Věže - Příběh 11. září

Věže - Příběh 11. září https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87920/bmid_veze-pribeh-11-zari-Nzc-87920.jpg 3 38 15

Příběh Čecha, který byl 11. září 2001 při tom, když se řítily Věže Světového obchodního centra v New Yorku. Stal se jedním z bezejmenných hrdinů, kteří vstoupili do pekla, aby pátrali po přeživších, a přitom nacházeli mrtvé. Někdo hledal sám sebe, aby se očistil od svých hříchů, někdo šanci pomoct druhým.

Literatura faktu Biografie a memoáry Příběhy
Vydáno: , Motto
Originální název:

Towers , 2011


více info...

Přidat komentář

Janek
26.04.2024 3 z 5

Tahle kniha je napěchovaná informacemi, které by neměly být zapomenuty. Je velká škoda, že text je velmi chaotický - nešikovně balancující na hranici mezi naučnou a vzpomínkovou literaturou. Text by zasloužil značně proškrtat. Na knihu jsem narazila v knihovně úplně náhodou a ačkoli obálka mě spíše odpuzuje (navzdory tomu, jak hluboký je příběh těch potetovaných zad) a text není vůbec čtivý, právě kvůli tomu jedinečnému svědectví o události, která se snad nebude nikdy opakovat, jsem dočetla až do konce.

Dejf_ano
10.08.2023 5 z 5

Vhled do historie a architektury výškových budov v USA byl velmi zajímavý a oživil celou knihu.
Dávám pět hvězd hlavně z respektu vůči obětem 11.září. Je vidět, že pan Boudník tuto událost velmi silně prožíval a s celé knihy je cítit láska k USA a Manhattnu speciálně.


Janadvorackova
18.08.2021 4 z 5

Hodně moc zvláštní kniha.
A blíží se výročí, asi proto mi na ni padl zrak, když jsem prolézala archiv.

Vlastně hannah2000 popsala dokonale, o co šlo.
Musím říct, že začátek mi dal trochu zabrat, nešlo se začíst. Pak autor přišel s historicko/architektonickými vsuvkami, všelijakými postřehy a popisy úplně běžných věcí, s vyprávěním kámoše Roba. A mně to bavilo.
Jde prostě o svědectví. Věřím, že kdyby každý desátý člověk, který se nějakým způsobem účastnil odklízecích prací napsal knihu, měli bychom před sebou neskutečné množství různorodých myšlenek a postřehů.
Ty by se pak rozebraly, vytřídily a poskládaly správně do autorova modelu události, (odkaz na model místa nehody, který pomohl lépe se tam orientovat). A měli bychom před sebou nejzmapovanější den minimálně za hodně dlouho.
Představivost je potvora :).

Příběh je citlivý k popisům "místa čínu," protože za něj byla ta oblast oficiálně označena. Tedy až na pár detailů, které bohatě stačí, ale z hlavy je nedostanete.

kamila5406
18.03.2021 1 z 5

Vůbec jsem se nemohla začíst neoslovila mě

hannah2000
30.12.2019 4 z 5

Zvláštní kniha, původně jsem ji začala číst už před několika měsíci, ale nemohla jsem se začíst. Čekala jsem totiž od knihy něco trochu jiného, i když vlastně nevím, co přesně. Ale nedalo mi to a časem jsem se k ní vrátila.

Samotný příběh je smíchaný z několika částí. Z popisu New Yourku a jeho architektury, z technického popisu staveb i odklízení sutí po útoku, z trochu nezáživného vyprávění o událostech těsně před i o historii (historii mám ráda, ale zde občas působila rušivě). Dále z vyprávění o několika konkrétních postavách, které v příběhu poznáme blíže, a hlavně to celé doprovází samotný popis šílených událostí 11.září a všeho, co po nich následovalo. A to bylo vyprávěno tak, jak to viděl a prožíval autor. Chvílemi jsem měla pocit, že autor knížku napsal jako terapii, aby se s tím, co na "vlastní kůži" prožil, nějak vyrovnal. Seznámil čtenáře s kamarádem Robem, s Frankiem - nováčkem u hasičů, který byl mezi prvními, co vyjeli k zasaženým budovám, s hasičem Peterem, s vojákem Johnem, který pomáhal odklízet trosky a přitom tesknil po své ženě Joe Ann, která tam pracovala, ... Popisoval, jak všichni několik měsíců fungovali jako roboti a jeli na autopilota, jak jim hladina adrenalinu pomáhala to celé přežít, ale zároveň se báli, že až adrenalin odpadne, zůstane jen prázdnota ... Popisoval, že bylo nemožné najít všechny oběti a jak nemožnost pohřbít své zemřelé nedovolilo pozůstalým se s tím člověkem rozloučit a přijmout fakt, že už tady není ... Vyprávěl o tom, jak se z Kaple svatého Pavla stala záchranná loď, kde vytvořili zázemí pro záchranáře pracující na odklízení ... Tahle část knihy mě vlastně nutila číst dál. Bylo to vyprávění plné emocí i přemýšlení, jak jít a žít dál. Jak se s tím vším vyrovnat.

Celkově kniha působila trochu nesourodě a je znát, že ji psal člověk, co nemá se psaním mnoho zkušeností, a tak trochu nelogicky ve vyprávění přeskakuje. Přesto musím dát hodnocení vyšší. 11.září je událost, na kterou se nesmí zapomenout. I když se to stalo daleko a my u nás byli jen pasívními pozorovateli, nesmíme zapomenout na obyčejné lidi, kterým události zcela změnily život. Takže, knihu doporučuji těm, co je zajímá historie, architektura a technika staveb v New Yourku a také se chtějí dozvědět víc, než jen to, co nám "naservírovali" novináři. Jen to chce mít na čtení čas, abyste se občas mohli vrátit a dočíst nějakou informaci, co jste přeskočili jako původně nezáživnou a nepodstatnou, a občas i něco dohledat na netu. Není to akční příběh, je to vyprávění.

Pasadenka
30.12.2019 3 z 5

Trochu zvláštní kniha. Hodně osobní styl propojený s prvky reportáže a dokumentaristiky. Autor se skrze příběhy snaží nastínit přežívání obyvatel NY těsně po 11 září a plynule po něm. Krom toho své vyprávění prošpikoval množstvím odkazů na historické reálie a skutečnosti – některé známé, některé zcela zapadlé.

Problém je, že to tak zcela nefunguje. Neumím přesně popsat, co bylo špatně, ale jako celek mi přišla knížka až příliš sentimentální a pro našince až moc ubrečená. Na druhé straně vůbec netuším, zdali to, co je popsané v knize reflektuje skutečnost, nebo je to jen výběr toho nej. Ale budu to brát tak, že Newyorkští jsou jiní a tohle malinko načrtá jejich prožívání toho nejhoršího, co si obyvatelé pamatují. No i tak mi to nějak nesedlo. :(

jaroiva
13.11.2019 2 z 5

Poslouchala jsem audio verzi a jako audioknihu bych ji navrhla na nejhorší audioknihu vůbec. Ale vítězství v této kategorii by jí zkazil moc příjemný hlas interpreta.
Jinak mi připadá, že jde o kombinaci špatně napsané knihy a špatně ozvučené audio verze. Hudba byla na můj vkus místy moc dlouhá a hlasitá, ruchy mě opravdu rušily při poslechu. Zvuky deště nebo ruch restaurace v pozadí nepřebilo ani to, když jsem poslouchala v tramvaji.
Špatně se mi hodnotí kniha samotná, asi se někdo potřeboval s něčím vyrovnat, tak to vydal... no budiž.
Z piety jsem to doposlechla, trochu si zavzpomínala na výlet do New Yorku, kdy návštěva Freedom tower byla opravdu silným zážitkem.
Ale styl psaní a vyprávění pomalu od starých Římanů podle mě k tomuto tématu tak docela nesednul, stejně tak jako podivné sexuální scény.
Spíš to na mě působí jako: "podívejte se, jaký mám všeobecný přehled, nahážu vám sem všechna fakta o NY, co vím, přihodím nějaké rádobypikošky a vy už si to nějak přeberte."

Nevím, jestli bych doporučila ke čtení, spíš ne, ale k poslechu rozhodně nedoporučuji.

martin7848
16.07.2018 4 z 5

A mám chuť! Chuť se znovu vypravit do New Yorku a to jsem ho při poslední návštěvě moc nemusel, spíš vůbec.. A novou chuť ve mě vzbudila právě tato kniha. Autor velmi dobře popisuje vybrané památky a události spjaté právě s tímto městem.
Navíc se zaobírá událostmi, které pohnuly celým světem.
Mě navíc vyloženě sedl jeho jazyk. Jednotlivé věty se mi zapisovaly přímo do mozku a skvěle tam zapadaly.
Za mě totální radost to číst (poslouchat) - Navíc skvělé doplnění hudebním podkresem.

niknikita
22.06.2017 4 z 5

Jiří Boudník mne překvapil neuvěřitelným množstvím informací, které do své knihy nashromáždil.Některé jsem měla tendenci přeskakovat, protože mne odváděly od hlavní myšlenky.Věděla jsem, že realita tragédie, která otřásla světem 11. září 2001 je krutá, ale po přečtení tohoto příběhu vím, že si ji neumíme ani v nejmenším představit.

misaa.p
25.04.2017 4 z 5

Neuvěřitelný příběh, který stojí a přečtení. V jistých scénách jsem měla mráz po zádech, při představě, že je to opravdu realita. Hodnotím velice pozitivně.

Anie94
06.02.2017 2 z 5

No...nebylo to špatné. Určitě zajímavé jak jedna tragédie zasáhla celé město a i svět. Ale čekala jsem něco dramatičtějšího. Autor tuto událost vyprávěl dost nemastně a neslaně....Nenadchne ani neurazí.

Kent2004
06.03.2016 4 z 5

Tuto knihu jsem měl možnost poslouchat v audio podobě. Svou recenzi na audioknihu jsem již napsal. Celkově se mi kniha líbila. Je poučná a zajímavá. Dozvěděl jsem se věci o kterých jsem neměl doposud ani tušení a opravdu ve mě tato kniha zanechala dobrý dojem.
Bylo zvláštní sledovat příběh čecha, který v mládí emigorval přes tehdejší Jugoslávii až do Ameriky, kde vystudoval architekturu a v té usudné chvíli se ocitnul v centru tragického dění jako tehdejší "třicátník".
Knihu bych asi nepřečetl skrze moho angilckých výrazů, názvů ulic, částí města a dalších historických událostí. Ale v audiopodobě se to dobře poslouchalo.
Jedinou kaňkou na celém příběhu, byla pro mě kapitola 53, kde autor popisoval příběh jístého Anthonyho, který se také zapojil do prací na odklízení trosek WTC a který tam o "někoho" přišel.
Nevím zda bylo nutné tam do detailů všechno líčit....
Poučná byla na knihze zejména historie New Yorku a ostrova Manhattan.
Každopádně pro mne velmi zajímavý poslech a rozhodně bych tuto knihu nezatracoval. Jako historický dokument si zaslouží vyšší hodnocení. Navíc má kniha v sobě potenciál silného příběhu a takové kniha mám rád.

Dragell
30.11.2015 3 z 5

Poslechnuta audiokniha.
Neuvěřitelný příběh nejen onoho inkriminovaného dne, ale i vše, co následovalo v dalších dnech, týdnech a měsících. Pro všechny, které tato tematika opravdu zajímá. Kniha mnohdy zobrazuje drastické momenty.

kachlicka11
09.07.2014

Knihu jsem četla, je to zajímavý pohled a bohužel i tvrdá realita na 11.září.Kniha se mi líbila ,nebyl to žádný suchý příběh,spíše propletenost dnů,autorova zkušenost a bezradnost v záchraně životů.Doporučuji všem ,kteří se zajímají o to, jak to tam vypadalo a těm , kterým nevadí nazývat věci pravými jmény.

hanap
01.02.2013 3 z 5

Kniha, čtenáře zavede do hrůzy, která z centra New Yorku zasáhla celý svět. Líčí hrdinství i obyčejnou lidskou solidaritu.Stojí určitě za přečtení. Není to uplně jednoduché čtení ,ale je o čem přemýšlet.

Štítky knihy

11. září 2001

Autorovy další knížky

Jiří Boudník
česká, 1970
2011  63%Věže - Příběh 11. září
2019  60%A zalévej kytky - Příběh uprchlíka
2013  73%České ženy bez hranic
2017  0%Čeští muži bez hranic