Velikáni v moci démonů

Velikáni v moci démonů https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35145/velikani-v-moci-demo-35145.jpg 4 15 15

Podtitul : ilustrovaný průvodce dějinami lidské tvořivosti, posedlosti a zničujících závislostí – (nejenom) na prášcích, absintu, hašiši, kokainu, martini, bourbonu nebo sexu. Ilustrovaná encyklopedie představuje významné, světově proslulé osobnosti tak, jak je neznáme – poukazuje na temné stránky jejich života, které ovládala zničující závislost. Talent a genialita mnoha významných světových osobností bývají nezřídka vykoupeny patologickou závislostí na drogách, alkoholu, sexu... Kniha zobrazuje umělce a geniální osobnosti světové historie i současnosti tak, jak nebývá obvyklé: poukazuje na temné, patologické stránky jejich duše, popisuje neslavné konce slavných velikánů.... celý text

Literatura naučná Encyklopedie
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Genius and Heroin , 2007


více info...

Přidat komentář

PAVEL z BRNA
26.04.2014

Jistě kniha, by mohla být lepší, ale když uvážíte že jiná ji podobná neexistuje, tak je to velmi zajímavé dílo, ke kterému se rád vracím, neboť jak už bylo řečeno, všichni máme nějaké ty démony a číst o velkých závislácích nemusí být pouze depresivní ale může to být i povzbuzující ve smyslu: já na tom ještě nejsem tak zle.

PejvlSchilla
21.05.2012 4 z 5

Mám rád životopisy a mám rád stručnost, takže já jsem knihu přečetl s chutí. S valdou souhlasit nemůžu už jenom proto, že nemám rád přechytralé komentáře. Pikanterií a zajímavostí je tam spousta..a každý přece máme svoje démony.. :)


valda
21.10.2011 2 z 5

Docela obsáhlá kniha popisující krátké příběhy a pikantnosti o umělcích, kteří trpěli nějakou závislostí, proložená jejich citáty. Bohužel na mě jsou příběhy příliš krátké a pikantnosti ne moc zábavné. Celá kniha je tak spíše docela obsáhlým seznamem lidí, kteří patrně, jak autor vždy nezapomene poznamenat, byli géniové. O jejich životě nebo dílu se dozvíme opravdu jenom pár vět, k tomu je potom pečlivě napsáno, kdy zemřeli a jak (nevím ale proč autor ke každému jménu rovněž nepřidal datum narození a smrti). Kniha se tak nevěnuje velikánům a jejich démonům, jak by se dalo předpokládat z české obálky, ale jde spíše o seznam smrtí způsobených démony. Pokud pominu chyby, co zmiňuje OldaB, a to, že číst takovou knihu může být přinejmenším možná taky trochu depresivní, tak hlavní problém vidím v nevyužití potenciálu toaletní literatury (populárni knize o historii nesahá ani po paty), kdy kniha prostě postrádá jakoukoliv zábavnost, a myslím, že ani Halina by s ní nevystačila na moc dílů Rybiček. Přínos může mít tak možná jedině pro nějakého emo čtenáře, který si může vybrat z "katalogu" způsob sebevraždy.

OldaB
18.09.2011 4 z 5

Zajímavý exkurz do světa nejrůznějších závislostí. Až člověka překvapí, čím vším se dá trpět. Je to snad příčinou toho, aby člověk mohl tvořit, aby skutečně vyniknul? Občas zamrzí zbytečné překlepy a také některé zavádějící informace.

Štítky knihy

drogy

Autorovy další knížky

Michael Largo
americká, 1954
2008  79%Jak odejít na věčnost: Ilustrovaná encyklopedie příčin úmrtí
2009  80%Velikáni v moci démonů