Válka s vlky

Válka s vlky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491187/bmid_valka-s-vlky-7aF-491187.jpeg 3 14 10

Soubor několika příběhů zasazených do východních Čech se zabývá otázkou, zda ponechat v krajině dosud kriticky ohrožený, avšak silně expandující druh šelmy bez jakékoli regulace. Je pravda na straně ochranářů a aktivistů, jejichž nadšení mnohdy hraničí s fanatismem, nebo zemědělců a myslivců, kteří se nezřídka jako starousedlíci musejí s následky těchto rozhodnutí potýkat? Jak říká aktér jedné povídky: Dřív jsme se chodili na vlky dívat přes plot do zoo, nyní jsme za plotem my a vlci si nás hlídají. Přímočaře a čtivě psané příběhy, které se mnohdy čtou jako detektivka, líčí přiostřující se spory mezi oběma stranami i bezmoc místních, v nichž často narůstá pocit, že nemají nikde zastání.... celý text

Přidat komentář

Lisa_Flames
03.01.2024 odpad!

Kniha je dobře čtivá, dá se zvládnout za jedno odpoledne... pokud na to máte žaludek.

Popisuje se zde pohled místních na návrat vlků do určitých oblastí ČR, je citově vybarvená, jednostranná a... já vlastně nevím, na čí straně autor doopravdy je. Z knihy vyplývá, že obyvatelům doopravdy nejde o životy a blaho (hospodářských) zvířat, ale o snížení zisku, ztrátu pohodlí ...a trofejí. Jsou neochotní přijmout změnu, frustrovaně pak démonizují vlky, osočují ochranáře z fanatismu a při tom jsou sami zatvrzelí. Často jsou zde irelevantní srovnání a bizarní představy o celé problematice. Pohled místních je absolutně neobjektivní, mají arogantní vystupování, chybí jim kritické myšlení, kniha je plná jejich pokrytectví a nechybí zde ani sexistické narážky na ženy nebo nemístné srovnávání situace s bývalým politickým režimem a genocidou... po přečtení se vůbec nedivím, že nemají zastání a vlastně mi jich vůbec není líto. Naivně jsem si myslela, že mi kniha poskytne náhled do problematiky objektivně, bohužel. Navíc, jsem zde našla i faktické chyby. Pokud se autor schválně snažil vyobrazit mísní jako špatné, tak se mu to povedlo. Pokud je kniha ale myšlena vážně, pak je mé hodnocení "odpad!".

Po tomhle kousku asi půjdu podpořit jistou organizaci...

sakro
12.02.2023 3 z 5

Po stránce literární a stylistické není knize moc co vytknout. Dobře se čte (teď nemám na mysli obsah), děj se pěkně posouvá a mohlo by se zdát, že má i logická vysvětlení. Je však nutno oprostit se od vzoru charakteristického čtenáře bulvárního deníku Blesk, který věří tomu, že co je napsáno je pravda. Zůstaňme nohama na zemi . Všichni víme, že u ekologie obecně existují, až na pár výjimek, dva tábory. Fanatiční zastánci a absolutně zaslepení odpůrci. Oba tábory uznávají jen svou pravdu a pro oba je konstruktivní dialog neznámým pojmem. Většina problémů je řešitelných, ale je nutno naučit se naslouchat a umět přijmout kompromisy. Pokud se knihu teprve chystáte číst, zkuste si ještě jednou přečíst těchto pár řádků, než ji otevřete.


Ivan375
17.12.2022 5 z 5

Tu špínu, kterou pajaroh naházel na knihu nejde ani číst bez pousmání. Než se dostanu k obsahu tak musím ohodnotit bravurní styl autora. Málokdo ze současných dokáže tak brilantně sevřených větách posouvat děj. A samozřejmě mu nechybí i jistá nadsázka a ironie, která hodnotitele tak přivedla do varu. Teď k obsahu. Celý život se pohybuji v přírodě jak pracovně, tak soukromě, takže o této problematice něco vím. Nejsem myslivec ani chovatel ovcí a taky nechci vlky v naší přírodě eliminovat. Přesto jsem přesvědčen, že bez jejich regulace to nepůjde, tak jako to nepůjde bez regulace odstřelem medvědů na Slovensku. Proto si myslím, že většina příspěvků odsuzujících tuto knihu patří k takzvaným panelákovým ochráncům přírody. Proč neprotestují proti masivnímu tažení Lesů české republiky za vybíjením spárkaté zvěře pod hlavičkou jakési svaté ochrany proti často vymyšleným škodám zvěří. Proč jim nevadí, že se střílí březí laně, jednou jsem koncem ledna viděl ten vývrh a bylo mi špatně. Teď k vlkům: jistě že autor použil poněkud karikaturní vykreslení členů hnutí duha, ale bylo to nutné kvůli jejich jednostrannému myšlení. Ještě jeden příklad. Vlk má zhruba stejnou početnost ve vrhu jako divoká prasata a ta jak se dostala nad jistou neúnosnou početnost, už se je nedaří lovit. Totéž se může stát s vlky a když jim ještě lesníci vystřílejí přirozenou potravu, co potom. A proto jako ekolog tvrdím, že musí přijít jakási regulace stavů. U spárkaté zvěře to jsou normované stavy na 1000 ha a u vlků nic. Takže výborná kniha, škoda jen, že většina jejich čtenářů nemá ani ponětí o nějaké Databázi knih, aby přidala svůj názor

pajaroh
03.12.2022 odpad!

Vím, že nic není černobílé a už vůbec ne problém chovatelé versus vlci. A nechci se pouštět do diskuze, na které straně je právo. Hodnotím pouze knihu.

A kniha je tak nechutně jednostranně a extrémně pojatá... paní chovatelka (přírodovědkyně jménem Svatá) milující své ovce (před porážkou i po) je vykreslena jakožto rozumná vysoce vzdělaná žena, kdežto kdoliv z ochránců musí být jistě vyšinutý floutek s hovnem v ruce i v hlavě a "fanatickým pohledem" (toto spojení je uváděno pokaždé).

Opravdu vlčí řádění přirovnal k invazi sovětských vojsk v 68? Ekologii ke komunismu a Vlčí hlídky k ideologickému (vítejakému) hnutí?
Vlci se pletou v poledne kdesi u Adršpachu mezi cyklisty a napadají bachyně. Pobíhají po náměstí, dáví psy a vše živé.
V Německu se děti bojí chodit ven.
MUDr. Ilona Krásová se bojí jít na houby.
Místní ženy se už bojí nejen do lesa, ale i na jeho okraj na maliny.
Když myslivec zabije vlka, není to trestný čin, ale odbojářský čin hodný partyzána chránící svou zemi.
Hrozí nekontrolovatelná populační exploze a nákaza vztekliny.
Ano, tu jsem určitě při čtení této knihy chytla.

Je to zlá kniha, která má pouze rozdmýchat nenávist.
(Nebo má autor vlastně vlky rád a vše myslel ironicky, aby poukázal na staré zarezlé myslivecké názory.)

Nemyslela jsem, že bych nějaké knize kdy mohla dát hodnocení "odpad", ale vše je jednou poprvé. A já děkuji autorovi za nový rozhled po lidské povaze a hlouposti.

Jara.v
01.10.2022 2 z 5

Tohle bylo hodně rychle přečteno bez většího zaujetí. Podle otázky na obalu mají právo na krajinu všichni. Ale jen člověk si myslí, že má právo regulovat ostatní druhy, zatímco člověk se nekontrolovaně roztahuje a nikdo ho nereguluje. Obzvláště v některých částech světa. Zvířata se většinou chovají instinktivně a bojují denně o přežití. Co dělají lidi...

Alena_S
30.06.2022

Páni, tohle ale bylo strašně zaujaté. :(
Asi to má varovat, aby nadšení pro návrat vlka do ČR nepřevážilo nad realitou. Aby se minimalizovaly škody mezi šelmou a ostatními. Bez knížecích rad, ale s rozumem.
Jenže! Přehnané. Fakt až moc:
Vlk je tady ultra padouchem maniakem, co pro radost vraždí na potkání. Chybí mu už jen motorová pila a prostředníček - že by to zrovna vlk měl zapotřebí? – A kdo je má rád, je hned fanatik s názory ve stylu "zvířata stejně bolest necítí, tak se smiřme s tím, že jsme všichni jenom žrádlo". Tohle že tvrdí ochránci přírody, a všichni??
Spíš to zní, jako by někdo požádal Tomia, ať napíše knihu, ale své „oblíbené“ menšiny ať radši nahradí něčím hebkým a chlupatým.
A haló, mít stádo, tak prostě na jeho ochranu postavím plot, a pořádný. A nebudu se hádat, že není fér plot potřebovat.
Abych jenom nenadávala, styl psaní je příjemný pro oko, čtivý a napínavý. Myslivci jsou věrohodní, a přitom lidští. (Myslím tím, ne jako u některých autorů postava „ze života“ musí být jen ze samých negativ a tmy, takže z toho musí vyjít blbec.) Ještě zkusím od autora tu knihu o lese. Tam jsem zaujatá taky, to se mi asi bude víc líbit.

udalrik
23.06.2022 4 z 5

Jiří Mánek, bývalý ředitel Národního parku Šumava, píše ve svém blogu na serveru Idnes, že respekt šumavských vlků k člověku, jako nadřazenému predátorovi, se nepochybně vytrácí. Popisuje svůj zážitek z uplynulé zimy, kdy vystoupil v mlze z auta na málo frekventované silnici uprostřed lesů a obklopila ho smečka vlků, která vůbec nejevila tendenci utíkat…

Strach z vlků, hluboce zakódovaný v lidském podvědomí, tam není zapsaný jen tak pro legraci. Celé generace našich předků musely v lese pracovat a neprovozovaly tam jen turistiku. A aby mohly pracovat i mladé ženy, musely někdy odložit své miminko. A stávalo se, že už je na místě nenašly…Tyto případy se dostaly i do literatury, snad skandinávských klasiků (Gulbrandsen, Hamsun apod). Chceme, abychom se s vlkem dostali do stejné situace jako s medvědem, kdy se turisté při přechodech slovenských hor obávají bivakovat v lese?

Hipi
19.05.2022 1 z 5

Vlci jsou zlí, protože žerou lidem ovce, je třeba je střílet, kormoráni jsou zlí, protože žerou lidem ryby, je třeba je taky střílet, ženy jsou dětinské nebo neschopné (nebo obojí), ochránci vlků jsou fanatici, myslivci naopak rozumní, všechna zvířata co slouží člověku jsou dobrá....tato kniha by naštvala a otrávila asi každého, kdo má doopravdy aspoň trochu rád přírodu. Nejen lidi. Teda pardon, muže. Ženy autor nejspíš moc nebere... To taky můžu říct, že autora je třeba zastřelit, protože zcela jistě žere maso. :) Tito omezení sexističtí důchodci musí vymřít, do té doby to tady lepší nebude.

KAREL6725
03.05.2022 odpad!

Zájímalo by mě , jak je možné , že takový hnus může vyjít v 21 . století. Co tím autor sledoval, co tím sledovalo vydavatelství Brána? Snad poštvat obyvatele této země , aby souhlasili z vyhlazením vlku v ČR. Ano vlk sežral Červenou Karkulku, ano vlk je stvoření od dábla. Ano vlk byl součástí české krajiny a rozhodně do ní patří. Jo pane dřív byl v lese bordel , zvířata si dělala co chtěla , ale dneska. A když ne tak je zabíjem. Je mi líto těch chudáku co si neumí zajistit stáda svých ovcí. A česká vláda jim platí všechny škody. Hnus velebnosti.

aalma
22.04.2022

První kniha, kterou jsem od tohoto autora nedocetla. Podotýkám,ze nejsem žádný fanatický ochrance,mam k přírodě a všemu živému účtu a jsem přesvědčená,že člověk zabírá stále více a více s tím, ze on může. Autora mam rada,ovšem zde se neztotožňují s jeho názory a postoji k vlkům.