Vilný stařec a hamižné ženy

Vilný stařec a hamižné ženy https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14933/vilny-starec-a-hamizne-zeny-14933.jpg 4 23 9

Román o tom, co může vypuknout, když se čtyřiaosmdesátiletý kmet hodlá oženit se zlatovlasou ukrajinskou Venuší. Košatý děj se odehrává v Anglii a odvíjí se kol "vilného starce", totiž inženýra, básníka a vdovce Nikolaje Majevského, odpovědně spisujícího své dějiny traktorů v ukrajinštině. Náš atypický hrdina se rozhodne pojmout za choť kvetoucí Ukrajinku, aby jí přichystal lepší osud a sám se přiživil na manželských radovánkách. Tomu se snaží zabránit jeho dvě původně rozhádané, nyní sjednocené dcery. Sledujeme groteskní průběh událostí od svatby k rozvodu, prokládaný vzpomínkami na Ukrajinu v době stalinismu a války. Autorka, Angličanka ukrajinského původu, románem úspěšně debutovala v roce 2005, ve svých šedesáti letech. Umí se podívat na ukrajinskou komunitu neotřele a výstižně, postavy jejího příběhu v čele s pošetilým, leč důstojným staříkem jsou napsány s humorným nadhledem i přiměřenou vážností. Vtipné a velmi čtivé.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Národní divadlo (Praha)
Originální název:

A Short History of Tractors in Ukrainian , 2004


více info...

Přidat komentář

Taťka Hraboš
27.12.2023 5 z 5

Myslím, že téhle knížce docela ublížil český název. Na jedné straně sice do určité míry odpovídá obsahu, ale je to neadekvátní zjednodušení, navozující dojem nějaké pikantní komedie, kterou tahle kniha rozhodně není. Ve výsledku ji vezmou do ruky lidé, kteří od ní čekají něco úplně jiného, a naopak se nedostane k těm, kteří by ji dokázali ocenit. Kniha má dvě dějové linie - ta současná, při níž dvě věkově i myšlením hodně odlišné sestry (i s ohledem na podmínky, v nichž vyrůstaly) řeší, co se svým ovdovělým otcem, kterého (zřejmě) osamělost dohnala k podivnému manželskému svazku se zištnou, o více než 50 let mladší ukrajinskou přistěhovalkyní (podotýkám, že všechny hlavní postavy pocházejí z Ukrajiny), v té druhé se pak řeší složitá rodinná historie od konce první světové války do jejich odchodu z domoviny do Velké Británie po druhé světové válce. Čtení je to sice místy komické, mnohem více však hraje na vážnější a temnější noty a sice jen v krátkých pasážích, ale o to důrazněji ukazuje nejen hrůzy druhé světové války, ale i ruského útlaku Ukrajinců mezi oběma válkami (příkladem budiž Stalinem uměle vyvolaný hladomor v letech 1932-33). Nakonec ani ta otázka, co s osamělým vlastním rodičem ve vysokém věku, nepatří zrovna mezi jednoduché.

bookworm
09.07.2023 5 z 5

Z názvu knihy, obálky i prvých stránok to vyzerá na ľahký a zábavný príbeh, ale veľmi rýchlo sa to celé zvrtne do mrazivej rodinnej drámy na dvoch úrovniach. Najprv je v popredí príbeh o chlípnom dedovi, čo sa oženil s mladou (hamižnou) ženou a o snahe jeho dcér, ho z tohto manželstva vyslobodiť a zachrániť preňho aspoň zvyšok majetku. Keď sa tento hlavný príbeh už blíži k happyendu, naplno sa rozbehne nemenej mrazivá druhá rovina o dlhé roky zamlčaných rodinných tajomstvách... Veľmi silný príbeh, realistický do poslednej bodky, a napriek dramatickému obsahu, písaný príjemným odľahčeným štýlom. Kniha sa mi veľmi páčila. Je len škoda, že má tak nevydarený titul v češtine ako aj v originále.


eltondo
19.07.2022 5 z 5

Jsem rád, že jsem tu knihu přečetl. Z nějakého důvodu jsem čekal crazy taškařici o nadrženém gentlemanovi, což se nekonalo. Když jsem se s tím smířil, mohl jsem se soustředit na vesměs neveselé životní příběhy jednotlivých postav (válečná holčička) - vždyť i ta nesympatická, buranská, vyčuraná a zlá manipulátorka Valentina je svým způsobem nešťastná a politováníhodná. Naštěstí je zde v závěru jakási optimističtější katarze. Vedle současného příběhu se seznamujeme s ještě smutnější a krutou historií Ukrajiny a Ukrajinců (stalinismus, hladomor, fašisté, lágry, gulagy, zneužívání západem po pádu komunismu, mafiáni a gangsteři apod.), která shodou okolností ve stejně nešťastném směru pokračuje i v dnešní době.
Velmi trefný (myslím i pro současnou ČR) je popis miliardářů, kteří začínají jako zločinci, gangsteři a loupeživí rytíři, ale časem "jsou jejich nadace čisté jako studánka".

DádazPrahy
13.06.2020 3 z 5

Četla jsem v originále - ani jsem nevěděla, že kniha vyšla i v češtině pod úplně jiným názvem (předpokládám že český název měl být asi atraktivnější než původní název originálu "Historie traktorů v ukrajinském jazyce", ale nerozumím, proč je tam "hamižné ženy" když"hamižná žena" je pouze jedna, tj. Valerie). Knihu jsem pochopila tak, že autorka píše příběh svého otce. Muži po osmdesátce lichotí zájem mladé Ukrajinky, ke které cítí i "povinnost" postarat se o ni jako o svou krajanku v cizí zemi. Valerie, vykutálená svobodná matka, sleduje jen svůj vlastní prospěch a vytrvale předstírá lásku ke starému muži, s vidinou získání finančního zabezpečení a povolení trvalého pobytu ve Velké Británii. Autorka a její sestra se obě snaží zmařit vztah Valerie ke starému otci a pomoci mu konečně pochopit, že "láska" Valerie není zdaleka tak upřímná a nezištná, jak by rád sám věřil. Knížku hodnotím průměrně - určitě není hodnotným literárním dílem, které prostě musíte přečíst, ale číst se dá a dost možná vás to bude bavit.

Bezantina
02.05.2019 5 z 5

Příběh střídá části, které jsou popsány v anotaci - totiž starého muže, který chytil " druhou mízu", s popisy života na Ukrajině za stalinismu a během války a je prokládán pasážemi o historii vývoje traktorů.
Příběh se vine jako klikatá cestička, je mozaikou poskládanou z osudů jedné ukrajinské rodiny. Rozhodně jej nepovažuji za "pobaveníhodný" ani " veselý", protože části popisující hladomor na Ukrajině, stalinistické čistky, nacistický pracovní tábor ani týrání seniora nepovažuji za humorné.
Nicméně pasáže, kdy se dcera rozčiluje nad starcem zamilovaným do lepé děvy jsou docela úsměvné..
Oceňuji i to, že si autorka dala tu práci s vyhledáním informací o historii traktorů, což bylo pro mě, která pocházím ze statku, zajímavé.
Celkově hodnotím velmi pozitivně, není moc knih, které by ve mě zanechaly takovou stopu.

petrn
23.08.2015 5 z 5

Kniha mě velmi příjemně překvapila, byla čtivá a zajímavá od začátku, až do konce. Na rozdíl od několika debutů, což jsem poslední dobou četl, je příběh konzistentní, není to, že by nalákal úžasným startem a ke konci by se čtenář modlil, ať už je konec. Postavy jsou vykreslené opravdu důvěryhodně, spisovatelka se určitě musela inspirovat z vlastního života. Snad jen pan Dubov byla trošku postava pro jednoduchý konec.
Oceňuji i přirozené prolínání ukrajinské historie dějem knihy, zase si člověk uvědomí, jak jsou malé státy vždy semlety těmi většími a nikdo se jich neptá na jejich názor.

martina.riz
10.07.2015 3 z 5

Pro pobavení dobré.

bondula
22.02.2013 2 z 5

Príbeh nie je v zásade nijak komplikovaný, chýbali mi naozaj neočakávané zvraty, dej vyznel napriek zaujímavej zápletke dosť lineárne, bez výraznejšej gradácie a prekvapení. Písané dosť rozvláčnym štýlom. Po prečítaní u mňa knižka zanechala iba pocit jazdy v starej rachotine po malých anglických mestečkách a čudnú chuť jabĺk toshiba...

Mishu
31.12.2011 4 z 5

Velmi vtipný a čtivý příběh, pouze některé pasáže o historii traktorů jsem přeskakovala, protože mě moc nebavily. Doporučuji přečíst si v angličtině, je psáno jednoduchým, ale živým a současným jazykem. Pobavíte se a ještě si potrénujete angličtinu :)

Štítky knihy

rodinné vztahy Ukrajina traktory

Autorovy další knížky

Marina Lewycka
britská, 1946
2008  72%Dva karavany
2006  70%Vilný stařec a hamižné ženy

Kniha Vilný stařec a hamižné ženy je v

Přečtených31x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst2x
dalších seznamech3x