Velká cesta Malého pána

Velká cesta Malého pána https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59519/velka-cesta-maleho-p-59519.jpg 4 37 11

Neobyčejná pohádková knížka o dobrodružném putování Malého pána světem plným otázek. Kouzelný příběh doprovází krásné ilustrace a fotografie. Určeno nejen dětem. Malý pán si žil poklidným životem v dutině malého vršku, podnikal odpolední procházky od dubu k moruši, krmil se nudlemi a vlastně byl moc spokojený. Jednou v noci se mu ale zdál podivný sen o zubatém domě, kde najde, co mu schází. Některé sny jsou člověku jenom pro zlost a Malý pán po probuzení zjistil, že mu opravdu něco chybí. Protože ale nevěděl co, vydal se na dlouhou cestu, aby našel odpověď na svou hádanku. Poetický příběh o hledání neznámého s úžasnými ilustracemi a fotografiemi pohladí po duši děti i dospělé. Obsahuje medailony autorů.... celý text

Přidat komentář

Zemlja
26.08.2023 4 z 5

Krásná je celičká.

kočkavkřesle
08.02.2020 5 z 5

Neuvěřitelná, úžasná, hravá knížka - nejen pro děti.... obdiv!


EvaEma
25.07.2018 4 z 5

Líbilo se mi zpracování, krásné fotografie, hezké vydání. Z příběhu jsem byla nadšená, taktéž z jazykových hříček. Ovšem děti (7 a 10) knihu vzaly jako běžnou jinou, tak oslněné, jako já, nebyly.

havranice
23.06.2018 2 z 5

Knihu jsem jako dospělá dostala darem jako drobnou pozornost k Vánocům. Bohužel pro mě byla spíše rozčarováním. Z 50 ti stran příběhu (stránky jsou ale také plné fotografií a kreseb) mě bavily první tři strany a pak posledních asi pět stran, číst těch více než 40 stran mezi tím pro mě bylo útrpné, neskutečně repetitivní, nudné - prostě celý tento úsek byl v podstatě pohádka o kohoutkovi a slepičce jen s jinými postavami a předměty. Začátek byl slibný - Malý pán, žijící velmi stereotypní a klidný život beze změn, má sen, na základě kterého začne mít dojem, že mu něco chybí a rozvine se jeho cesta, na které chce zjistit, co to je - to mě zaujalo, přišlo mi, že to má potenciál pro mnoho myšlenek a těšila jsem se, co z toho bude plynout dál - pak přišel náraz v podobě těch nevydržitelných prázných 40ti a více stran, které se tvářily umělecky, postavy a předměty měly jakoby nápaditá umělecká jména, byly tam pro mě těžko stravitelné prvky jakési umělecky se tvářící absurdity doplňované jazykovými hříčkami, a toto nakonec vyústilo v rychlý, milý, ale ničím neobjevný konec, který pro mě tu předchozí nudu ani zdaleka neospravedlnil, ale díky němuž dávám hvězdičky alespoň dvě. V knize jsou fotografie dokumentující příběh, které mají nádech bizarnosti a opravdu asi mají určitou uměleckou hodnotu svou nápaditostí, ale nějak ve mně nebudí dojem, že by se mohly líbit dětem - hodně z nich působí temně a tak jako trochu hororově a obludně. Napadalo mě, že určitě nejdřív existovaly ty fotografie a pak na to někdo napasoval příběh, který by k těm bizarním výjevům mohl nějak slovně pasovat a koukala jsem na internet a je to přesně tak, což mi mnohé vysvětluje. Jazykové hříčky typu "Nechceš od nás ještě něco přeložit?... tak jsem si nechal ještě přeložit alespoň kapesník, nebo - položil povznášející otázku a tak se na ní vznáší...mě spíše mírně iritovaly a pro čtení menším dětem by mi to přišlo, že by je to asi jen dál mátlo. Celé z toho na mě dýchalo takové to pro dnešní dobu typické umělecké prázdno. Nedivím se, že přes nominaci na nějaké ocenění kniha vlastně neměla na trhu valný úspěch.

triatlet
06.05.2018 4 z 5

Hledání pomoci pomocí otázek.
Nápadité putování Malého pána, který díky svému úsilí dokáže Tosipiše rozplakat štěstím a Muří nohu promění díky jednomu krásnému slovu.
"... Malý pán brzy pochopil, že nebýt drahocenné pohlednice od Fr. Datla, jistě by někde sešel z cesty, možná i ze světa."
Ilustrace Jiřího Stracha (spolupracoval na filmech Ostře sledované vlaky a Obchod na korze) přímo vybízejí k animovanému zpracování.

Měňavka
16.03.2018 5 z 5

Nádherný příběh a skvělé obrázky. Snivé, pohodové a dobrodružné. Nezbývá než doporučit nejen knihu, ale i filmové zpracování.

kacucna
16.08.2015 5 z 5

Skvělá knížka čtu ji pořád dokola už tři roky.

Makrela Liška
05.06.2015 4 z 5

Příjemná skálovina. Snesla bych, kdyby měl příběh více prostoru na to se nadechnout, ale jinak mi byla poezie obou autorů blízká a nemám co vytknout. Zároveň oceňuji, že autorské rodinné spojení nemělo patetický nádech a skvěle fungovalo.

Elisa.Day
10.07.2014 4 z 5

Až budu jednou vyprávět pohádky svým dětem - kéž bych měla tolik fantazie jako autorka tohoto příběhu... S napětím jsem očekávala, kam až Malý pán doputuje a jak se jeho cesta povine zpět. Na konci jsem možná očekávala trochu více životní moudrosti, ale i tak je to takové příjemné pohlazení.

kamibe
01.06.2012 5 z 5

To byl moc krásný příběh. Takový životní koloběh - ukázka, jak my sami chodíme od ... k ... tak dlouho, dokud nestaneme na jakési vyšší úrovni svého žití. Proč mě při čtení neustále napadala paralela s kohoutkem a slepičkou, to jsem zjistila až dnes, když jsem našla webovky
http://www.artmagazin.eu/galerie-vytvarniku/velka-cesta-maleho-pana-kniha-lenky-uhlirove-a-jiriho-stacha.htm
Snažila jsem se odtamtud získat k článku v blogu onen měňavý obrázek, ale prý nebyl v tom správném formátu. A upravit ho jinak - na to ještě nemám vyšší softvérovou!

Tuto krásnou knížku vřele doporučuji každému, kdo má rád obraznou řeč pohádek, kreativní ilustrace a neotřelou hru slov.

Locika
02.01.2012 4 z 5

Propracované vyprávění s pohádkovými prvky.. velmi pěkné

Štítky knihy

dobrodružství

Autorovy knížky

Lenka Uhlířová
česká, 1973
2008  88%Velká cesta Malého pána

Kniha Velká cesta Malého pána je v

Přečtených55x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených8x
Knihotéce11x
Chystám se číst16x
Chci si koupit2x