Dávné zločiny

Dávné zločiny https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455319/bmid_davne-zlociny-h2u-455319.jpg 4 17 9

Van Shaw série

1. díl >

Seržant Donovan Shaw se po letech vrací na výzvu svého dědečka do rodného Seattlu. Nachází ho však smrtelně postřeleného a začne pátrat, co se stalo. Jeho dědeček Dono je totiž proslulý lupič a ve hře může být ukrytý poklad. Donovan balancuje mezi policií, dědovými kumpány z podsvětí i starými známými a pátrání ho zavádí často na dost bizarní místa. Vše se komplikuje nálezem mrtvoly ženy, která byla před smrtí brutálně mučena. A o život jde i samotnému Donovanovi, protože záhadný pachatel se nezastaví před ničím. Donovan však dostal dědovu zločineckou školu, je ostřílený voják a celé záhadě chce rozhodně přijít na kloub. A možná při tom potká i lásku. Hamiltonův debutový román Dávné zločiny získal ceny Anthony, Macavity a Strand Magazine Critics Awards a byl také nominován na ceny Edgar®, Barry a Nero. Kirkus nazval Dávné zločiny „vzrušujícím dědicem klasického detektivního románu". Každá z jeho dalších knih v sérii Donovan Van Shaw získala hvězdná hodnocení od Publishers Weekly , Library Journal a dalších a byla vydána v Severní Americe, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Turecku, a Japonsku.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Past Crimes , 2015


více info...

Přidat komentář

AlenaF
10.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Svižné, napínavé, neotřelé. Doporučuji.

Maky806
10.11.2022 5 z 5

Četlo se to dobře.


zdendula31
18.08.2021 4 z 5

Dobrá oddechovka...

alzbeta4340
06.07.2021 5 z 5

Čtivý, odpočinkový thriller - se sebevědomým a šikovným hrdinou, kterému budete držet palce, ale bát se o něj nebudete, jelikož je jasné, že vše zvládne. Přesto je děj napínavý a udržel bez problémů moji čtenářskou pozornost.
Doporučuji jako čtení na dovolenou pro všechny fanoušky Jacka Reachera nebo Coltera Shawa. Těším se na další díly.

soukroma
16.05.2021 5 z 5

Pěkné, napínavé a netuctové čtení: hlavní hrdina má za sebou ve svých necelých třiceti vlastně dvojí život a dvojí výcvik - dědova průprava v krádežích a loupežích (morálně záporák) a armádní/válečná průprava v přežití a zabíjení (morálně rovný, klaďas). Jak se jeho současný život v prostřizích skládá se vzpomínkami z dětství od chvíle, kdy přišel v šesti o matku a zůstal jen s dědou, až do útěku od dědy v osmnácti, ukazuje se, že i takovýto střih a prudký odklon v životě je vlastně docela dobře možný. Nicméně se musí na popud svého dědy po deseti letech vrátit "domů", a v důsledku okolností se musí znovu rozpomenout na zločinecké začátky, podsvětí a nejvhodnější způsoby jednání s policií.
Při čtení se mi vybavilo hned několik hrdinů, z nichž Val Shaw v sobě špetku má: Reacher s armádním výcvikem, trochu ztracenou rodinou a samotářským stylem; Dortmunder se zločineckým živobytím, chytrostí a ne vždy spolehlivými parťáky; či jmenovec Colter Shaw s výchovným působením otce v přežití... Ale Val je v každém případě originál, žádný Bond či Rambo, ale ani žádné ořezávátko, a přitom jeho jednání je pochopitelné a vcelku uvěřitelné.
Zápletka i postavy se mi líbily, příběh i s návraty do minulosti je plynulý, svižný a napínavý, a třešničkou na dortu jsou reálie Seattlu, zejména přístav a okolní ostrovy. A taky, že i když hrdina nenašel svého otce, objevil nečekaného strýce.
Již se těším na druhý díl, čerstvou novinku, když od autora opěvovaného na záložce této knihy u nás z jeho dřívější tvorby ještě vůbec neznáme.

"Starý muž věřil, že pevné ploty a odhalená minulost tvoří dobré sousedské vztahy."

Hella
05.05.2021

Snažím se, snažím. Svého času jsem docela dost na klasických detektivkách tohoto typu ujížděla, jenže tohle mě tak nebaví, že to na straně 100 vzdávám.

knihomolka525
16.02.2021 5 z 5

už dlouho se mi do rukou nedostala kniha ,aby mě upoutala od začátku do konce.Zkrátka je nepotkávámTato je psaná stylem jakobyste se dívali na film.Vyburcuje vaší obrazotvornost.Vynikající překlad.Ten je vždy důležitý

mikika
06.01.2021 4 z 5

celkem slušný kriminální román. kdyby u autora nenapsali, že má rád Travise McGeeho, asi bych doteď tápala, co mi kniha připomínala. takhle musím souhlasit, že autor vzdává poklonu klasickým povietnamským krimi Johna MacDonalda, kterého jsem četla na základce.

Fleur123
17.11.2020

Dle anotace jsem od toho očekávala více. Kniha se celkem dobře četla, akorát návraty do dětství hlavního hrdiny mě moc nebavily.

Štítky knihy

kriminální podsvětí

Autorovy další knížky

2020  86%Dávné zločiny
2021  69%Drsná zima

Kniha Dávné zločiny je v

Právě čtených1x
Přečtených23x
Doporučených1x
Knihotéce103x
Chystám se číst40x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x