Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století

Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502694/bmid_vaclav-havel-mocny-bezmocny-ve-20-s-Ili-502694.png 4 36 15

Tento životopis nevypovídá jen o životě Václava Havla a jeho myšlenkovém odkazu, ale také o dějinách střední Evropy ve dvacátém století. Tvoří dokonce jakýsi základ, který by každý žák, student i dospělý mohl a měl znát. Václav Havel je bezesporu nejvýznamnější českou osobností druhé poloviny 20. století a jeho význam daleko přesahuje naše hranice. Jeho život je však také skvělou příležitostí osvětlit naši moderní historii na pozadí dějinných událostí. Autor v knize sleduje obě linie. Na počátku je Václav Havel drobnou figurkou v těžkých dějinných zkouškách, později se stává slavným dramatikem, avšak zároveň bezmocným disidentem, kterého tehdejší komunistická moc pronásledovala a zavírala. A přesto nad ní nakonec zvítězí a vstoupí do dějin. Obě linie knihy se tak v závěru propojí. Autor text nepřetížil informacemi, naopak, využil své zkušenosti z psaní pro děti a mládež. Díky tomu se jedná o knihu určenou jak mládeži, tak dospělým, ale vhodnou také jako doplněk výuky naší moderní historie. V neposlední řadě čtenáři díky ní lépe pochopí podstatu komunismu i každé diktatury, i možnosti jednotlivce žít za všech okolností pravdivý a autentický život. Cestu k porozumění době, Havlovi i dějinám zde dláždí výstižné ilustrace Evy Bartošové.... celý text

Literatura česká Biografie a memoáry
Vydáno: , Práh
Originální název:

Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století


více info...

Přidat komentář

Štěpinambura
19.01.2024 5 z 5

Hodně jsem se dozvěděla. Je to pěkně zpracováno.

_Knihomolka_
22.12.2023 2 z 5

Jsem si vědoma toho, že v případě hodnocení této knihy půjdu proti proudu ostatních názorů, ale nemohu jinak. Podle mě je publikace velmi slabá. Zdálo se mi, že autor "plul" celou dobu jen po hladině, tudíž informace o panu Havlovi a komunismu byly spíše jen ty nejzákladnější a obecně známé. Také mi občas vadilo, jak jedna věta načala určité téma a další od toho ihned dala ruce pryč a věnovala se opět něčemu jinému.


haannyys
19.08.2023 5 z 5

Ráda dávám pět hvězd a to hned z několika důvodů - fantastické ilustrace, krásné provedení knihy, a rozhodně poutavý obsah, ve kterém si Matrin Vopěnka nebere žádné servítky, což je super a vážím si toho. Historie není mou silnou stránkou, takže tohle je fajn vhled do té nedávné historie, která se ale ještě úplně podrobně do školních učebnic nedostala. Mám jen vizuální drobnost, na kterou jsem narazila - text je rozdělen do dvou forem - font černé barvy dává historické souvislosti, modrý font vplétá Havla. A někde za polovinou knihy se fonty prohodí. Barva a její význam zůstanou, jen font se změní. Jestli je to záměr, nechápu ho. Nicméně tohle knize rozhodně na kvalitě neubírá.

kaczka79
26.04.2023 5 z 5

Není co dodat - kniha krásná, čtivě a srozumitelně napsaná nejen o Havlovi , ale i o dějinách 20.století. Knihu doplňují hezké ilustrace a směle bych ji řadila do povinné literatury pro 2.stupeň ZŠ. U nás doma má své místo v knihovničce.

Lucienka
23.04.2023 5 z 5

Takhle by měly vypadat učebnice moderních dějin. Čtivé s pěknými ilustracemi, historie srozumitelná a Havlovy myšlenky tak lidsky srozumitelné, prostě paráda!

Glivuska
14.04.2023 5 z 5

Krásná knížka, koupila jsem manželovi k Vánocům, a přitom jsem ji přečetla dřív než on. Přestože mám pocit, že se v historii orientuji, přišlo mi super, že život Havla je zasazen do kontextu doby, tudíž jsem sama byla občas překvapená, kolik mu zrovna při jaké události bylo, kde se vyskytoval apod. Takže moc doporučuji, přestože je to kniha asi primárně pro děti, poutavé ilustrace potěší i dospěláky :)

tittanie
11.03.2023

Na knihu jsem narazila v nově vydaných knihách tady na databázi. Chvíli trvalo než se dostala do knihovny.
Musím říct, že se mi velice líbily ilustrace. Opravdu podařené. Ale text mě až tak nezaujal, spíš mi to přišlo, jako kniha o dvacátém století, kde se sem tam mihl Havel.

Andyska007
12.02.2023 5 z 5

Jsem také nadšená! Knížka je poutavě a zároveň srozumitelně napsaná. V podstatě jsem všechny reálie znala, ale ráda jsem si je připomněla a myslím, že mladé generaci kniha určitě dá potřebné informace o chodu 20. století u nás i o osobnosti V. Havla. Zaujal mě ale nejenom text, ale i krásné ilustrace! Tato kniha není podle mého názoru určená pro e-knihu nebo audioknihu. Má své místo v domácí knihovně hezky postaru v papírové verzi. A Václav Havel by byl takto spokojen...

kikies
30.01.2023 5 z 5

Příjemné, čtivé a poučné. Tak akorát odlehčené, přiblíží člověku jak osobnost pana Havla, tak ve školách často opomíjené novější dějiny. Jsem z této knihy nadšená a klidně bych si ji dokázala představit jako učební pomůcku v hodinách dějepisu na základních školách. Mně to upřímné nalákalo k dalšímu a hlubšímu studiu.

Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Překrásně udělaná životopisná kniha Václava Havla, kde nechybí ani historické souvislosti. Ilustrace jsou nádherné, textu tak akorát - mohu jen doporučit.

kalinkacz
25.12.2022 4 z 5

Václav Havel mocný bezmocný ve 20. století je naprosto nádherně ilustrovaná krátká kniha, která vám předá vše o životě Václava Havla a doby, ve které žil.
Spoustu věcí jsem si připomněla a něco nového jsem se i dozvěděla. Čtení jsem si dávkovala a stálo to za to…

veruptackova
05.11.2022 4 z 5

Václav Havel - mocný bezmocný ve 20. století je podle mě přesně ta kniha, kterou by si měl přečíst každý. Dozvíte se v ní nejen o životě jedné z nejvýraznějších osobností naší země, ale celkově o dějinách v Evropě ve 20. století. Vše je podáno jasně, stručně a naprosto výstižně, takže je vhodná i pro mladší čtenáře (od 2. stupně ZŠ). Na tak útlou knihu toho čtenáři předá opravdu hodně, a navíc je text doplněn překrásnými ilustracemi Evy Bartošové, díky kterým si poznatky ještě lépe zapamatujete.

Musím se přiznat, že si nevybavuji knihu, která by ve mě vyvolala emoce už jen úvodním slovem a podnítila můj zájem o evropskou historii druhé poloviny 20. století. Přes krátký rozsah jsem se dozvěděla spoustu nového a doplnila si mezery. Troufám si totiž tvrdit, že většina z nás zná pojmy jako Pražské jaro, Charta 77 nebo Sametová revoluce, ale jen část už dokáže tyto a další pojmy vysvětlit v souvislostech.

Věřím, že knihu ocení zejména ti z vás, kteří stejně jako já o této části našich dějin ve škole moc neslyšeli. Navíc si myslím, že díky grafickému zpracování by mohla být opravdu hezkým dárkem pod stromeček.

terryaknihy
14.10.2022 4 z 5

Václav Havel je pro mnohé ikonou, ale já byla v té době sotva na světě, když byl ve svém prvním volebním období co by prezident ČR. Když jsem zjistila, že se chystá tato kniha byla jsem nadšená, že konečně pana Havla pochopím a bude mi bližší, což se ale bohužel moc nestalo. Kniha se z půlky věnuje dění od roku 1933, kdy Hitler přichází pořádně k moci a zároveň poté sledujeme chvilkami i dospívání Havla v rámci tehdejšího režimu. Vlastně mě paradoxně bavilo daleko více číst si historii naší země a poválečnou politiku, která byla v knize zpracována hezky a relativně jednoduše, takže jí kdokoliv jednoduše pochopí.
Absolutní bombou jsou ty nádherné ilustrace! Klobouk dolů, protože tohle se vážně povedlo a já se těšila při obracení každé strany, co mě zase čeká :).
Celkově knihu hodnotím 3,5/5 hvězdiček. Věřím, že těm, kteří o naší poválečné historii moc nevědí, může být tato kniha hezkým průvodcem. Navíc krásně graficky zpracovaným :).

MamaKnihomolka
11.10.2022 5 z 5

Václav Havel je člověk, u kterého každý ví i když toho moc neví (jako třeba já). Zvonění klíčů, demonstrace, dramatik, prezident... Člověk, který byl odvážný, vzdělaný, šel si za svým a nebyl mu lhostejný národ.
Dějepis mě v mládí moc nebavil a proto mám hlavně v dějinách po druhé světové válce velké mezery. Jelikož jsem tu dobu nezažila, tak teď v dospělosti mě to moc mrzí a říkám si: "Sakra za pár let se o tom budou učit moje děti..." Proto jsem vystoupila ze své čtecí komfortní zóny a přijala tuto knihu ke spolupráci.
•••
Co se týče historie nemám ráda ty všemožné bichle nabité informacemi. Odradí mě, aniž bych se zabývala obsahem. Tahle kniha je jiná. Je tenká. Pouhých 96 stran plných bohatých ilustrací, které dokáží zaujmout a zachytit přesnou atmosféru daného tématu. Text je psaný opravdu srozumitelně a jednoduše. Jen to důležité, žádná omáčka navíc. Proto je tato kniha vhodná jak pro dospělé, kteří si chtějí oprášit historii, tak i pro děti a mladistvé, kteří se o tom zrovna učí.
•••
Kniha je psána vlastně v jakýchsi dvou rovinách. První je o Havlovi a jeho životě, druhá je o okolnostech, které se děly mezitím co Havel třeba studoval apod. Na konci se samozřejmě obě roviny spojí, protože Havel je velkou součástí okolností, které se v našem státě udály.

eva3992
09.10.2022 5 z 5

Tato kniha není pouze životopis Václava Havla, ale jsou to dějiny střední Evropy ve 20. století. Dozvíme se o všech důležitých historických momentech mezi lety 1933 a 2011. Poznáme Václava Havla od jeho narození, do jaké rodiny patřil, dozvíme se, že byl vězněn komunistickým režimem, i to, jak byl zvolen prezidentem.

Krátké, výstižné texty plných zajímavých informací. Nejsou to jen holá historická fakta, která se můžete dočíst všude, ale je tu hlavně taková ta „omáčka“ kolem, která tomu dá šťávu, text Vás zaujme a dozvíte se i nové informace. Tím, jak je kniha napsána, rozhodně neodradí ani ty, kteří moc nečtou, naopak je zaujme svou přehledností.

Je tu skvěle propojená historie s životem Václava Havla. Na jeho příběhu a životě si můžeme propojit důležité milníky a třeba je i lépe pochopit nebo si je lépe zapamatovat.

Kniha je nádherně zpracovaná. Úžasné ilustrace z ní dělají něco výjimečného. Od začátku až do konce je skvěle uchopená. Rozhodně to není kniha, kterou přečtete a odložíte, ale čas od času do ní rádi nakouknete.

Kniha je pro malé i velké, pro mladé i staré. Rozhodně ji dám přečíst svým dětem, jen co dorostou do správného věku.

Vůbec bych nečekala, že by mě tato kniha mohla dojmout, ale stalo se, a i nějaká slzička na konci ukápla. Tím, že jsem vyrůstala v období sametové revoluce a teď, s odstupem času jsem se na to podívala dospělýma očima, tak mě to přeneslo zpátky a zasáhlo. Je to psáno velice lidsky a přístupně, přitom tam nechybí všechna důležitá fakta.

Toto je kniha do každé rodiny a zaslouží si své čestné místo ve Vaší knihovničce.

Autorovy další knížky

Martin Vopěnka
česká, 1963
2011  65%Spící město
2015  76%Nová planeta
2012  84%Spící spravedlnost
2013  79%Spící tajemství
2009  74%Pátý rozměr

Kniha Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století je v

Přečtených52x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených4x
Knihotéce19x
Chystám se číst47x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x