Verše potrhlé

Verše potrhlé https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481536/bmid_verse-potrhle-RaI-481536.jpg 4 29 9

Knížka básniček Verše potrhlé je určena dětem s doprovodem rodičů a rodičům s doprovodem dětí. Jedná se o 25 básniček ze světa zvířat. ... Pro případ, že rodiče nebudou mít čas, má každá básnička i svou audio podobu, kterou namluvili známí čeští herci a herečky.

Literatura česká Poezie Pro děti a mládež
Vydáno: , Ice music
Originální název:

Verše potrhlé , 2021


více info...

Přidat komentář

Kristy.Seb
22.05.2023 4 z 5

Ať si každý svého hledí,
před svým prahem zamete,
ať se drbe, kde ho svědí,
a jiným hlavu neplete.

Jen osel osla osloví.

Každá správná koňadra
klade důraz na ňadra.

Petra1323
18.05.2023 5 z 5

Dětská knížka pro dospělé. A kdo nechce číst, tak si to může poslechnout - parádně namluveno známými hlasy moderátorů a herců. Vtipné, někdy dvojsmyslné, obrázky ke každé básni pobaví.


hanča34
27.11.2022 5 z 5

Vtipné, jednoduché, krásné obrázky od Jonáše. Koupila jsem vnučce a hned přečetla.

kikies
23.10.2022 3 z 5

Půvabné jazykové hříčky a narážky, ale za mě spíše pro dospělé, děti se až tak moc nechytají. Myšlenka to byla určitě hezká, ale to vtipné je třeba menším dětem dovysvětlit a i tak jim pointa uniká. Takže bych ubrala na prodětském zvířátkovém vizuálu a soustředila se spíše na dospělé, některá témata mi přišla pro děti vyloženě nevhodná, možná tak pro teenagery.

Snoopi
26.02.2022 4 z 5

Krásná a milá knížka ve formě veršovaných bajek, která různým způsobem potěší děti i dospělé, navíc s nádhernými ilustracemi. Dětem se nepochybně zalíbí postavičky ze zvířecí říše, jichž se veršíky týkají, a najdou zde i zajímavé poučení. Autor však do textu též promyšleně zakomponoval zcela aktuální problémy, které hýbou světem: globální oteplování, požáry v Austrálii, držení diet, drogová tematika, takže i dospělý si přijde na své. Duše básníka si chvílemi lebedí, ale chvílemi zoufá: jeho verše jsou zvukomalebné, nebál se využít zvukomalebnosti ani kaligramů či použít homonymní rým /sviští svišti, vepři ve při/, bohužel se však nevyhýbá ani obecné a hovorové češtině, takže říkanky občas působí lehce vulgárně /rozflákat, žrádlo, smradu jak v Cařihradu/. Také rýmy jsou místy lehce "kostrbaté" a poněkud neuspořádané, pokulhává počet slabik, ale vzhledem k celku to lze autorovi odpustit.

"Víme, jak se šneci vlečou.
Neposkočí, neutečou.
A už tím tempem napoví,
co nedojde jen oslovi.
Tak vás asi nepřekvapím zprávou,
že na párty pod lopuchem,
z širokého okolí,
sjíždějí se šneci trávou."

"Zkrátka jedna ruka netleská
a sama sebe neumyje,
ať už na housle anebo u krompáče,
věřte, že s oběma se lépe žije."

"Mývalové, co se mejou
jenom mýdlem s jelenem,
krávy, co se pořád smějou
a chlubí se vemenem."

4345
04.01.2022 5 z 5

Kniha je ideální pro společné čtení pro dětí a rodičů, vtipné rymovačky pro všechny věkové kategorie, každý si v tom najde to svoje a navíc je krásně ilustrovaná a snadno z ní uděláte i audio knihu díky QR kódu

Slepýš24
26.12.2021 3 z 5

Je pozoruhodné, jak autor propojil svět dětí, jejich rodičů a prarodičů. Na děti v knize čekají básničky o zvířátkách (a moc krásné ilustrace od Jonáše Ledeckého k tomu), na jejich rodiče narážky na současné dění ve světě a na prarodiče odkazy na doby dávno minulé.

Taktéž oceňuji, že básničky měly povětšinou smysluplnou a výstižnou pointu.

Co už se mi ale opravdu nelíbilo, byly naprosto zbytečné chyby, zejména v interpunkci (oslovení se vždy odděluje čárkou!). A k tomu všemu někdy drhly i samotné verše.

Mnohem více se mi líbily třeba básničky od Kamily Urbanové ve sborníku vítězných prací 27. ročníku literární soutěže Můj svět (z března 2020). Ty jsou formálně vytříbenější a dětem by se určitě líbily.

EvženOněgin
26.12.2021

Už to tak asi bude, na co Ledečtí sáhnou , to jim jde. Básničky jsou vtipné, nejlepší je ta o redukční dietě. A obrázky jsou vynikající, moje malé vnučky se na ně rády dívají. Nevím, pro koho je knížka přímo určená, ale myslím, že je univerzální, každý si tam najde něco.

BarboraZ
28.09.2021 5 z 5

Knížku jsme si pořídili přímo od Janka na jeho autorském čtení ve Šternberku. Dceři se nejvíce líbí básnička o zmijích jak se myjí. Mě se zase líbí ta o malé jepici. Básně jsou určené spíše k pobavení rodičů. lustrace jsou opravdu povedené.