Štěňata vlků

Štěňata vlků https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375530/bmid_stenata-vlku-dsC-375530.jpg 3 25 8

Vlčí věk série

< 4. díl

Od smrti Leifa Olafsona uběhly dvě desítky let a lidé pomalu zapomínají na příběh plný krve, odvahy a krutosti lidí, bohů i osudu. Pak se ale v malé osadě daleko na severu probouzí dávné zlo. Jarl Helgi se musí opět chopit meče. Jenže s bojem přichází i temná minulost a napřahuje své pařáty. Protože Helgi byl kdysi znám svým přízviskem Troll – a do zvráceného koloběhu krveprolití jsou nyní zataženy jeho potomci i syn dávného přítele toužící po pomstě. Fjordy budou rudé, nebesa ozářená plameny a člověk bude člověku vlkem.... celý text

Přidat komentář

špulo
11.11.2023 3 z 5

Strašne rád by som pridal na hodnotení, ale nedá sa. Úroveň predošlých dielov tu proste nie je. Z jedného konkrétne dôvodu: málo strán. Pravidelne tu žehrám, že má nejaká kniha priveľa stránok, že bolo treba skrátiť atď. Tu je to naopak. Máme tu pár motívov, ktoré až žiarili túžbou po rozpísaní. A nič. Len pár slov a šlo se dál. Veľká škoda.
Inak ide o klasickú dobrodružnú fantasy vikingovku. Dobre sa číta, dej odsýpa, nejaký ten zvrat... Nečakajte veľa a presne toľko dostanete. Ak máte radi túto tému, tak niet čo riešiť. Na pár hodín vás kniha príjemne zabaví ;)).

tonysojka
28.05.2023 4 z 5

Trilogii Vlčí věk jsem četl někdy v devadesátých letech a líbila se mi.
Čtvrtý díl čekal v mé knihovně čtyři roky než jsem si našel čas jej přečíst a podle mě je to důstojné zakončení série.
Mě se vůbec Mosteckého styl vyprávění líbí,ty popisy drsné přírody kombinované s příběhem stejně drsným v období, kdy křesťanství na severu pomalu vytlačuje pohanské zvyky.
Těším se na jeho poslední knihu Bastard.


jockel
11.03.2019 3 z 5

Souhlasím s Turloghem.

vincek1
28.02.2019 3 z 5

Takové čtení z nouze, myslel jsem si, že to bude lépe propracované. Fantasy sice není mé nej, ale předchozí části byly lepší. Nevím co bych dále dodal.

Turlogh
09.09.2018 2 z 5

Zcela průměrný fantasy román, ze 70 procent o tom jak Helgi Troll a další bojují s trollkónou. ( Patrně samice od trolla.) Okrajově se dějem prolíná pomsta syna Leifa Olafsona za otce na králi Dánů. Musel jsem se do dočtení knihy nutit, stejně jako u třech předešlých dílů. Proto nedoporučuji, leda, že byste opravdu už neměli co číst.

avalonek
28.05.2018 3 z 5

Dobrý příběh,dobrý nápad,ale pro mě je to tak ten průměr.Helgi byl jako vzdy sympaťák,a víme,jak to dopadlo s Ulrikou,a synem Leifa Olafsona..Ale něco bych ještě asi přidala,něco mi tam prostě chybělo..

Dervish
28.05.2018 3 z 5

Upřímně, už to není ono. Příběh mě příliš nenadchnul a k postavám jsem si cestu nenašel. Nadšeně jsem přivítal až příchod Marche Leifsona a očekával jsem tedy, že se Helgi přidá k jeho cestě za pomstou na Godfredovi, ale marně, Mostecký mi tuhle radost odepřel. Souboj s Trollkonou byl již slabým odvarem. Tohle si Helgi Troll nezasloužil, Mostecký ho měl raději nechat odpočívat zaslouženým spánkem.

Fantasysvet
05.05.2018 4 z 5

Po prehryzení sa cez predlhý úvod ale začne tá pravá nefalšovaná akcia s jedným dejovým zvratom za druhým. Dočkáme sa aj viac nadprirodzena ako predtým. Druidi, bohovia, draky možno boli súčasťou série, žeby tvorili až takú veľkú časť príbehu ale tvrdiť nebudem. Mnohokrát sa súboje sústreďovali na medziľudský konflikt, čo je očakávané, pretože kto by predsa vítal Vikingov s otvorenou náručou? Tentokrát ale drakary na vode nečakajte, miesto toho si nabrúste meče a sekery, vydáme sa do lesa.

Sklamaním pre mňa bola nedostatočne vyobrazená časť Leifovho syna. Síce je postavou na obálke, príliš veľkú rolu v príbehu nemá. Prakticky sa zjaví v knihe samotnej dosť neskoro, následne sa jeho časť odohráva mimo knihy a objaví sa potom zase náhodne ku koncu. Vzhľadom na to, že Štěňata vlků sú samostatnou knihou a nie bonusovou poviedkou v tretej knihe, je škoda, že Jaroslav Mostecký nerozšíril Leifsonov príbeh do riadnych detailov trebárs s kapitolou navyše. Kto teda očakával príbeh plný pomsty s Leifsonom na čele sa nedočká. ALE, veľké ale je, že sa chystá ešte jedna novela z prostredia Vikingov. Vraj ešte nie je ani kompletne napísaná a ktovie čím nás autor prekvapí.