Váleční psi

Váleční psi https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72815/valecni-psi-72815.jpg 5 15 5

Historie oddanosti a hrdinství. Fascinující, ale zároveň hořký příběh o amerických neopěvovaných zvířecích hrdinech. Kniha je dojemným projevem úcty padesáti tisícům psích vojáků, kteří sloužili vlasti a často za to zaplatili vlastními životy. Je doplněna množstvím vzácných a pozoruhodných fotografií.

Válečné Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

War dogs


více info...

Přidat komentář

vvikingg
24.03.2024 5 z 5

Psi mě provází celý život takže kniha mě zaujala, ale jde o velmi smutné čtení, válka je lidská záležitost a psi se nevinně válek po boku člověka zúčastňovali od starověku. V úvodu knihy je malý náhled do dějin , za první bojové psi se považuje plemeno mastifů z Tibetu, které používali Peršané, Římané, Řekové jako útočnou zbraň, často psi vyhrávali starověké bitvy , ale nikdy válku. Masové nasazení psů přinesla až první světová válka kde třeba na německé straně sloužilo 30 tisíc psů jako strážní, sanitáři ( vyhledávali raněné), kurýři, tažní psy (převáželi munici) v neposlední řadě jako maskoti jednotek. USA použilo v 1. světové válce jen pár stovek psů jako tažná zvířata (malamuti). Zbytek knihy je o nasazení psů v americké armádě v období 2. světové války, válka v Koreji a Vietnamu. Smutný osud psů je z vietnamské války, většina zde zemřela na tropické choroby, uštknutí hady, zabita nepřítelem a USA rozhodla, že většina psů z vietnamské války bude utracena, trpěli tropickými chorobami. Zajímavá je zmínka o rakovině varlat u psů, podobně jako u amerických vojáků díky používání deofoliantu agent Orange, který USA ve vietnamské válce používala. Velmi poutavé čtení ale zároveň velmi smutné.

Opatov
23.05.2019 5 z 5

Jsem pejskar, takze me dostala uz jen ta obalka. Jak jsem predpokladala, obsah je chvilemi smutny. Ale presto je to krasna knizka se spoustou zajimavosti o psech doplnena fotografiemi. Urcite doporucuji.


simanski
09.12.2018 5 z 5

Kdo miluje psy jako já,určitě ho kniha dojme.Stále se k ní vracím.Plno informací z historie těchto psích bojovníků.

VAnna
18.07.2018 5 z 5

Velmi zajímavá knížka, občas to čtení bylo "dlouhé".

Vikiki22
08.04.2012 5 z 5

Veľmi zaujímavá kniha pre všetkých, ktorým nie je psí život ľahostajný a ktorí majú radi niečo z histórie či už psov alebo ľudí. Obsahuje veľa dojímavých, pekných aj smutných, niektoré, bohužiaľ, pravdivých príbehov. Všetko je podložené dokumentami a s fascinujúcimi fotkami. Vrele doporučujem!

Štítky knihy

psi druhá světová válka (1939–1945) válka ve Vietnamu (1959-1975)

Autorovy knížky

2005  92%Váleční psi

Kniha Váleční psi je v

Přečtených19x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst13x
Chci si koupit11x