Stíny Valbone

Stíny Valbone https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450747/bmid_stiny-valbone-01b-450747.jpg 3 24 10

Valbone série

< 2. díl

Jana, která při pátrání po trojici studentů v Albánii přišla o svého přítele, začíná nový život. Do mysli se jí vkrádají vzpomínky na Josefa, jehož tělo, smrtelně zraněné albánským bodyguardem, opustila při útěku z hor. Když jí téměř rok po návratu kdosi do vozu podstrčí nedávno pořízenou fotografii přítele, události dostanou nečekaný směr. Pocit viny a selhání ženou hlavní hrdinku zpět do hor, cesta do Albánie se pro ni stává nejen očistcem, ale i vykoupením... Příběh na motivy skutečných událostí, vyprávěný podle muže, jenž stál v hierarchii albánské mafie na jednom z nejvyšších míst. Předmluvu napsal Milan Špalek.... celý text

Přidat komentář

regulax
10.04.2023 2 z 5

Oproti jedničce má dvojka košatější text a více působí jako román. Námět je žalostný, je fajn o tom vědět, ale toto nebyla ta správná cesta. Pelmel událostí umanuté Jany.

Wrent
28.11.2022 1 z 5

Oproti prvnímu dílu kniha již potlačuje silně prosrbské vyznění a více se soustředí na příběh, který je ale neskutečně přitažený za vlasy. Text je plný chyb (zdvojená slova ve větách, střídání ich a er formy v jednom odstavci, věty bez smyslu - četl tu knihu vůbec editor?) a autorových erotických fantazií, které se kupodivu v prvním díle v podstatě nevyskytovaly. Inu, dočetl jsem to, ale možná jsem měl přestat před neuvěřitelným koncem a představovat si, že je kniha pouhým chabým pokusem o popis nikdy nekončící sisyfovské cesty do Albánie...


Stepanka897
23.03.2022 1 z 5

Do čtení prvního dílu jsem se pustila, protože ta místa z knížky znám, často tam jezdím a zajímám se o vše kolem Kosova, o válečné události 1999-2004. První díl ušel, fikce nalepená na reálný příběh. Druhý díl totální katastrofa. Jedná se už jen a pouze o fikci a ještě dost přitaženou za vlasy. Autor se měl spokojit pouze s prvním dílem, tohle už bylo zbytečné.

Kulda1981
15.01.2022 5 z 5

Tahle knížka, stejně jako první díl, se mi moc líbila. Přečetla jsem ji za dva večery, nemohla jsem se odtrhnout. Stále nad ní musím přemýšlet, zda se něco zakládá na pravdě, nebo ne. Mám z toho mrazení.

Hobo
07.11.2021 5 z 5

Dobře dovršený první díl s velmi překvapivým závěrem.

venda99
10.10.2021 3 z 5

Bohužel moc mi to nedalo. V knize spousta chyb. Chtěl jsem z knihy zjistit víc o ztracených studentech, ale nedozvěděl jsem se téměř nic.

petasita
06.07.2021 4 z 5

Netuším, zda i toto pokračování se zakládá na nějaké skutečné události, nebo jen navazuje na tu prvotní - ztrátu 3 studentů. Myšlenka příběhu je zajímavá a závěr byl pro mne překvapivý.
Hvězdu ubírám za gramatické chyby (chybějící větné čárky, písmena, různě vyskloňované přívlastky u jednoho podst.jména apod.), zpomalovalo to spád děje, protože jsem se musela vracet a "překládat si", co měl autor asi na mysli.

Lenka747
09.05.2021 1 z 5

Do čtení Stínů Valbone jsem se pouštěla už s úplně jiným očekáváním než u dílu prvního (Návrat do Valbone). Při hodnocení se nevyhnu srovnání obou knih.
Návrat do Valbone byl pro mě velkým zklamáním. Očekávala jsem od knihy úroveň a hloubku odpovídající závažnosti tématu a kromě temného příběhu také atmosféru albánských hor a nějakou znalost kultury a prostředí... Nic takového jsem tam nenašla. Kdyby se autor neprezentoval jako odborník na albánskou krajinu a poměry, kniha by byla jen nedomyšlená a poněkud naivní. (Ze všeho nejvíce připomínající sešity ze série "Žena v Nebezpečí ", které se prodávaly za mého mládí v trafikách.) Takto je to však více než trapné. Vlastně by to bylo i k smíchu. Jenže celá propagace se oháněla skutečnou tragédií a tak jsem byla opravdu znechucená. Samozřejmě, že kniha vždy bude obsahovat část fikce. Ale troufám si tvrdit, že tady je zřejmý nulový vztah autora k hlavnímu tématu i prostředí... A platí to i o druhém pokračování ve kterém už, možná na základě předchozích ohlasů, byla řada věcí "vylepšena".
Stíny Valbone jsem tedy brala do ruky se zvědavostí, co bylo zadáno autorovi tentokrát (první díl jednoznačně vyvolává dojem, že je psán na objednávku určité skupiny lidí) a co nám k tomu vymyslí. Velkou výhodou je, že příběh už se poněkud odklonil a daří se mi pustit z hlavy původní souvislosti... A tak namísto znechucení jsem se tentokrát docela bavila. Autor zjevně popustil uzdu své fantazii a pravděpodobně se také inspiroval ohlasy na první knihu. Takže musím pochválit jeho už poněkud detailnější popis krajiny (asi už ji viděl alespoň na videu a kouknul se do mapy) a genderovou vyváženost (jeden z hlavních zlounů je žena). Stejně tak "nezaujatě" přidal jednoho srbského záporáka. :-) Příběh je mnohem barvitější, Jana se nám mění pomalu ale jistě v sex symbol. Děj je sice stále minimálně podivný ale podstatně pikantnější než v prvním díle. S přibývajícími erotickými scénami rychle zašlápnu myšlenku, co na TOHLE asi řeknou rodiče studentů , pokud to budou číst. Naštěstí už je nic příliš nepřipomíná a já se můžu od reality oprostit a smát se naplno. Přichází akční scéna na dálnici v Maďarsku a (protože kniha v tomto místě chvilku neobsahuje scény ala Padesát odstínů šedi) já jí předčítám dcerám 16 a 11 let a válíme se smíchem všechny tři. Je to tak neuvěřitelně hloupé až je to fakt sranda. Jak se děj blíží ke konci, tak už se podobnost s červenou knihovnou stává nepopiratelnou. A "dílu" by opravdu docela slušel název Padesát odstínů Valbone. Nechybí SM scény ani osudová láska. :-)
Jednu hvězdičku dávám za ty hodiny smíchu až mě bolelo břicho a za skvělou záporačku, co šéfovala celému Kosovu. Ta se obzvláště povedla a její konec byl skutečně stylový. E. L. James se může jít zahrabat. :-D Vlastně si myslím, že kdyby se autor, namísto pokusů o scénáře k filmům, pustil raději do scénářů k pornografii, byli by všichni mnohem spokojenější. :-)

Nepri
06.05.2021 5 z 5

Kniha mě úplně dostala. A řekla bych, že je stejně dobrá jako Návrat do Valbone. Nechybělo napětí i překvápko. Určitě doporučuji přečíst oba díly.

ladna
25.03.2021 4 z 5

Kniha mě ihned vtáhla do děje a já si začala zjišťovat jaký je skutečný příběh. A i když jsem zjistila, že je to fikce nalepená na skutečné události neubralo to příběhu na napětí. Vůbec nevadilo, že jsem nečetla knihu první Návrat do Valbone, vše je zopakováno a pak ještě vícekrát, což byl nakonec důvod, proč jsem udělila 4 a ne 5 bodů.