Ve stínu trůnu

Ve stínu trůnu https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241929/bmid_ve-stinu-trunu-iUK-241929.jpg 4 38 10

Doba bouřlivé vlády Marie I. Tudorovny. Lady Kateřina a lady Marie Greyovy jsou otřeseny brutální popravou své starší, sedmnáctileté sestry Jany, takzvané devítidenní královny. Otázka nástupnictví zůstává otevřená. Pod rukou Elizabeth Fremantleové ožívají postavy těchto dvou mladinkých dívek v dech beroucím příběhu lásky a politiky. Ani jedna ze sester se pro nesnadný život u dvora příliš nehodí. Lehkomyslná Kateřina, považovaná mnohými vlivnými osobami za právoplatnou nástupkyni na trůn, nedokáže ovládat vlastní emoce a potřebu milovat a být milována. Její sestra, přemýšlivá a bystrá Marie, má zdeformovanou páteř a je zakrslého vzrůstu, což se považuje za ďáblovo znamení. I tudorovská krev, která oběma dívkám koluje v žilách, je pro ně víc prokletím než požehnáním. Jsou figurkami na královské šachovnici, manipulované, střídavě zahrnované přízní i podezřívané ze spiknutí a velezrady. Zpočátku dívkám pomáhá dvorní malířka Levina Teerlingová, ale když na trůn nastoupí nevyzpytatelná Alžběta, život u dvora se pro sestry Greyovy stává ještě riskantnějším. Každá sama se nakonec musí rozhodovat, do jaké míry bude královně vzdorovat a hledat lásku a klid, po kterém tak touží.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Sisters of Treason , 2014


více info...

Přidat komentář

Mufa
30.01.2022 5 z 5

Přestože knihy o Jindřichovi VIII mám ráda a přečetla jsem jich hodně, o tom, že Jana Grey měla sestry, jsem doteď nevěděla.
Kniha je psaná z pohledu několika žen, kapitoly přehledně uvedené datací. Četlo se to samo, "romantické" dialogy mě vůbec nenudily.

veronika1998
15.06.2020 5 z 5

Krásně čtivý román, mám moc ráda dobu Tudorovců. Kniha není psaná jen z jednoho pohledu, což se mi líbilo.


VendulaB
02.09.2019 4 z 5

Výborný historický román - kniha má všechno, co od tohoto typu literatury může čtenář chtít. Navíc ten neuvěřitelný životní osud sester Greyových... Na knize jsem nenašla jedinou věc, která by mi vadila, přesto mi přišla lehoulince slabší než první díl (pořád ale nadprůměrný). Každopádně druhá polovina knihy je naprosto strhující.

speciale88
06.03.2019 5 z 5

Knihy s historickou tématikou mě strašně baví takže za mě super.

čef
09.02.2019 4 z 5

Připomněl jsem si poměrně známé zmatky v Anglii po smrti Jindřicha VIII, devítidenní královnu Jane Grey, krvavou Marii a panenskou Alžbětu I. Román mne ale moc nepobavil, je samozřejmě určen spíše pro romantické dámy. Dlouhatanánské dialogy, které popisují historické události jakoby z doslechu, mne totálně unudily. Utrpení všech zmíněných a dalších, následnictvím postižených žen a mužů, je sice hrozné, ale těch slovíček bylo na mne opravdu moc a moc a popravdě si těžko představuji i čtenářku, která by to slovo od slova všechno schroustala. Ale asi se dle dalších komentářů těžce mýlím. Nakonec jsem si uvědomil, že pro mne je těch perel hozených do písku mnohoslovné Sahary určitě škoda – stačilo by se podívat na obsažený rodokmen, přečíst si doslov a kouknout se na popisy životů zúčastněných osob.

orinka3
02.04.2018 5 z 5

Litovala jsem, že kniha nemá víc stran. Mimořádně poutavý román o lidech kolem Krvavé Marie a uctívané královny Alžběty. Titul knihy dává tušit, že ve stínu trůnu se bude málo dařit všem, kdo by si přáli žít po svém. V žádném stínu se nežije dobře. Nevinná Jane Greyová přichází hned na začátku knihy o život a svědkyně její smrti se z hrozného zážitku vzpamatovávají celý život. Postavy knihy, tedy převážně ženské, jsou detailně zpracovány a čtenáři jsou svou lidskostí i chybami blízké. Opět si opakuji, že toužit po životě u dvora mohli jen lidé hodně naivní anebo hodně bezskrupulózní. Obyčejný lidský cit zde byl zapovězen, všemu byly nadřazeny politické pletichy a strach o pozice. Krásná kniha, doporučuji všem, kdo se zajímají o historii té doby. Oceňuji i pečlivě zpracované prameny informací a abecedně sestavený rejstřík v knize vystupujících postav.

ewi
24.02.2016 5 z 5

podla mna velmi vydareny historicky roman, vyborne napisany, pacilo sa mi, ze je pribeh rozpravany viacerymi postavami - nielen hlavnymi hrdinkami, sestrami Greyovymi, ale i Levinou, maliarkou, clovekom na dvore, co poskytuje pribehu trochu inu perspektivu...sestry Greyove mali skutocne velmi pohnuty zivot a zial tragicky osud a myslim, ze autorka sa snazila maximalne drzat historickych realii ...

Mrejča
01.12.2015 4 z 5

Nuž, tedy holky Greyovy to neměly v životě jednoduché ani maličko. Zajímavé životní osudy.
Snad právě pro tu nepřítomnost nejasného přecházení z postavy do postavy mě to nezaujalo tolik jak Gambit. Pro milovníky historických románů sázka na jistotu. Jo ten rodokmen na předsádce vydá za další jednu samostatnou hvězdu, skvělý nápad.

Kamiliana
21.10.2015 5 z 5

Opravdu mnohem přehlednější dílo autorky, neboť každá kapitola je nadepsána místem, časem a postavou. Jedná se o další strhující román plný neuvěřitelných historických momentů. Fascinuje mě, jak autorka dokáže oživit postavy 500let staré, vdechnout jim život, mluvit za ně. Myslím, že sestry Greyovy by byly opravdu překvapené, že jsou i po tolika letech ve středu zájmu. Znala jsem osudy lady Jane Grey, o jejích sestrách jsem vůbec nevěděla, o to víc jsem musela vstřebávat v průběhu čtení... kontrast rozjařených "vysmátých " náctiletých dívek a naprostého utrpení jen o pár let později, to je mrak na několik dní :-).

Henriette
09.07.2015 5 z 5

První román autorky mě poněkud zarazil chaotickým stylem vyprávění a střídáním er a ich-formy. Tentokrát autorka dostala tento chaos pod kontrolu a vytvořila nádhernou historickou fresku plnou emocí a psychologie, na které vystavěla životní příběh tří žen poblíž královského trůnu Tudorovců - Kateřiny a Marie Greyových a dvorní malířky, Leviny Teerlingové.

Štítky knihy

16. století Tudorovci Marie I. Tudorovna sestry Jana Greyová, královna, 1536-1554

Autorovy další knížky

Elizabeth Fremantle
anglická, 1962
2014  80%Královnin gambit
2015  88%Ve stínu trůnu