Vila nad mořem

Vila nad mořem https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525573/mid_vila-nad-morem-6544ed54a7725.jpg 4 2 2

Metafyzický a okultní souboj mezi spisovatelem a jeho vrahem. Vila nad mořem předjímá Kingovo Osvícení, jednou z postav dramatu je malý Áďa, kterému nedají spát Temné síly. Stefan Grabiński (1887–1936), klasik polské fantastiky a železničního hororu, se vrací zpět do českého kontextu. V roce 1921 si jej všimla česká avantgarda, pod redakcí Miroslava Rutteho vyšel Grabińského první překlad do cizího jazyka Myšlenkový okruh. Nyní, po stu letech, se kruh uzavírá a ke čtenářům se konečně dostává ztracený rukopis nalezený v Praze.... celý text

Přidat komentář

Morbidus
23.11.2023 4 z 5

Od Grabinského toho ke své rozmrzelosti příliš načteno nemám. Nicméně ty kusy, na něž jsem narazil, se s mým vkusem potkávaly (a to nemálo). Nebýt archaického jazyka - který mi nevadí, ba je mi přínosem - bych skrze nápaditost a témata jeho příběhů tipoval autora mnohem bližšího modernímu věku. Ať už autora přirovnáváte ke komukoli, podle mě si zachovává svůj velmi osobitý a specifický vhled (či vnitřní filozofii).
A jak vidno, platí to i o Vile nad mořem. Drama čtu rád (byť ne tak často jak by se mi zamlouvalo) a tohle je jednoznačně jedno z těch, které stojí za to prozkoumat. Bonusem případným sběratelům a milovníkům starší literatury budiž jistá unikátnost tohoto svazku. Ačkoli úvodní slovo a obrazová příloha možná řekne více literárním vědcům, rozhodně je sama o sobě příběhem, který stojí za to znát. Je to jedna z knih, která moderní proud konzumace mine, ale kráčíte-li mimo něj, budete spokojení.
Skvělá volba pro milovníky starších metafyzických horrorů.

eraserhead
18.11.2023 4 z 5

Jsem rád, že se nám můj oblíbený polský mysteriózní a horrorový povídkář a romanopisec představuje i jako dramatik. Mnohými přirovnáván k E. A. Poeovi, mě se však jeho tvorba zamlouvá mnohem více, než Poeova. Vila nad mořem je krásně napínavé mysteriózně okultní drama o vyústění jednoho milostného trojúhelníku. Možná lehce čitelné, přesto s krásnou atmosférou. Tradičně moc hezké zpracování, nechybí ani obrazová příloha.


Autorovy další knížky

Stefan Grabiński
polská, 1887 - 1936
2012  83%V domě Sáry a jiné povídky
2010  75%Šialená záhrada
2015  75%Tieň Bafometa
2018  30%Ostrov Itongo
2022  %Mŕtvy priestor