Medúza: Tygra za ocas

Medúza: Tygra za ocas https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60115/bmid_meduza-tygra-za-ocas-uFv-60115.jpg 4 14 3

Vládci diamantu série

< 4. díl

Tetralogie „Vládci diamantu“ J. Chalkera patří mezi autorovy nejlepší romány a když v roce 1996 vyšly první dvě knihy (Lilith – Had v trávě a Kerberos – Vlk ve stádu), vzbudily mezi fanoušky sf zaslouženou pozornost. Když pak nakladatel ukončil činnost, zařadily se zbývající tituly série na přední místo seznamu knih, které by si opravdu zasloužily vyjít. Řada čtenářů proto uvítala, když koncem roku 2001 vyšla třetí kniha série – Charón / Drak před branami, a čtivý příběh pak překvapivým rozuzlením završuje právě kniha Medúza / Tygra za ocas. Planety v soustavě Wardenova diamantu slouží jako odkladiště společensky nepřizpůsobivých jedinců – zločinců, psychopatů, tyranů, ale i podivínských šílenců či geniálních vědců, jejichž experimetny ohrožují společnost. Je to drsný minivesmír, z něhož není úniku – každý obyvatel Diamantu je totiž infikován místním mikroorganismem, který má na každé planetě jiné schopnosti a mimo Wardenovu soustavu umírá i se svým nositelem. A v této soustavě se ukrývá předsunutá základna mimozemšťanů, kteří se ve spolupráci s místními vládci připravují zaútočit na část galaxie obývanou lidstvem. Na planety Diamantu je vyslán agent Konfederace s úkolem – zabít všechny čtyři vládce planet a získat tak pro Konfederaci další čas pro pátrání po vetřelcích. Poslední ze čtyř diamantů – Medúza – je mezi svými sesterskými planetami v mnohém unikátní. Jako jediná má možnost uchovat technologie a tudíž i pokročilý průmysl… A pouze na Medúze se Wardenův organismus omezuje na ovlivňování výhradně svého nositele…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Wales
Originální název:

Medusa: A Tiger by the Tail , 1983


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
31.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Nejlepší díl série. Medúza se podobá Kerberovi. Je to technologicky vyspělá totalitní společnost. Jen se zde mění těla místo toho, aby si lidé měnili těla. Občana je proto potřeba vychovávat a sledovat neustále, aby byl udržován spokojený a nevědomý. Protože když vás "wardeni" přizpůsobí zimě, proč by vás nepřizpůsobili i jiným podmínkám? Ale rozený Medúzan na takovou možnost nepomýšlí.

Tarin Bul byl jednou z uvěřitělnějších variací na tajného agenta. Jeho mise je nejzajímavější. Autor tentokrát rozvíjí myšlenku, že proměnlivost těl by vedla ke změnám pohlaví, protože v drsných podnebních podmínkách potřebuje společnost více žen než mužů. Logicky tak neexistuje zvýhodňování jednoho pohlaví, protože nemalý počet žen se jako muži narodil a i v dospělosti mohou lidé opakovaně prodělat změnu pohlaví dle aktuální potřeby rodinné jednotky. Přesto je společnost v konečném důsledku patriarchátem, protože jí vládne nejoplzlejší chlap v systému wardenova diamantu.

Po relativně svižném ději mise se dostáváme k rozřešení celé hlavní linie, což je část, na kterou celou dobu čekáme a za kterou zvedám hodnocení. Rozuzlení se mi líbilo. Úplný závěr mi pak přišel poněkud nedotažený. Ráda bych věděla, co se stalo s Tarinem a zda byly změny udělané na Ching Lu Kor doopravdy nezvratné. Všem ostatním dala kniha aspoň lehký náznak "a jak to bylo dál", jen zde nic. Zkusili to nebo si mám si myslet, že jistý agent si nechal Ass i Ching a všichni žili šťastně až do smrti? Přesto, kdybych si měla znovu přečíst půlku série, byl by to právě Kerberos a Medúza.

ludek.n
12.08.2019 4 z 5

Závěrečná kniha Chalkerovy tetralogie o vládcích Wardenových světů nám představuje poslední planetu Medúzu, kam je se svým tajným posláním vyslán agent Tarin Bul. Jeho mise je oproti těm předchozím poněkud zkrácena, neboť nás čeká poměrně rozsáhlý epilog, rozmotávající všechny záhady čtyř originálních planetárních světů, včetně onoho velkého tajemství ukrývajících se mimozemšťanů. Byť se nejedná o zcela původní myšlenku (podobné téma zpracoval ve své skvělé povídce Děti Slunce Jack Williamson už v roce 1934), funguje v kontextu děje velmi dobře a zcela přirozeně, bez krkolomných úhybných manévrů, nás přivádí do finále celé série. Bulova mise na Medúze pak baví stejně jako i závěrečné rozuzlení. Samozřejmě i tady se dočkáme opakování úvodní pasáže, v určitých momentech slovo od slova stejné s předchozími knihami, a nepomohlo ani její odlehčení a zkrácení. Myslím si, že tyto vstupy šlo napsat variabilněji, zajímavěji a tak, že by to nebylo otrocké CTRL-C/CTRL-V (ve třetí knize dokonce odpovědnému redaktorovi utekla výměna názvů planet, takže se dočteme, že Park Lacoch je vysazen na Kerbera místo na Charón - ostudné faux pas). Medúza je každopádně úspěšným završením výborné akčně-dobrodružné sci-fi série, která si udržela úroveň od první do poslední knihy.


Disease
14.05.2019 4 z 5

Kvalitativně na úrovni prvních dvou dílů, ale závěr mi přišel tak nějak nijaký.

Kniha Medúza: Tygra za ocas je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce44x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x