V zajetí džungle: Nejdelší válka 20. století

V zajetí džungle: Nejdelší válka 20. století https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35141/bmid_v-zajeti-dzungle-nejdelsi-valka-20--aHT-35141.jpg 4 13 13

První válka v Indočíně vypukla rok po skončení druhé světové války, když Ho Či Min vyhlásil Vietnamskou lidovou republiku. Skončila v květnu 1954, kdy Francie opouští Vietnam, ale již za tři roky později vypukne vnitřní konflikt, jenž vyústí v roce 1964 útokem na válečnou loď USA a skončí až v roce 1973 příměřím v Paříži. O pár let později se opět ve Vietnamu bojuje, tentokrát s čínskou armádou. Tyto války daleko překročily regionální rámec a znamenaly trauma jak pro asijskou, tak pro americkou i evropskou společnost.... celý text

Přidat komentář

Igor1311
02.09.2022 5 z 5

Perfektne, skutočne výborne opísaný konflikt vo Vietname, kde sa dozvieme príciny vzniku vojny a jej drsný priebeh. Táto vojna bola miestami mozno jedným z najkrutejšich konfliktov v dejinách, kde sa nezdráhali použil chemické zbrane vo veľkom rozsahu či použivať mohutné letecké bombardovanie, mnohokrát zamerané na civilsitov.

Perseus
11.07.2020 5 z 5

Velmi podařená kniha o válkách v Indočíně. Podrobně popisuje tři války, které proběhly ve 20. století ve Vietnamu (1. proti kolonialismu (Francie), 2. proti USA, 3. proti okolním státům). Jako snad jediná se věnuje i válkám po odchodu Američanů. Taktéž stručně popisuje historii okolních států (kromě Číny), či životopis Ho či Mina atd.
Plusem je, že autor nestraní USA, ale snaží se být objektivní.
Mínusem, že kniha není řazena chronologicky(autor na to upozorňuje), ale spíše popisuje vývoj jednotlivých událostí, každou od začátku do konce, což může být matoucí.
Celkově mohu určitě doporučit.