Víra, naděje a masakr

Víra, naděje a masakr https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527202/bmid_vira-nadeje-a-masakr-65b12a72cd4bd.png 4 22 9

Během pandemie covidu strávil dle svých slov Nick Cave celé hodiny na telefonu; jedním z lidí, s nimiž si volal nejčastěji, byl irský zpěvák a publicista Seán O'Hagan – a jejich hovory s postupem času nabývaly na intenzitě a začaly se točit kolem několika uzlových bodů: víry, umění, hudby, svobody, smutku a lásky. Oba přátelé se dohodli, že si telefonáty budou nahrávat – a z nějakých padesáti hodin nahrávek se po radikálním redakčním zpracování zrodila kniha Víra, naděje & masakr. Najdeme v ní vše, co jsme si od Nicka Cavea za čtyři dekády jeho oslnivé umělecké dráhy navykli očekávat; dostane se nám upřímné osobní zpovědi i originálních meditací nad smyslem života a umění, a ještě lecčeho navíc. Jak říká sám Cave: „Tahle kniha pro mě hodně znamená a myslím, že ji upřímně ocení i každý, komu se nějak zvrtnul život, koho trápí tvůrčí blok, kdo má problém se závislostí, kdo truchlí, kdo zažívá duchovní krizi, kdo se pídí po smyslu života, kdo hledá krásu, kdo se chce naučit, jak napsat píseň či odehrát koncert nebo jen tak existovat.“... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Hudba a zpěv
Vydáno: , Argo
Originální název:

Faith, Hope and Carnage , 2022


více info...

Přidat komentář

Matty
15.04.2024 4 z 5

Seán OHagan si desítky hodin povídal s Nickem Cavem. Vznikl výjimečně otevřený knižní rozhovor o skládání hudby (za střízliva i pod vlivem různých substancí), životě, smrti, žalu, hledání víry a naděje uprostřed chaosu, keramických figurkách a iluzi, že máme nebo jsme někdy měli život pod kontrolou (co ovšem máme, je svoboda volby, jak budeme reagovat na podněty, které život přináší). Hodně jsem s mnohými Caveovými odpověďmi souzněl a ještě víc se teď, při vědomí, jak jeho skladby vznikají a co všechno do nich vkládá, těším na jeho podzimní koncert. Doporučuju všem fanouškům a fanynkám Nicka Cavea a existenciálního deep talku.

Milosz
22.03.2024 3 z 5

Bohužel většina knihy je o osudových, těžkých tématech, o náboženství, truchlení kvůli smrti syna, a různých duchovních zážitcích a zjeveních při psaní písní. Cave je dost velký fanatik a kdyby neměl hudební talent, byl by z něj určitě kazatel nebo vůdce sekty. Nějaké odlehčené historky tu sice jsou, ale málo. Spíš nedoporučuji. Ale pokud ulítáváte na albu Ghosteen, tak se vám bude líbit asi i tohle.


Crimble
20.03.2024 5 z 5

Jsou to takové moudrosti starého člověka, i když trochu jinak, než byste čekali. Cave je génius, takže hodnocení je jasný.

Frakira
20.02.2024 5 z 5

“Naděje je optimismus se zlomeným srdcem."

charlizee
04.02.2024

Asi nejde nevědět, kdo je Nick Cave, ale mě veškerá jeho tvorba dosud míjela, v mnohých pasážích pro mě proto byly rozmluvy těžko uchopitelné.
Čemu jsem ale rozuměla dokonale, to byly výpovědi o tísni, neustálém boji o nalezení smyslu všeho, o hledání víry a o bezradnosti po ztrátě blízkého člověka. Tu bolest ze smrti syna jsem (z pouhých slov) až fyzicky cítila.
Ten rozhovor není pro každého,
je hodně meditační až mystický,
a je zase důkazem toho,
že jsme na tom ve výsledku všichni stejně. Nic nového pod sluncem,
nicméně opakování tady těch hlubokých pravd není nikdy od věci.

rutto45
28.01.2024 5 z 5

Na Nickove výlevy sa vždy teším ako malé decko. Osobitný pohľad na vieru, historky z drogovej minulosti, trauma ako katalyzátor zmeny osobnosti... V tejto knihe nájdete všetko.

wendys93
09.01.2024 5 z 5

První letošní přečtená kniha a hned tolik intenzity, pocitů, myšlenek, smutku i radosti. Tohle bylo nesmírně intenzivní a velmi inteligentní čtení. Jedinečný čtenářský zážitek, který toho přináší tolik, že těžko vybírat to nejdůležitější a nejpodstatnější. Název je ostatně všeříkající...
Rozhodně kniha, ke které se budu opakovaně vracet.

Gracian1964
04.12.2023 3 z 5

Predchádzajúci komentár to zhŕňa v celku výstižne. Dialóg o podstatných a hlbokých veciach. Na môj vkus možno až príliš hlbokých. Nick nad všetkým možno až príliš špiritizuje, v niektorých momentoch mi to už šlo na sústavu. No nič, to je jeho problém. Čakal som viac o hudbe. V jeho súkromí sa vŕtať nepotrebujem a nechápem ani potrebu niektorých ľudí verejne sa obnažovať v citlivých citových oblastiach, ale čo už, každý sme nejaký.

lentolog
14.09.2023 5 z 5

Dialóg o podstatných a hlbokých veciach, takže neprekáža, že sa niektoré veci opakujú. Nick Cave je inšpiratívna osobnosť a Seán O´Hagan sa vie dobre pýtať. Vydarený slovenský preklad, potešili aj texty piesní a diskusia o nich.