Ve zdech

Ve zdech https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211444/mid_ve-zdech-haN-211444.jpg 4 17 7

Sny jsou skutečné. Noční můry také. A proto je musí někdo pochytat. Ve zdech každého pokoje, ve kterém někdo někdy snil, se nachází Kraj snů, plný nejrůznějších postav, jejichž úkolem je chránit svět Snílků. Co kdyby se ale ve zdi objevila trhlina a hrozilo, že noční můry zaplaví svět za zdmi? Jedinou nadějí je Snílek Richard, který se dostane do zdí své garsonky. Postupně ale začne zjišťovat, že ne všechno je takové, jaké se zdá být, a o žádnou záchranu světa možná vůbec nejde. Někdo má totiž úplně jiný plán.... celý text

Přidat komentář

Varjohukka
14.09.2023 4 z 5

Moc příjemné překvapení.

Lenka.Vílka
11.04.2022 5 z 5

Milá knížečka :)
Mile mě to překvapilo :)
Přestaň říkat slovo "milá"! :)

Ráda držím krok s hrdiny knih. Takže když jsou na začátku zmatený, co se kolem nich děje, ráda si to užívám s nima. A Richard je zmatenej hodně. Tedy, chápu, pokud jste zvyklý, že na vás mluví lidi ze zdi vaší ložnice, tak ok, vy zmatený nebudete. Ale my ostatní, co zvyklý nejsme, zmatený budeme. Navíc, když vám ta holka řekne, že s ní musíte jít do týhle zdi, protože v ní je další svět. Kraj snů. A je v průšvihu. A jenom ty, slyšíš ty troubo, kterej ležíš v klidu ve posteli, ty nám můžeš pomoct!

A jak začnou přibývat tajemství Kraje snů, tak začnou na povrch vyplouvat nejen pravdy, ale i lži. Ale komu a čemu tady může jeden věřit? V tomhle šíleném světě...

Všechny postavy byly fajn a já jsem si je oblíbila. Jak na začátku troubu Richarda, odhodlanou Lilly, dva suprový blbouny a padoucha, o kterém to budete vědět hned na začátku, ale to není podle mě zase hlavní. Hlavní bylo to, se řeklo na konci a pod tím bych se podepsala :)

Je to napsaný dobře. Sem tam se tam najde nějaká chybka, ale ve stejném poměru jako u velkých vydavatelů, takže by ode mě bylo neuctivý stěžovat si na to. Jenom mi chvíli trvalo, než jsem si zvykla v rámci formátování na absenci použití tabulátoru. Dá se na to zvyknout, ale není to normální.


ZuzanaMrh
13.06.2018 3 z 5

Námět velmi zajímavý - byl to hlavní důvod, proč sáhnout v knihovně po této knize, zaujal mě popis na zadní straně a celkem i obálka. Ale jak už tu bylo napsáno, škoda nevyužitého potenciálu příběhu a zbytečně stále dokola řešených vztahových problémů hlavního hrdiny. Ke konci už mě to i dost štvalo...

Jinak mi to přišlo spíš jako čtení pro náctileté.

Eslem
11.12.2014 1 z 5

Šanci tomuto začínajícímu autorovi jsem se rozhodla dát po přečtení recenze T. Matouškové. Na knize bych určitě ocenila nápad světa ve zdech, rodinku chrličů a fakt, že nejde o záchranu světa. Jenže pár nápadů je samo o sobě málo. Text zjevně nevzbudil zájem editorů, takže se mi do rukou dostal neohrabaný literární polotovar, kde je redakčně nepokrocený autor v nevýhodě a já se můžu rozčilovat nad tím, že postrádá vkus a cit odhadnout, co si ke čtenáři může dovolit. To ale není všechno. Autor sice cituje hodně zdrojů, veškeré výživné látky ale pupeční šňůrou proudí od Gaimanova Nikdykde - právě tamní postavičky si M. Drtina přenesl do svého příběhu a připravil je o veškeré charisma (i když třeba ponechal jméno). Do třetice, autor naprosto nevyužil prostor, který si sám šikovně vytvořil Archivem, a veškerou invenci obětoval urputné a spíš škodlivé snaze stavět do centra pozornosti Richardovy rozchodové problémy. Z těchto důvodů knihu hodnotím jako prostou a nepříliš kvalitně napsanou fanfikci na Gaimana a nemám pocit, že by si zasloužila zvláštní pozornost.

PS: Snaha kamarádů vytáhnout hodnocení je pochopitelná, ale 5* od lidí, kteří fantasy normálně nečtou a najednou skončí u knihy, která je i skalnímu čtenáři zcela neznámá (nebo mají v databázi tuto knihu dokonce hodnocenu jako jedinou), je opravdu trochu moc okatých.

Pel
09.12.2014 5 z 5

Kniha mě osobně překvapila. Od prvotiny se nadají očekávat zázraky. I ,,Ve zdech" se potýká s několika začátečnickými chybami, které mohl odstranit dobrý editor. Příběh ale jako celek drží pohromadě a doslova vás vtáhne do děje. Na konci litujete, že je po všem. Aluze na fenomény tipu Terry Pratchett či Star Wars mě osobně bavily a místy slabší dialogy přebíjí skvělá imaginace, s kterou autor stvořil Kraj snů. Nezbívá než se těšit na pokračování. Doufejme, že přijde.

Leech
01.10.2014 5 z 5

Na kníhu jsem narazil v podstatě náhodou a dlouho jsem se přemlouval k jejímu rozečtení, ale teď toho času vůbec nelituju. k jejímu zhltnutí sem potřeboval necelé dva dny. Celou dobu jela ozubená kola mojí představivosti na plno a rozpoutávala ve mně vnitřní boj, kdy jsem nevěděl, kdo je vlastně ten hodný a kdo ten zlý. Konec byl jedno velké překvapení a vůbec nevadilo, že některé dorbnosti vypluli na povrch dříve, aspoň to probouzelo touhu číst dál a ověřovat si svoje hypotézy.
Ke knize se určitě jednou vrátím a s radostí si jí znovu přečtu, hodnotím plným počtem a těším se na další autorův počin.

noo.n.i.c.k
24.08.2014 5 z 5

Moc pěkně napsaná knížka. Oceňuji, že nebylo hned od začátku jasné, jak to všechno dopadne, což se o většině nově napsaných knih říct nedá. Dvojka Lenny + Mark neměla chybu.

Štítky knihy

česká fantastika

Autorovy další knížky

Martin Drtina
česká, 1986
2014  74%Ve zdech
2020  70%O dívce, která vládla příběhům

Kniha Ve zdech je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst13x
Chci si koupit2x