Vítejte v Autistánu

Vítejte v Autistánu https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340333/bmid_vitejte-v-autistanu-ynj-340333.jpg 4 39 16

Výpravy do lidské mysli a na nejpřekvapivější místa světa Přízračná stanice londýnského metra, orientální bazar, exotická gastronomie Balúčistánu… Josef Schovanec, muž s autismem a s doktorátem z filozofie, nás v souboru krátkých svižných textů zve na originální cestu po nejrozmanitějších zemích, o nichž díky svým bezprostředním zkušenostem a neokázalému úsudku dokáže vyprávět fascinující věci. Dozvíme se, v čem jsou mu blízké muslimské kraje a proč je mu nejlépe na Dálném východě. Poznáme, jaké hřbitovy na něj udělaly největší dojem, a v íránských horách objevíme zapomenutý chrám vyznavačů zoroastrismu, kde se těla mrtvých vystavovala ptákům. A pochopíme také, jak se cítí absolutní filmový analfabet v porotě mezinárodního filmového festivalu a proč se smál snímku o člověku s Downovým syndromem. Více než čtyři desítky vtipných kapitol staví otázku po tom, co je a co není normální, do naprosto nového světla. A na základě vlastního autorova příběhu přesvědčivě ukazují, jak se dá handicap proměnit ve výhodu. Není divu, že ho milují čtenáři i účastníci jeho zábavných přednášek po celém světě.... celý text

Přidat komentář

Alena_S
22.11.2021 4 z 5

Stojí za přečtení. Spousta postřehů a myšlenek, jaké byste nečekali ani v cestopisu. Jen občas tak prazvláštně napsané - jak on autor prostě přemýšlí jinak :) - že to chce kapitoly dávkovat (jsou krátké), abyste dávali pozor. Ale určitě musí být zážitek s ním cestovat.

vlkcz
10.05.2020 4 z 5

Úžasné postřehy z míst, kam se většina z nás nedostane, a upřímně řečeno asi ani nijak po tom netouží. O to překvapivější, že nám, "normálním", toto zprostředkovává člověk, jehož diagnóza předpokládá nedostatek sociálních kompetencí.


LiLinka
19.02.2019 2 z 5

Měla jsem o knize jiné představy, stejně jako většina, přesto jsem knihu dočetla. Čtení odsýpá rychle, místy se najde i zajímavá myšlenka. Jen to není kniha o autismu, takže možná by nebylo od věci odstranit zde tento štítek, ať to není zavádějící. :)

Jolishka
29.12.2018 4 z 5

Zajímavý vhled do života a myšlení autisty. Nečekala jsem odborné výklady, takže lehký posun v pohledu na věci, o kterých už ani nepřemýšlíme, mne bavil.

Chesterton
17.10.2018

Nedokázala jsem se začíst, neobjevila jsem ani smysl knihy ani jakým způsobem tyto autorovy zápisky chtějí přiblížit svět autisty. Nekonečná paleta témat je hodna obdivu, ale nedokázala mě přitáhnout. Možná kdybych znala autora osobně. . .

malpet
17.09.2018 4 z 5

Kniha kterou jsem si vzal na dovolenou a přečetl ji za pár dní. Trochu tužší rozjezd, ale pak už se čtou stránky samy. klobouk dolů před panem Schovancem, jeho hlavu a znalosti v ní bych chtěl opravdu mít.

KrystofJuzko
07.07.2018 5 z 5

V knize pan Schovanec hovoří o komických situacích, ke kterým dochází vlivem jeho autismu. Nešetří vtipem, někdy je pravda až trochu nucený. To ale vůbec nekazí knihu jako celek. Rozhodně doporučuji přečíst, už jenom pro pochopení toho, že lidi s autismem mohou opravdu být součástí celé široké společnosti.

pola
26.06.2018 3 z 5

Bohužel, nedočetla jsem, moc mě to neba... :-(

medvedice3
30.04.2018 2 z 5

Očekávala jsem podstatně víc. První knihou https://www.databazeknih.cz/knihy/o-kolecko-min-muj-zivot-s-autismem-225893 si autor nasadil laťku hodně vysoko - a nepřeskočil. Krátké texty - spíše glosy, ve kterých sice rozehrává různá témata a postřehy, ale zároveň je i neustálé srovnávání toho, jak situaci řeší NT a ND (rozuměj neurotypický člověk = člověk nemající Aspergerův syndrom a neurodiverzní člověk = člověk, jehož mozek se liší od běžného uspořádání mozku, v tomto případě AS) . Mám stejné pocity jako olga 3004 i Insivis.

olga3004
16.03.2018

Bohužel jsem nezvládla víc, než několik málo kapitol. Určitě by bylo zajímavé, kdyby někdo přepsal autorovy zážitky a naprosto chápu, že má jiný styl vyjadřování kvůli AS, ale věty jsou opravdu velmi nepřehledné, šroubované a já jsem se nedokázala začíst.

Kirtans
31.01.2018 1 z 5

Za mne určitě ne, chápu, že autor sám má AS, tedy trochu jiný styl vyjadřování, ale ztrácela jsem se ve větách a nemohla se ponořit do čtení jako už dlouho ne.

3497299
20.12.2017 3 z 5

Bohužel méně zajímavé a slabší než O kolečko míň. Schovanec je sympatický, ale moc tlačí na pilu – chce být bavičem za každou cenu – mohl by si to odpustit a text tak zbavit křečovitosti. Co se týče jednotlivých fejetonů, tak většina jen povrchně naznačí nějaké téma, nahodí spojitost, ale nevydá se dál (až na pár výjimek). Aby bylo jasné: pořád je to v mnoha ohledech podnětný text, který stojí za jeho obsah číst, ale čekal jsem vzhledem ke schopnostem a rozhledu autora o dost víc.

Danafantom
06.11.2017 2 z 5

Nějak jsem si myslela, že se dozvím něco o autismu, jak vnímají svět. Tak ne, no...

Garfinela
31.10.2017 3 z 5

Ze začátku jsem byla lehce rozpačitá, očekávala jsem něco jiného, ale pak jsem se smířila s podivnou formou a vychutnala si některé odlišnosti, zajímavé postřehy či názory.

em.ka
05.10.2017 2 z 5

Na knížku jsem se těšila, protože jsem na ni slyšela vesměs pozitivní názory. Ale naprosto mi to nesedlo. I když jsou jednotlivé "cesty" krátké, nebavilo mě to a do čtení jsem se musela nutit.

bardus
12.08.2017 5 z 5

Díky za tuhle knizku. Je neuveritelne krasna.

Štítky knihy

autismus osobnosti

Autorovy další knížky

Josef Schovanec
česká, 1981
2014  75%O kolečko míň (můj život s autismem)
2017  70%Vítejte v Autistánu