Obránce Říma

Obránce Říma https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175283/bmid_obrance-rima-175283.jpg 4 102 23

Vespasián série

1. díl >

Jedinečný muž narozený na venkovské samotě s jedinečným osudem – zařadit se mezi největší římské císaře. Rok 26 po Kr. – šestnáctiletý Vespasián opouští rodinný statek a odjíždí do Říma, aby tam získal mecenáše a vstoupil do armády. Nachází město zmítané nepokoji a říši na pokraji rozpadu. Řím drží v železném sevření Seianus, velitel pretoriánské gardy a skutečný vladař římské říše. Všude má špehy – neopatrná poznámka při večeři ve společnosti může být stejně smrtící jako barbarský šíp. Vespasián se zaplétá do dvorských intrik. Prchá z města a získává hodnost tribuna v balkánském pohraničí. Bez bojových zkušeností musí vést muže do zuřivé bitvy proti povstalcům. Při vyšetřování kořenů povstání si Vespasián uvědomí, že před římským politikařením ani před naplněním svého osudu nemůže uniknout.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Tribune of Rome , 2011


více info...

Přidat komentář

Majrek
28.01.2024 5 z 5

Bylo to dobré čtení, až na pár detailů. Za mne hodnocení mezi čtyřmi a pěti hvězdami, protože kvalita románu sice nedosahuje hvězdných výšin, ale kniha je velmi čtivá a autor na jejím konci jasně odděluje skutečnost od fikce. Ono napsat kvalitní historický román zase není tak jednoduchou záležitostí... K laciné až brakové literatuře bych román rozhodně nepřirovnával, existují mnohem horší.

nikatus
07.09.2022 3 z 5

Jednoduchý historický rodokaps


renefer
23.10.2021 5 z 5

Výborný historický román, plný spiknutí, intrik a boje. Dějiny píšou vítězové, ale i tak jsem litovala Thráky, kteří bránili svou suverenitu proti rozpínavosti Říma. Konečné zapojení jejich žen do boje, i když jen ve fantazii spisovatele, bylo dojemné. Výborný je i doslov ohledně skutečných historických reálií. Těším se na další díl.

bleekemolen
30.12.2020 1 z 5

Velmi naivni. Dobrodruzstvi budoucich cisaru ve stylu knihy Hosi od Bobri reky. Pokud se chcete dozvedet neco o staroveku formou romanu, bezte jinam (McCullough, Graves). Jestli vam staci literatura na urovni rodokapsu, jste spravne. Dalsi knihy od tohoto autora odmitam vzit do ruky.

Lolila
16.11.2020 4 z 5

Dobrodružné, oddychové čítanie zo starého Ríma. Nevyčerpateľná téma:-)....tentokrát hlavnou postavou je Vespasián (budúci cisár), jeho vstup do armády, .... politika, intrigy, boje,....
Určite prečítam ďalšie.

Dandy1
16.02.2020 1 z 5

Nedokážu se do toho začíst ani po 120 stranách.

trudoš
25.01.2020 3 z 5

Zpočátku mě historické vyprávění Roberta Fabbriho docela bavilo, ale brzy to sklouzlo do mantinelů klasické dobrodružky, kde je děj často uměle natahován a od druhé poloviny si dokonce vypomáhá nečekanými zásahy shůry. Ne že bych se cítil podveden, ale v rámci tématiky mám raději obdobná oddechová díla Simona Scarrowa či Harryho Sidebottoma. A když chci něco důvěryhodnějšího, šáhnu po Robertu Gravesovi nebo Robertu Harrisovi.
Tím nechci shazovat kvality příběhu - nečekáte-li odborný dobový traktát o životě ve starém Římě nebo epické popisy starověkých bitev, není toho moc, čím by měl román zklamat. Jen je to celé takové jednoduché, nevýrazné a bez vlastní tváře, snadno zaměnitelné s jinými žánrovými díly. Stylistice chybí osobitost, zápletce originalita a postavám charisma, což je ovšem hodnocení čistě subjektivní. Co mi ale přišlo poměrně zábavné, byla synchronní dějová linka jako v knize Cesta ctnosti od Lindsey Davisové, popisující stejné události, jen z maličko jiného úhlu pohledu.

etranger
27.08.2019 1 z 5

Slabá zápletka a hlavně slabé podání. Autor neočekává ani nejzákladnější znalosti z doby starověkého Říma a neustále čtenáře otravuje vysvětleními typu "larárium místo pro domácí bůžky" apod.

NemmamSlov
08.06.2019 5 z 5

Ano, ano, ano a znova ano. Konečne skvelý príbeh z doby Rímskej ríše. Vespasiána som si hneď na začiatku obľúbil, pričom bol len obyčajným chlapcom, ktorý sa staral o statok svojich rodičov. Napriek tomu ako mal svoju prácu rád, osud mu zariadil inú cestu jeho života. Vespasián musel odcestovať do samostatného Ríma, kde stretáva svoju životnú lásku, s ktorou bohužial nemôže ostať, po problémoch, ktoré si narobil u vyššej moci. Vespasián nastúpil do Rímskej legie a bojuje proti nemalej presile. Kniha plna politických intríg a krvi prelievania. Neuveritelne všetko do seba zapadá, pričom sa určite nebude nikto nudiť pri toľkých vzratoch, ktoré tam vznikajú.

lampernaqui
07.06.2019 4 z 5

Zkusil jsem začít další historickou sérii ze starého Říma - těch není nikdy dost. S císařem Vespasiánem jsme se setkávali už v knihách Lindsey Davisové, takže konečně můžeme zjistit, jak se tahle slavná postava dostávala k moci. Tohle všechno je ještě daleko, hlavní hrdina je mladík, který teprve začíná poznávat život ve velkém městě a co že to vlastně je ta politika, kterou všichni kolem žijí. A díky které se zabíjí, intrikují a baví. Kniha je čtivá a určitě mě navnadila na další díl, jelikož Vespasián vstupuje do armády a to přinese zase něco nového.

Yokolobuna
19.12.2018 4 z 5

První z knih o vzestupu Vespasiána k moci má pár mušek. Nejdříve ale budu chválit. Fabbri moc dobře rozumí tomu, o čem píše (nebo o tom alespoň umí přesvědčit) a nenásilně seznamuje čtenáře s detaily života ve starověkém Římě, jeho architektuře, ale i způsobu válčení obávaných legionářů. V tomto kontextu byl nepochopitelný pouze moment, kdy se Vespasián modlí k řeckému bohu Poseidónovi (jak k tomu přijde Neptun?).

Samotný příběh, vycházející s doložených událostí, plný politického pletichaření a zrad dokáže skvěle zabavit. Kniha se čte velice dobře, postavy mají jistou vnitřní logiku a hluché místo prakticky nenajdete. Některé dějové veletoče však přeci jen působí jako maličko přitažené za vlasy. Postavám se daří přežívat díky trošku zvláštním shodám náhod a a mnohdy jinak velice obezřetné charaktery prapodivně vkládají důvěru do úplných cizinců (a naštěstí jim to většinou pěkně vychází). Vyloženě mi však vadila asi pouze zbytečně "definitivní" řešení otázky chamtivého kapitána, kvůli které přeci jen přestanete hlavním hrdinům držet na chvíli palce. No a pak se nám autor trochu přepočítal u závodů v Cirku Maximu. I když v tomhle případě se možná jen přehlédl překladatel a ze zeleného spřežení bylo rázem modré... podobné chybky však dokáží celku zbytečně uškodit.

Kniha obsahuje poměrně dost brutality a naturalistických scén, do prvoplánové snahy šokovat však Fabbri naštěstí nesklouzává a vše tak přispívá spíše k zahuštění už tak umě budované atmosféry.

Zkráceně? Čtivá (silně) dramatizovaná podoba historie, která i přes pár mušek spolehlivě naláká na další díly série. Pokud vás zajímá téma antického Říma, s Vespasiánem vedle rozhodně nešlápnete. 80 %

Toffee
08.01.2018 3 z 5

Nevyrovnané. Po knížce ze starověkého Říma jsem sáhla po hodně letech a uznávám, že laťku mi kdysi Gravesův Já, Claudius nasadil vysoko. Tohle napřed vypadalo jako důstojný pokračovatel, jenže jakmile cca ve třetině přišlo v Římě na osvobozování otrokyně, celé se to zvrtlo v béčkovou kovbojku - krev tryská proudem, prořezané krky, střeva venku... a na vyvážení nějaký ten sex. Z tohoto pádu už se knížka příliš nevzpamatovala. Dialogy místy hrozné a umělé, postavy o ničem. Podrobný popis vojenského tažení už se dá ocenit jen jako autorova dobrá práce s historickými prameny, ale s tím si dobrý román nevystačí.

Bolomsson
02.01.2018 5 z 5

První díl série o Vespasiánovi mne nadchl a jak se zdá, tak koupě dosud vydaných prvních tří dílů v češtině rozhodně nebylo šlápnutí vedle. I když bych našel pár pasáží knihy, které mi až tolik nevoněly a byl občas cítit autorův záměr, vnést do knihy přehnaně dramatické zápletky, které by v reálu byly možné jen stěží, tak je kniha zajímavá, čtivá a řekl bych, že dobře vyvážená. Na mysli mám především to, že nepřekypuje přílišnými bojovými scénami, jak by mnozí asi očekávali, ale velký prostor zde dostává i celá řada jiných událostí od dospívání hlavního hrdiny, přes známé římské intriky, první životní lásku Vespasiána až po jeho první boje v římské armádě. Za mě moc povedený 1. díl série a ihned sahám po dalším v pořadí;-):-). Mé hodnocení 90%.

hawran
18.12.2017 1 z 5

Překombinovaná nudná akce, mrtvolné dialogy, ploché postavy. Sto dvacet stran a konec. Víc jsem nedal.

Christo
03.11.2017 5 z 5

Po celkem nudné sérii o Ceasarovi od Caritiniho jsem si přečetl konečně něco, co má ducha dynamické starořímské bojovnosti a celkem úspěšně se drží historie. Konečně další čtivý román po Já, Claudiovi...

Ranuncul
12.11.2016 3 z 5

Příjemná knížka,dobře napsaná,místy dokonce i dost vtipná.Překvapila mě postava Caliguly,která je v knize za sympatickou postavu.

Centurion
11.11.2016 5 z 5

Výborný román z období Římské říše, vřele doporučuji.

Farisss
17.01.2015 5 z 5

Velmi povedená kniha, zatím za vlády císaře Tiberia. Kdyby to šlo, dal bych hodnocení "jen" 4.5, protože za absolutní TOP knihy z tohoto období považuji knihy Roberta Gravese Já Claudius + Claudius bůh a jeho žena Messalina.

klokan.1905
08.09.2014 5 z 5

Obráce Říma od Roberta Fabbriho mě velice mile překvapil... Opravdu dobré čtení, mohu jenom doporučit ;-)

braunerova
05.09.2014 4 z 5

Čtivý román o životě mladého Vespasiána z doby, o které není takřka nic známo. Občas se mi zdálo, že autor to s fantazií už trochu přehání, třeba společná osvobozovací akce s Caligulou. Naštěstí autor připojil i poznámku z jakých vycházel pramenů, co je skutečnost a fikce, které postavy jsou reálné a které vymyšlené. Nechybí také mapky území. Tohle by měli dělat všichni autoři historické beletrie.