Piktové a mučedníci

Piktové a mučedníci https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46868/bmid_piktove-a-mucednici-Mbx-46868.jpg 5 156 13

Vlaštovky a Amazonky série

< 11. díl >

Piktové a mučedníci aneb Naprosto nevítaná návštěva (1943, The Picts and the Martyrs: or Not Welcome At All) je jedenáctý díl románového cyklu anglického spisovatele Arthura Ransoma o prázdninových dobrodružstvích dvou dětských sourozeneckých skupin, které se nazývají Vlaštovky a Amazonky, a jejich přátel. Kniha se opět odehrává u jezera v tzv. Jezerní oblasti (Lake District) v severozápadní Anglii (jezero v knihách je složeno ze skutečných reálií kolem jezer Windermere a Coninston) a začíná tím, jak Amazonky (Nancy a Peggy Blackettovy) očekávají radostnou návštěvu. Na prázdniny má přijet Dick a Dorotka Callumovy. Ti se zase těší na plachtění na zbrusu nové plachetnici Skarab a na dokončení důležitých výzkumů v dole kapitána Flinta (objeveném v Holubí poště). Ale sotva Dick s Dorotkou dorazí, jako blesk z čistého nebe přijde nečekaná zpráva - na návštěvu přijede staromódní prateta, známá nám již z příběhu Trosečníci z Vlaštovky. A tak na společné plachtění a táboření ani pomyšlení. Amazonky budou muset chodit v parádních šatech, učit se básničky a dělat společnost své protivné pratetě. Ale podnikavé a odvážné děti se nevzdávají... (http://cs.wikipedia.org/wiki) Edice Střelka, svazek 162.... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

The Picts and the Martyrs , 1943


více info...

Přidat komentář

Rose-Mary
24.05.2023 5 z 5

Tento díl se odehrává na severu u jezera. Paní Blackettová s bratrem Jimem, kapitánem Flintem, odjíždí na zotavenou a dcery nechává doma samotné s kuchařkou. Nancy a Peggy mají dovoleno pozvat si na pár dní své přátele, Dicka a Dorotku Callumovy.
Hned první den, kdy přijedou, dostanou dívky dopis od tety Marie, která není nikdo jiný než obávaná prateta, a naruší jim všechny plány.
Dick a Dorotka musí být odklizeni mimo dům, aby prateta o nich nevěděla. S pomocí dívek se zabydlí ve staré boudě v lese, tzv psinci.
Děti i přes přítomnost pratety zažijí spoustu dobrodružství. Je tu i horník Timothy, který je nám známý z dílu Holubí pošta.
Přes všechnu nechuť k pratetě dívky dokázaly chovat se příkladně a maminka dostala od ní pochvalný dopis.
Kniha je velmi hezky napsaná a čtivá, jako ostatní Ransomovky. Nemohu dát méně než pět hvězdiček.

jana-cisarova
11.04.2023 5 z 5

V pořadí už desátá Ransomovka. Odehrává se rok po Holubí poště. Kapitán Flint, Timothy a starý horník Lomař Bob pilně pracují v dole na měď, který děti loni objevily na Vysočině, když hledaly zlato.
Letos odjíždí maminka Amazonek se svým bratrem, strýčkem Jimem, na ozdravnou dovolenou, a nechává své dcery, Nancy a Peggy doma samotné s kuchařkou. Dovolí jim, aby si pozvaly na návštěvu Dicka a Dorotku. Plánují krásných a dobrodružných deset dní začátku prázdnin, ale to jim překazí prateta, která se nějakým způsobem dozvěděla, že děvčata zůstala v Jezerce sama. Hned se jim připomněla a převzala za ně odpovědnost, aby se o ně postarala.
Návštěva již dorazila. Dorotka s Dickem se ubytovali v Jezerce, avšak na druhý den přichází pohroma, v podobě příjezdu pratety Marie. Nancy a Peggy jsou přesvědčeny, že nesmí dopustit, aby jejich hosty v Jezerce našla, že by tím velmi přitížily mamince.
Řešení se najde v podobě polorozpadlé lesní boudy, tzv. Psince, kam dívky Dicka a Dorotku přestěhují. O jejich činu ví nejen kuchařka a Timothy, ale i listonoš, doktor a chlapec z hospodářství, který jim nosí mléko. Stále hrozí prozrazení, že prateta jejich existenci objeví a bude zle.
Nancy a Peggy se rozhodly sekat dobrotu a chovat se celou dobu přítomnosti tety jako andílkové. Docela se jim to daří, přestože si vždy najdou chvíli, aby zaletěly do lesa ke svým přátelům, nebo ve volném čase něco společně podnikli.
Děj se začíná komplikovat, když Timothy potřebuje z pracovny strýčka Jima nějaké věci na provedení rozborů. Zde musí nastoupit Dick, který jediný všechny nutné ingredience k rozborům pozná. Děti jsou málem přistiženy a odhaleny, ale nakonec to dobře dopadne. Prateta způsobí před koncem jejího pobytu dokonalý chaos, a nakonec dívky i jejich kamarádi vyjdou ze zápletky čistí, a jsou obdařeny pochvalným dopisem od pratety, který napsala pro jejich maminku.


Lastodont
15.06.2022 5 z 5

Výborná knížka. Kromě jiných věcí je třeba vyzdvihnout Dorotčino hrdinství, když se odhodlala zpracovat a uvařit uloveného králíka.

Any26
07.03.2021 5 z 5

Knížku jsem před lety objevila u mé mámy v krabici z dětství a od té doby se stala mou :D.
Pamatuji si, že mě tahle knížka opravdu bavila, je to asi 2 roky zpátky, co jsem ji četla, a vždy po čase se k ní ráda vrátím.
Takže určitě doporučuji a doufám že se budete bavit tak dobře jako já tehdy a teď když si vzpomenu na to dobrodružství a touhu po tom zažít to taky :P (žít přes letní dny v opuštěném psinci, hospodařit si, a plachtění na plachetnici bych rozhodně neodmítla...)

Boogie007
20.02.2019 5 z 5

Začínají prázdniny a Amazonky s Dickem a Dorotkou na ně mají svoje plány. Ale ouvej, přijíždí teta děvčat a je nabroušená na jejich maminku, která je nechala v domě samotné. Tak se z D a D stávají uprchlíci, z Amazonek vzorná děvčata a teta se rozhodně nesmí o uprchlících - piktech dozvědět. A je jasné, že to jen tak bez problémů nebude ...

pepa4081
07.02.2019 5 z 5

Knížka, kde nevystupují Vlaštovky, „pouze“ Amazonky a Dick s Dorotkou. Téměř v hlavní roli je zde prateta. Určitě ale proto není méně zábavná, než ostatní. Pro toho, kdo ji čte poprvé, je zde pár napínavých míst, hlavně na konci.
Co dodat? Ransomovky prostě miluju.
Nanejvýš uspokojivé.

Květinka008
05.09.2018 3 z 5

Když pro mě jsou hlavními postavami (a srdečními) děti Walkerovy, takže příběh bez nich je už tímto polovičatý... :-( Dorotka s Dickem (Aspergerův syndrom? :-) ) mi moc blízcí nejsou a Nancy se mi tady trochu protivila svým neuctivým a direktivním chováním k dospělým. Za mě slabší počtení, ale oceňuji další originální námět.

kapr
05.01.2018 5 z 5

Tak se mi podařilo získat z mých obvyklých zdrojů další, již druhou, Ransomovku. Mám z toho velkou radost. Samozřejmě jsem se do ní hned zakousnul. Není to sice zas taková paráda jako když ji čtete poprvé, ale pro mne to byl každopádně velký svátek. Na přečtení mi stačily po chvilkách tři dny večer před spaním.
----------- o -----------
„Zrovna moc útulné mi to nepřipadá,“ řekla stará kuchařka, když se zastavila u dveří hostinského pokoje v Jezerce a zadívala se na obrovskou lebku se skříženými hnáty, namalovanou červenou a bílou barvou na dvou velikých kusech papíru a připíchnutých připínáčky nad hlavou postele. …
V Jezerce se připravovaly Nancy a Peggy na návštěvu a vlak k severu, který se bez zastavení řítil všemi stanicemi kromě těch největších, přivážel zatím Dicka a Dorotku.

Druhý den začal tak pěkně, že by nikoho ani ve snu nenapadlo, jak skončí. … Listonoš přinesl poštu: „Je tu ještě dopis pro slečnu Lilly Blacketovou“ … „poslouchejte,“ řekla Nancy. „Píše teta Maria. Chystá se sem.“

Má milá Lilly, … Děsí mne pomyšlení, že jste s Margaret samy v domě. … Dopravu z nádraží jsem si zařídila telefonicky a předpokládám, že přijedu do Jezerky mezi půl sedmou a sedmou večer. … … Tvá milující teta Maria Turnerová
----------- o -----------
Takto (ve stručnosti) začíná další z kouzelných příběhů skupiny dětí situovaný do Jezerního oblasti (Lake District) severozápadní Anglie.
----------- o -----------
Mohu prozradit, že ten nápad měl svůj počátek před dávnými a dávnými lety, kdy jsme ještě jako děti trávili s bratrem a sestrami skoro všechny prázdniny na hospodářství nad jižním cípem Conistonu. Zbožňovali jsme ta místa. Po prázdninách jsme odjíždeli vždy s takovým pláčem, že jsme pro slzy ani neviděli. … Z těch starých vzpomínek vznikly knihy o Vlaštovkách a Amazonkách. Musel jsem je prostě napsat. Vlastně se skoro napsaly samy.
A.R. - Hawerthwaite 19.května 1958 - (výrazně kráceno)
----------- o -----------
Jak tu knížku jednoduše charakterizovat? Potěší na duši, nemorduje se tam, a svět se zdá být hned o něco krásnější. Rozhodně doporučuji pro všechny generace. V knize je uvedeno pro čtenáře od devíti let. Myslím si, že klidně mohli pár let ubrat. Na druhé straně bych dodal – do devadesátidevíti. Ti mladší v knížce najdou inspiraci, a ti úplně nejstarší si nad ní zavzpomínají na podobné příběhy ze svého vlastního mládí. Knížka rozhodně každého z nich pobaví a potěší. No prostě vás pohladí. Rozhodně doporučuji!

AshlinkaV
04.05.2017 4 z 5

Další pěkná kniha od Arthura Ransome.

Daydreamer
02.03.2016 5 z 5

Prateta! Jak tohle mohlo strašně dopadnout! Jenže - jenže to by tu nesměly být ta tři skvělá děvčata Nancy, Peggy a Dorotka a "vědec" Dick, aby na ni něco nevymyslely :-). Takže pět hvězd je naprosto jednoznačných!

Tauriel
23.11.2015 5 z 5

Jedna z mnoha knih na kterých jsem vyrostla a nedám na ni dopustit. Jednoduše řečeno je to skvělé čtení pro děti plné dobrodružství.

Ikkju
03.05.2013 5 z 5

Perfektní díl! Čekal jsem samozřejmě stejně netrpělivě na změnu plánů jako hrdinové knihy na Nanci a Peggy, ale vůbec jsem se přitom nenudil!

Dandy1966
13.10.2012 5 z 5

Paráda, kdo by nechtěl zažít podobné prázdniny?