran nezaujalo.... přisprostlý, přiopilý a přifetovaný životopis mě nenadchnul.

Vikina333
21.05.2012 5 z 5

I když životopisný knížky nejsou mnou úplně vyhledávaný, tahle mě zaujala. Poutavě napsanej životopis neskutečně bohatýho sexuálního devianta a feťáka - nezní to čtivě, ale je to čtivý a zajímavý a šokující... V knížce se najde i hodně postřehů ze zajímavýho života a zajímavý životní "moudra"...