Zbloudilá legie

Zbloudilá legie https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41706/bmid_zbloudila-legie-YLj-41706.jpg 4 52 10

Videssoský cyklus série

1. díl >

V jednu chvíli ještě stáli pod noční oblohou na půdě Galie a chystali se na souboj na život a na smrt. Římský tribun Marcus Demilius Searus držel v rukou meč začarovaný druidským knížetem. Meč keltského náčelníka Viridovika byl k nerozeznání podobný, jen kouzla v něm uložená pocházela od jiného druidského čaroděje. Když se oba meče srazily, Marca, Viridovika a kohorty Ceasarových legií obklopila kopule zlatého světla. O chvíli později se opět ocitli pod noční oblohou, jejíž hvězdy však neznali. Galie a Řím zmizeli. Přenesli se do Videssoské říše, země, která se chystala svést rozhodující bitvu se svým nepřítelem. Nový svět plný kouzel a černé magie bude zkouškou jejich odvahy a zdatnosti, kterou dosud žádná římská legie nepodstoupila.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Classic
Originální název:

The Misplaced Legion , 1987


více info...

Přidat komentář

Cinik
19.01.2024 3 z 5

Není to špatné, ale ubral bych na rozvláčnosti. Pobavil mne ale autorův svérázný humor, kdy se Ceasarovi Římané kouzlem přenesou do jiného, zcela cizího světa, který ovšem není nic jiného než trošku jinak natřená Byzanc (východořímská říše pár set let později).

Racek213
08.09.2022 5 z 5

jak jinak než za 5. Napsáno tak, že člověk to nejen čte, ale se tam přímo pohybuje. Mistr slova i historie... i té alternativní, té zvlášt!


ludek.n
05.08.2020 3 z 5

Zbloudilá legie začíná bitvou mezi Galy a Římany a končí válečným tažením ve Videssosu proti ďábelským Yezdům. Hned jak se ocitneme v podivuhodném Videssosu je jasné, že Turtledove nikam chvátat nebude (vždyť si příběh rozvrhl do čtyř knih), a tak mezi úvodní a závěrečnou bojovou scénou si užijeme poměrně vláčného seznamování se s novým světem, ovládaným magií a náboženstvím. Jak už to u podobných fantasy ság bývá, máme tu obrovský panteon postav. Některé se dějem pouze mihnou a zmizí, jiné zůstávají po celou dobu, a pakliže nezemřou u Maraghy je více než pravděpodobné, že se s nimi setkáme i v dalším díle. Přestože je příběh hodně o emocích, nějak je tady necítíte. Láska i zuřivost jsou jalové a vyšisované do bledých odstínů. Turtledove sice píše barvitě a zajímavě o všech možných zákrutách života ve Videssosu, ale chybí tomu dravost a elementy, které by člověka k jeho vyprávění přikovaly. Když pak ani zběsilá závěrečná bitva nevyvolá mrazení v zádech a chvění chloupků po těle… říkáte si „Jde to, ale ještě to není úplně ono!“

špulo
11.09.2018 4 z 5

Šlo to, šlo. Škoda toho mierne fádneho spracovania. Ťažko povedať, či za to môže autor, preklad alebo vydavateľ, ktorý je nám tu všetkým známy svojim veselým prístupom k veci. No, ale nevadí, užil som si to. Kto má rád kombináciu staroveký Rím a fantasy, neprohloupí...

lampernaqui
21.12.2017 4 z 5

Takových knih už bylo, kdy se hlavní hrdina tajemnou silou dostal do jiného času či světa. Tady se to stalo celé Římské legii, ale jelikož disciplína je pro ně číslo jedna, tak je to nějak extra nerozhodí a dokážou se prosadit i tam, kde je magie zcela normální věcí. Napsané je to dobře, postavy mi byly sympatické a jsem zvědav, jak se příběh rozvine dál.

analizátor
17.07.2017 3 z 5

Z počátku zajímavé, ale postupně to začíná být na jedno brdo a moje pozornost upadala. Dočetl jsem, ale dalo to práci. Římany, kteří se vypořádávají s neznámým světem dokázal mnohem lépe vykreslit Bureš v Propasti času. Zde jsem čekal něco podobného, žel bohu jsem se nedočkal.

hanak_v_exilu
01.02.2017 4 z 5

Přečetl jsem první díl a líbil se mi. Po čase jsem koupil druhý díl, přečetl znovu první a ke druhému se nedostal. Po ještě další době jsem koupil třetí díl, znovu přečetl první a znovu sérii odložil. Čtvrtý díl už mám taky. A hádejte co? Přesně tak, po čtvrté jsem Zbloudilou legii nečetl. Ty hezké obálky si ale prohlížím rád. Takže možná, jednou.

astroweb
05.08.2016 3 z 5

Začátek zajímavý, nápaditý, ale po půlce jsem zjistil, že už mě asi nic nepřekvapí, tak jsem knihu nedočetl.

Wamann
24.09.2014 5 z 5

Moje první kniha od tohoto autora, výborné čtení, zajímavý námět, střetu neznámého světa s Řimskou legií.

Darkjober
18.07.2011

Knihu právě čtu. Začátek byl velmi chaotický a přišlo mi, že až nesmyslný. Po chvíli čtení jsem se začetl a mohu doporučit.

Štítky knihy

legie černá magie

Autorovy další knížky

Harry Turtledove
americká, 1949
2000  89%Porušení rovnováhy
2000  83%Svět v rovnováze
2000  92%Dobytí rovnováhy
2000  91%Zvrácení rovnováhy
1997  78%Zbloudilá legie

Kniha Zbloudilá legie je v

Právě čtených3x
Přečtených81x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce64x
Chystám se číst17x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x