Včely jinak

Včely jinak https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249339/vcely-jinak-249339.jpg 4 3 3

Včely jinak Alternativy v chovu včel a přístupu k nim Kniha přináší na 320 stranách texty více než dvou desítek autorů, průkopníků alternativního chovu včel z České republiky, Slovenska, Německa, Švýcarska, Velké Británie i dalších zemí. Významné zastoupení mají anthroposofičtí autoři, navazující na přednášky Rudolfa Steinera o včelách z roku 1923. Kniha je rozdělena do 4 oddílů: I. Včely a jejich problém (shrnutí současného stavu, hromadné úhyny včelstev, hledání příčin) II. Jiné včely (jiný pohled na včelstvo - včelstvo jako organismus a bytost) III. Jiný chov A) Alternativní opatření v chovu B) Jiné úly IV. Krajina pro včely (možnosti zvýšení potravní nabídky pro včely na zahradách, v zemědělství a veřejné zeleni) Kniha umožňuje lépe porozumět včelám a jejich skutečným potřebám a zároveň poskytuje konkrétní návody na praktická opatření v chovu i v péči o krajinu a zahradu. Obsahuje více než stovku černobílých fotografií a nákresů.... celý text

Přidat komentář

Jonny
06.05.2022 3 z 5

Kniha mi dobře posloužila jako rozcestník, natrefil jsem díky ní na další informační zdroje.
Rozhodně doporučuji knihou listovat, zběžně si pročíst prvních pár odstavců a až pak věnovat vybraným textům více času.

Klamm
27.12.2015

Čím dál více je ze všech směrů slyšet zoufalé volání po návratu k přirozenosti. V institucích jako je medicína, školství, výchova, stravování a v neposlední řadě i v klimatických otázkách ruku v ruce s včelařením.
Tento sborník nám nabízí jiný úhel pohledu na včelaření, než na jaký jsme v dnešní době zvyklí. Předkládané články vedou k zamyšlení a někdy pěkně mrazí při čtení katastrofických scénářů, kam jsme to s dosavadním přístupem dotáhli a kam to všechno směřuje.
Jsou zde nabídnuty rozhovory a metodika současných alternativních včelařů, pohledy do včelaření v minulosti a dokonce i nástin včelaření podle vesmírných rytmů. Duchovní pohled na včely a jejich společenství zde zastupují v široké míře ukázky z přednášek obdivuhodně všestranného člověka, kterým byl Rudolf Steiner. Podle jeho výroku z přednášky roku 1923, současný způsob chovu způsobí během asi 80 let zánik přirozeného chovu včel!

Dříve se včelařilo spíše pro radost a přírodu samotnou. Včely se nechaly zimovat na medu a to co jim poté zbylo mohlo být odebráno s vědomím příjemného bonusu. Med byl užíván spíše pro vlastní potřebu a prodával se jen zřídka. Dnes je všechno založeno na produktivitě a zisku. Ani včelaření není výjimkou a touha po medu který se dá proměnit ve zlato je velká.