Večery při svíčce

Večery při svíčce https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56137/bmid_vecery-pri-svicce-2LW-56137.jpg 5 5 3

Výbor z díla známého německého filosofa a satirika 18. století obsahuje některé aforismy, šprýmy, vtipy, nápady, satiry i stručné autobiografické vyprávění, v oddílu nazvaném „Bibliogenie aneb Jak vzniká svět knih“ jsou uváděny autorovy satirické postřehy o vzniku a použití knih, o čtení, o spisovatelích, o knihkupcích apod.

Přidat komentář

Palivo
09.06.2022 4 z 5

Guten tag literární rodino!

Jak někdá vidím v popisku aforismy a šprýmy, většinou beru nohy na ramena a běžím nejmíň do Jihlavy, abych utekl co nejdál. Tentokrát mě bolely nohy, takže jsem to musel přečíst! A bylo to dobré. Na stupnici dobrosti bych to zařadil někam mezi smažák s kroketama a vysprchovat se po měsíci. Aforismy mě teda opět moc nepřesvědčily, ale první část mě tak odrovnala, že od té doby chodím nakřivo a ne a ne se narovnat.

8/10

JulianaH.
30.01.2019 5 z 5

Lichtenberg patří k mým učitelům-mistrům. Jeho moudrost a humor mě provázejí od dětství a bez nich bych si připadala ochuzená o významný díl duševního bohatství. Není to "jen" aforista a satirik, ale i člověk hlubokého vnitřního vzdělání, laskavý, lidský, bystře duchaplný a statečně originální. V jeho osobě se osvícenství vybíjí humorem, ale neomezuje se pouze na humor.

"Osel je kůň přeložený do holandštiny."
"Knihy mu přecházely z jedné do druhé, aniž by prošly jeho hlavou." (to je parafráze, nemám knížku při ruce)


jackiebobcek
24.08.2017 5 z 5

Veľmi pekné a vtipné čítanie a mnoho krásnych postrehov, nápadov a vtipných hlášok... Ľudia majú stále tie isté problémy a vlastnosti nehľadiac na storočia, či tisícročia a ani vedecký pokrok to neovlyvní... Veľmi ma pobavila zmienka o tom ako sa povie kôň po holandsky...