Vizita

Vizita https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78574/bmid_vizita-3Qz-78574.jpg 4 42 9

Obsáhlý román z lékařského prostředí zavádí čtenáře do komplexu jedné okresní nemocnice. V řadě událostí všedních dnů se odrážejí celé lidské osudy, radosti i trápení jak pacientů, tak i lékařů, jejich charaktery i problémy. Odborná medicinská terminologie a lékařský sleng, který se zde ve značné míře vyskytuje, zacházejí místy až na samu hranici srozumitelnosti, vytváří však velmi výraznou, autentickou atmosféru. Kniha, stojící na pomezí románu a reportáže, umělecké fikce a literatury faktu, se do podvědomí veřejnosti zapsala i svým filmovým zpracováním.... celý text

Přidat komentář

Kabuky
27.05.2023 5 z 5

Přečetl jsem jedním dechem.

jana14
15.03.2022 5 z 5

Románům z nemocničního prostředí jsem se vždy raději vyhýbala. Tento je vyjímka. Adolf Branald je můj milovaný spisovatel a v této knihze s pečlivostí sobě vlastní velmi dobře vystihl atmosféru a prostředí v tehdejším zdravotnictví. Nezapomenutelný je i film Pozor, vizita.


jprst
28.04.2020 4 z 5

Tak jsem si Branaldův román po dlouhé době zopakoval a opět jsem si čtení užil. Zase se jen potvrdilo, že dobré knihy věkem na kvalitě neztrácejí.

InaPražáková
18.07.2019 3 z 5

Složitá a zpočátku na pozornost náročná forma střídání autorského vypravěče a vnitřních monologů postav s graficky minimálně odlišenými přechody, roztříštěnost a široký rozptyl témat a osob, různě široce otevřené konce. Nečte se to snadno tím spíš, že kapitola často začíná uprostřed děje, který se vysvětlí někdy i o desítky stran později. Branald vůbec chytře propojuje drobnosti v textu hodně od sebe vzdálené, při druhém čtení bych jich určitě zachytila víc.
Některé příběhy jsou spíš dějové a dokumentární, jiné jsou přes dějové zvraty vyloženě niterné psychologické studie. Ty mi přišly zajímavější i odvážnější v kritice režimu. Primář, který neustále přemílá svůj strach z "nich", přičemž kdo "oni" jsou a co mu udělali se ukazuje jen pomalu, je velmi silná postava. Ani ty psychologické části a jeden překvapivě civilní konec mi ale nedaly pocit, že to stálo za to mimořádné soustředění na text. Obsah u mě prohrál s formou, takže jen tři hvězdy, byť silné.

Udivuje mě, kolik komentářů se odvolává na film. Vznikly dva, Pozor vizita a Sestřičky, přičemž první z nich má z velké míry jiný děj a výrazně odlišnou atmosféru než kniha. Vychází z ní, ale nepodobá se jí a srovnávat se dá jen těžko.

Rikitan
22.04.2019

Jedna z mála knih, která je horší, než podle ní napsaný film. Není to chyba knihy samotné, ale vynikající výkon pana Hrušínského pod taktovkou pana Kachyni prostě nemá chybu.

Kerberos
29.07.2018 4 z 5

Film jsem viděla několikrát tak jsem si řekla,přečtu si i knihu.Skvěle napsáno a přeskakování mezi postavami mi nevadilo,protože příběh jsem už znala.I když do filmu se samozřejmě všechno nevlezlo,to by musel být na pokračování.

Katka2382
06.02.2018 5 z 5

Krásná a čtivá knížka.

Eicherik
03.07.2016 5 z 5

Určitě nejzajímavější kniha z lékařského prostředí, kterou jsem kdy četl. Líbí se mi na ní, že se odehrává v tuzemském prostředí, že v ní paralelně probíhají příběhy více lidí a že se odehrává už v poměrně vzdáleném čase. Je to kniha, ke které se určitě ještě vrátím.

Chemiczka
13.05.2013 3 z 5

Knížka byla jasnou volbou, ptž je předlohou filmů K. Kachyni (ty jsou jedny z mých nejoblíbenějších v české kinematografii). Výborné čtení, ale trochu mi vadilo přeskakování mezi jednotlivými postavami, jejichž osudy spolu buď nesouvisejí vůbec a nebo se střetnout jen na malý okamžik, aniž by si do dalších osudů zasáhly - to je, ale pouze můj subjektivní problém.