Včelařství Svazek I.

Včelařství Svazek I. https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279167/bmid_vcelarstvi-svazek-i-xy5-279167.jpg 5 7 6

První svazek, který právě vychází, obsahuje kapitoly ZOOTECHNIKA VČELAŘSTVÍ a NEMOCI VČEL – PREVENCE A TERAPIE. Zootechnika včelařství seznamuje chovatele včel s projevy včelstva během roku a je předpokladem pro úspěšné vedení včelstva. Její součástí jsou provozní metody významných českých včelařů, podle kterých se může inspirovat každý včelař. Zdravotní otázka v současném včelařství doznala velké důležitosti a dalo by se říci, že ji chovatel včel musí zahrnout do celé své včelařské praxe. V poslední době se hodně změnil přístup k varroóze, k moru včelího plodu, ke zvápenatění včelího plodu. Významnou úlohu ve zdraví včelstev hrají viry a vliv okolního prostředí, zejména v souvislosti s chemizací zemědělské výroby. Autoři zareagovali na současný stav v této oblasti a nabízejí prakticky použitelné postupy řešení problémů spojených se včelími chorobami využívající posledních vědeckých poznatků.... celý text

Přidat komentář

lukaskmn1
25.07.2022 5 z 5

Naprosto geniální.

knihařka2
02.01.2021 5 z 5

Musím říct, že tohle je konečně kniha kterou by si měl přečíst každý včelař začátečník. Krásně vysvětleno co dělat a proč to dělat. Jak rozpoznat onemocnění, jak mu předcházet a všechno ještě doplněné o pěkné fotky.
Ani zkušenější včelař nesáhne vedle. Vždy je dobré získávat nové informace nebo rozdílné pohledy na věc.
A pro studenty SOU Blatná navíc poslouží jako kvalitní učebnice.
Tleskám PSNV protože tohle se opravdu povedlo.


happy.tanaka
06.08.2020

1. svazek povedených kapitol na téma zootechnika včelařství, nemoci včel - prevence a terapie v rámci edice VČELAŘSTVÍ.

tuommo
25.01.2019 5 z 5

Skvělý průvodce pro včelaře o včelaření a nemocích včel... Popisuje metody/nemoci, ale nejde příliš do detailů, takže je (asi) vhodné to porovnávat s realitou a zkušenostmi včelařů...

Včelouš
23.09.2017

Také jsem spokojený s knihou. I právě zejména co se varroázy týká. Bohužel tento problém se týkal taky mě. Osobně jsem dal právě na vyhláškou schválené léčivo thymovar. A kupodivu velmi dobře účinkoval.

vklidu
24.01.2016 5 z 5

Kniha mě opravdu mile překvapila. Po dlouhé době původní česká kniha o včelařství. Obsahuje aktuální vědecké poznatky o boji s varoózou - zootechnické postupy i chemické ošetřování. Zejména oceňuji, že se autoři nezastavili na hranici toho, co současná česká legislativa dovoluje/nařizuje, ale popsaly i postupy ošetřování pomocí organických kyselin, které vyhláškou zatím nejsou schválené, ale ve světě se již běžně používají a jsou vědecky ověřené.
Nové pro mě byly také některé postupy ohledně odebrání plodu na omezení kleštíka. Chyběla mi zde ale zmínka o tepelném ošetřování plodu. Skvělé jsou taky četné fotografie a ilustrace - opravdu názorné. Těším se na další díly.