Vánoční Tradinář: Od Dušiček po Hromnice

Vánoční Tradinář: Od Dušiček po Hromnice https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480138/bmid_vanocni-tradinar-od-dusicek-po-hrom-899-480138.jpeg 5 31 8

S vánočním tradinářem se naladíte na Vánoce se spoustou sněhu, přírodních ozdob, domácího cukroví a dobrot, dárků láskyplně vyrobených a promyšlených a darovaných Ježíškem. Porozumíte tradičním zvykům, které můžete začlenit do oslav s rodinou, přáteli i sousedy. A také využít klidu přírody pro svůj osobní čas, tvořit své další plány a radovat se z příchodu nového roku a světla. Kniha obsahuje více receptů, návodů i obyčejů, ale také výklad o křesťanském příběhu adventu a Vánoc od farářky Martiny Viktorie Kopecké. Najdete zde praktické plánovací kapitoly pro tvořitelky Vánoc, návody na vánoční dekorace, ozdoby i dárky, recepty na cukroví, štědrovečerní a sváteční jídla, současná i pozapomenutá. Získáte spoustu inspirace na jedlé dárky i takové, které mohou vytvořit děti samy. Vánoční tradinář vás provede celým zimním svátečním časem, od Dušiček v listopadu po únorové Hromnice, každá z deseti kapitol se věnuje jinému před a povánočnímu období, jeho specifické poetice, svátkům a rituálům. Kniha volně navazuje na úspěšný titul TRADINÁŘ – rodinný a tvořivý rok plný oslav i rituálů, který získal cenu čtenářů v soutěži Český bestseller roku 2019.... celý text

Přidat komentář

Jane2016
26.11.2023 5 z 5

Vánoční tradinář, kniha, která snad každého musí okouzlit svou nádhernou obálkou. Hned po tom, co mi Tradinář dorazil domů, zařekla jsem se, že ho začnu číst až s prvním napadaným sněhem. Při čtení takovýchto knih je pro mě velmi důležitá atmosféra! A jak jsem slíbila, tak se stalo. Jakmile napadl první sníh, zavrtala jsem se s Vánočním tradinářem pod peřinu a pustila se do čtení!

Musím se Vám také přiznat, že po tom, co mi Tradinář dorazil domů, zabavila mi ho babička! Byla nadšená z celého konceptu a do knížky se okamžitě zamilovala!

A s prvními vločkami jsem se do Tradináře zamilovala i já. Z knížky dýchá klid a pohoda. Naleznete zde dávné zvyky a tradice. Spoustu receptů, mě nejvíce zaujaly recepty na nealkoholický punč, makovník, vánoční štolu, opilé řezy či bíle lanýžové kuličky. Nechybí zde ani spousta nápadů na tvoření. Od vánočních andílků až po tipy na balení dárků. Třešničkou na dortu jsou křesťanské příběhy od farářky Martiny Viktorie Kopecké. Nádhera.

Tato kniha se bude líbit ženám každé generace a já jí doporučuji všemi deseti. Pokud hledáte krásný vánoční dárek pro babičku, věřte mi, že z této knihy bude nadšená! (Stejně jako ta moje!)

Sabulep
29.12.2022 4 z 5

Hezky zpracované, ale pořád mi tam něco chybí, nějaká hloubka. Neumím to vysvětlit, i přes množství informací, mi to přijde jen povrchní. Chtěla bych víc objevit prapůvod tradic i v souvislostech se světem. Knížka působí jako článek v časopise, nejde do pravé podstaty. Kniha obsahuje víc receptů, než je nutné.


Noisette73
16.09.2022 5 z 5

Nádherná kniha vzala jsem si ji schválně teď ještě relativně daleko od vánoc, abych už letos podle této knihy mohla tvořit, vařit, rozjímat, moc se těším.

muchomurka
12.02.2022 4 z 5

Vánoční tradinář jsem si pořídila po přečtení prvního Tradináře, protože se mi líbil a byla jsem zvědavá, jaký bude tento, když je o tak krátkém období. Vánoce, advent a vůbec celou tuto sváteční dobu mám moc ráda a v tradináři jsem našla spoustu vysvětlení a nápadů a už se těším, až je doma vyzkouším. Na druhou stranu se informace neustále opakovaly, až to bylo velmi únavné - propojení s přírodou, vliv na úrodu, koledování, pospolitost atd. Chápu, že to tak bylo a při listování knihou je to v pohodě, ale při kontunálním čtení až nudné. A také to množství větviček, které se během této doby využívaly mě udivovalo, jsem si říkala, jak to muselo vypadat v okolí vesnice, když jich byla taková spotřeba.
Jinak se mi opět líbilo zpracování i fotografie, naopak mě moc nebrala ta část, kde bylo vysvětlované náboženství. Je mi jasné, že to k tomu patří, ale tenhle rozměr pro mě není.
Když jsem tradinářem jen listovala, vypadalo to, že je tam jen spousta receptů. Naštěstí je tam i spousta věcí a nápadů na tvoření, což jsem moc ráda. A také seznamy (ty já můžu) na přípravy.
Celkově se mi knížka líbila, s blížícími se Vánoci navodí atmosféru, připomene neobvyklé zvyky a nápady a namotivuje, ale aniž by stresovala.

martina.culik
16.01.2022 4 z 5

Předchozí Tradinář mě velice bavil a dozvěděla jsem se mnoho zajímavého. I v tomto je mnoho zajímavostí. Poměrně hodně prostoru je věnováno popisu a ikonografii některých svatých, kteří mají svátek v listopadu nebo prosinci.

LadyCotton
27.12.2021 5 z 5

Kniha pohladí po duši i oko čtenáře. A to nejen milovníky Vánoc a hygge.

Knižní střípky
17.11.2021 5 z 5

Autorky nás v této nádherné publikaci provedou obdobím od Dušiček až po Hromnice. Opět jsou zde podrobně zachyceny všechny tradice, zvyky a obyčeje spojené s tímto obdobím, dozvíte se spoustu informací o době minulé, o tom, jak toto období, nazývané temné půlroční, prožívali naši předci. Z knihy cítíte úctu k našemu historickému dědictví, úctu k zemi a matce přírodě. Duchovní rozměr této knize dodává křesťanský výklad adventu a vánočních svátků z pera husitské farářky MARTINY VIKTORIIE KOPECKÉ - podotýkám, že čtení těchto řádků ve mně vzbuzovalo spoustu emocí, jako ostatně celá tato kniha.
A samozřejmě nesmím zapomenout, že je zde opět spousta úžasných receptů a jelikož je kniha cílena na rodinu, přijdou si zde na své i maminky s dětmi, pro které je tu (ale samozřejmě ne jen pro ně) připraveno mraky aktivit a nápadů na tvoření, při kterých si rodiče či prarodiče se svými potomky mohou užít spoustu krásných společných chvil. A o tom vlastně i tato kniha je – nabádá nás k tomu, abychom byli spolu, abychom nezapomínali, že to nejdůležitější v životě je kromě zdraví, hlavně rodina, láska, soudržnost a ten čas, kteří spolu blízcí stráví, je ničím nenahraditelný a už nám ho nikdo nevezme.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

helenah
03.11.2021 5 z 5

Začátek listopadu,Advent, Vánoce, svátky začínajícího nového roku...to je pro mě nejkrásnější doba. Atmosféra obrázků a fotografií, recepty, návody, duchovní slovo úžasné farářky Martiny,to vše udělalo z knihy skvost, ke kterému se budu ráda vracet, stejně jako ráda listuju a nechávám se inspirovat prvním dílem Tradináře.
Děkuji a z celého srdce doporučuji všem, kdo tuto dobu "od Dušiček po Hromnice" milují stejně jako já