Venuše Illská

Venuše Illská https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55650/venuse-illska-55650.jpg 4 17 6

Archeolog přijede na požádání navštívit starožitníka Peyerehorada. Ten se mu chce pochlubit svým novým objevem. Ny svém pozemku totiž vykopal starou bronzovou sochu o níže je přesvědčen, že je to Venuše. O ní se samozřejmě vypráví spousta legend a příhod a již při objevení a jejím vykopání se stane nehoda. Proto se jí, kromě starožitníka, všichni bojí. Archeolog přijede zrovna v čase příprav svatby Peyerehoradova syna, který v zápalu míčové hry soše nasadí snubní prsten, který mu při hře vadil. Když ho chce vzít zpátky, zdá se, že se jej socha nechce vzdát, že to bere jako projev proběhlého sňatku. A večer...... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Bohdan Melichar
Originální název:

La Vénus d´Ille


více info...

Přidat komentář

Fidibus
14.11.2023 3 z 5

Legenda o vykopané bronzové soše, která si přivlastní snoubence, s tragickým koncem. Údajně povídku autor pokládal za své nejlepší dílo - no, znám lepší. Taková drobnost, tajuplná až hororová.
Poslechnuto jako rozhlasová hra z roku 1971.

wooloong
04.12.2022 5 z 5

Díky 85098211 jsem si mohla přečíst tuto povídku. V knihovně ji samostatně neměli, ale Půlnoční povídky jsem objevila v dětském oddělení. Typ hororu, který mám ráda a který mě opravdu dokáže vyděsit. Žádné potoky krve, žádné příšery, jen tajemná socha a postupné hromadění děsu až do strhujícího finále.


m_martina
24.09.2021 5 z 5

Nevím, proč to tak je, ale pro tuto povídku mám slabost. Už jsem si ji přečetla několikrát a určitě se k ní zase někdy vrátím.

Luigi1
06.07.2021 5 z 5

Moc pěkná povídka která má náplň sci-fi a hororu.Pozoruhodně napsané,přečteno raz dva,

85098211
01.03.2018 5 z 5

Výborná povídka, ve které houstne atmosféra do té míry, že by se dala krájet.
Jinak se připojuji ke komentáři od eraserhead - víc není co dodat :-). Jen snad jako poznámku na okraj - já jsem příběh četla v antologii Půlnoční povídky.

eraserhead
14.11.2012 5 z 5

Miluju stará vydání různých knih. Čím nejstarší, tím lepší. Toto je z roku 1912. Když jsem chtěl knihu začít číst, jen asi 15 minut jsem se kochal jí samotnou. Voněl k ní, listoval, hladil zašlé stránky, poslouchal jak šustí při jejich otáčení a opět se ujišťoval v tom, že tohle žádná čtečka nikdy nenahradí, že tohle je minimálně 50 % toho, proč mám rád knihy, ne jako formu psaného sdělení, ale jako médium, které toto sdělení nese. Venuši Illskou jsem prvně viděl jako polskou televizní adaptaci, když jsem pak měl možnost ji velmi levně zakoupit, nerozpakoval jsem se ani vteřinu. A udělal jsem dobře. Mérimée se ve svém životě hodně zabýval archeologií a dějinami umění a tento svůj (profesní) koníček tu a tam vtělil do svého díla. Ve Venuši Illské vrchovatou měrou, nijak to ovšem nevadí, naopak, skvěle to navozuje hutnou atmosféru. Po celou dobu čtení jste chyceni, víte, že se něco stane a nebude to určitě nic příjemného, Mérimée tohle skvěle dokáže navodit. Víte to. Myslíte si, že dokonce i víte odkud úder přijde a jak asi zhruba proběhne. Nejkrásnější na tom je, že i když tohle všechno víte, a ono to pak i tak skoro proběhne, dychtíte po tom, chcete to už konečně vědět, mrazí vás při tom neustálém přibližování se k tomu a pak bác. Je to tady a vy nejste nijak zklamáni, že jste to předvídali. V tom se skrývá opravdová a skutečná hrůza - ne v litrech krve, nepřetržité bolesti a žaludku převráceném naruby znechucením. proto mám strašně rád staré horrorové příběhy, které z dnešního pohledu možná horrorové nejsou, ale to by si pomyslel jen ignorant. Tohle je prapočátek horroru, strašidelné literatury a ne nadarmo se v literatuře 19. století stalo jeho zlatým věkem. Věkem schopnosti a umění ukecat vás ke strachu, ne vás jím zahltit, ale nechat jej pomalu ve vás klíčit až ani nezpozorujete, že už ovládl celou vaši duši, celé tělo. Jo, pokud vám to ještě nedošlo, jsem z téhle knihy fakt nadšený. Je to prostě krása, krása, krása. Tohle vydání z roku 1912, byť ho co nejvroucněji doporučuji, již pro ten nádherný překlad otokara Šimka a staročeštinu, asi nebude jen tak lehce k mání, příběh byl ale zařazen i do antologie Půlnoční povídky (Albatros, 1989), která je určitě sehnatelnější. Vřele doporučuji.

Štítky knihy

Afrodita, Venuše

Část díla

Autorovy další knížky

Prosper Mérimée
francouzská, 1803 - 1870
1975  78%Carmen / Colomba
1999  76%Carmen
1977  72%Kronika vlády Karla IX.
2012  87%Carmen / Karmen (adaptace)
1912  87%Venuše Illská