V nejistých vodách

V nejistých vodách https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445450/bmid_v-nejistych-vodach-SUD-445450.jpg 4 40 14

Spravedlivá míle série

1. díl >

Rok 1648, jižní Anglie, Sussex. Špatné místo, špatná doba. Kraj bláta, mokřin a věčného zápasu o živobytí na konci světa, který není ani souš, ani moře, kde se s železnou pravidelností střídá příliv s odlivem, moře přichází a zase odchází, odhaluje rozlehlé bahnité pustiny kolem pobřeží. Éra, kdy se svět obrátil naruby, zemi sužuje válka, krále uvěznili, moci se chopil parlament ovládaný Oliverem Cromwellem. Alinor je bylinkářka a porodní bába, mnohými podezíraná z čarodějnictví, žena násilníka a pijana, který opustil rodinu a nechal jí na krku dvě děti. Musí se protloukat životem jako nejchudší z chudých, málem žebračka… Alinor se však nehroutí před lidskými řečmi, ani pod bídou, kterou zakouší. Byť její živobytí závisí na dobré vůli sousedů, byť její postavení ve světě závisí na muži, přesto myslí, jedná a žije za sebe, podle vlastního svědomí, přesvědčení a citu.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Tidelands , 2019


více info...

Přidat komentář

keselylenka
05.02.2024 5 z 5

Rozjezd příběhu byl za mě takový všelijaký, už jsem si říkala, že to bude taková tuctová červená knihovna. V druhé půlce ale nabral příběh úplně jiný spád a četl se jedním dechem.

Paulika419
29.05.2023 5 z 5

Jako vždy u paní Gregory kniha šitá na míru.Když jsem ji dočetla tak jsem jen povzdechla jak mě budou chybět ty mokřady,příliv a odliv.V té drsné krajině jsem si představila i ten mlýn , přívoz a Alion jak se tvrdě rve se životem.Moc krásná kniha.


Dandy1
15.05.2023 2 z 5

Kniha si určitě své čtenáře najde. Mě nezaujala.

Buchtičkajani
11.05.2023 4 z 5

Historický román s trochou romantiky, politiky a hodně těžkém životě v bažine. Žádné zvraty, ale i tak se dobře čte a ten otevřený konec, slibuje druhý díl.

Anie94
12.08.2022 4 z 5

Pokud mate Philippu Gregory nactenou, tak vite, ze to prostredi neni pro ni uplne typicke. Misto intrik tudorovskeho dvora a jeho spletite politikareni sledujeme mozna jednodussi, mozna tezsi zivot tech nejchudcich poddanych v Anglii. Presto i tak do deje zasahuje politika.

Toto netradicni prostredi i ztvarneni se mi libilo. Obdivovala jsem hlavni hrdinku Alinor, ze se i pres tezkosti zivota snazila pracovat a delat vse proto, aby uzivila sve deti a uspesne je vypravila do zivota. Zato jeji dcera Alys by si teda zaslouzila - stvala me a hrozne.

Co me bavilo bylo prostredi - autorka se proste postarala o to, ze ma clovek pocit, ze tam je a ze citi smrad mocalu.

Kniha se dobre cetla. Je to historicky roman, okoreneny spetkou romantiky, takze necekejte zadne zvraty a velke mnozstvi wow okamziku. To, ze je druhy dil jsem vedela a proto jsem si precetla i tento, byt me druhy dil zaujal podle anotace o neco vice. Tak uvidime.

Rozmarýna Rozm
21.11.2021

Ze začátku jsem se nemohla do knihy začíst, přišlo mi, že to bude červená knihovna. Ale v okamžiku, kdy vyšla najevo snaha Jamese osvobodit krále, mě kniha chytla tak, že jsem se od ní nemohla vůbec odpoutat. Žádná červená knihovna, ale historický román o chudé ženě, kterou opustil manžel a zamilovala se do kněze. Těším se na další díl , který v závěru autorka slíbila.

evineckY
11.11.2021 5 z 5

Tato kniha na mně zapůsobila tak hluboce, že jen přidám slova autorky -

Ale Alinor neurčuje to, co se o ní říká, ani tvrdé podmínky, které zakouší. Drží se vlastního nezávislého morálního úsudku a nezávislého myšlení a cítění. Byť její živobytí závisí na sousedech, byť její postavení závisí na muži, přesto myslí, cítí a žije za sebe. V dobách, kdy žena neznamenala nic, si váží sama sebe. Je – i když jen pro sebe – hrdinkou. Ona a všechny další ženy z historie, které si našly svou cestu zrádnými časy, jsou hrdinkami i v mých očích a tento román je jejich příběh.

orinka3
08.08.2021 5 z 5

Ještě nikdy jsem nečetla román, který by mi tak moc přiblížil krajinu. Močál, nebezpečné stezky, divné zvuky moře i bažin, to všecko provází děj. Alinor, krásná žena, se po zmizení nemilovaného manžela pere o živobytí jak to jde. Stále musí odrážet podezření sousedů, že má nadpřirozené schopnosti. Lidi v té době věří na čarodějnice, takže musí být velmi obezřetná. Bylinkářka a porodní bába je stále pod drobnohledem veřejnosti. Její dcera Alys se touží vymanit u chudého života v chatrči a plánuje si život na vyšší úrovni. Do toho přijíždí kněz James, který má i jiné úkoly, než jen pečovat o duše lidí kolem močálů. Politická situace štěpí obyvatele na nesmiřitelné tábory protestantů a papeženců. Nejisté vody jsou nejenom v přírodě, ale i ve vzájemných vztazích. Alinor v nejistém postavení ženy, která není ani vdova ani manželka se bohužel osudově zamiluje. Muž, kterému uvěří, je ale slaboch a její lásku zrazuje. Alys se vdává, ale její svatba je tragicky poznamenaná. Alinor, její matka, podstupuje smrtelnou zkoušku. Závěr knihy je hodně smutný, ale přesto dává naději na lepší život jinde.

katka134
06.03.2021 5 z 5

Překrásný histirický román, který se příjemně četl. Život Alinor byl velká dřina, ale ona všechnu tu práci vykonávala s lehkostí a láskou. Proto, aby uživila své milované děti.
Nebo že by byla opravdu víla, jak věřili hloupí lidé v té době?

zuzana2599
05.01.2021 5 z 5

Nový román od Phillipy Gregory mě zavedl do roku 1648, do Jižní Anglie, do kraje bláta a mokřin, do doby každodenního boje o živobytí a přežití. Hlavní hrdinka Alinor je nejenom krásná žena, ale je i porodní bába a bylinkářka, žije sama se svými dvěma dětmi...
Jedná se o nádherný historický román, autorce se opravdu moc povedl. Závěr příběhu slibuje pokračování, na které se už teď velmi těším. Toto čtení byla čistá radost !!

luculi
21.09.2020 5 z 5

Příjemný a překvapivý historický román. Pro mě oblíbený mix politiky, historie a romantiky. Dobová stísněná a temná atmosféra byla cítit na každé stránce. Hlavní hrdinka sice působí dost křehce a naivně, ale pevně doufám ve zlepšení, za to dcera Alys by potřebovala silný výprask. A konec mě velice překvapil. Teď budu netrpělivě vyhlížet pokračování...

hana1039
27.08.2020 5 z 5

Přečteno, krásný příběh, silný, nabitý emocemi, aspoň já jsem to tak cítila, je o ženě, která se zamiluje a otěhotní, kromě starosti o živobytí ji přibude další.. politika, která je do děje vsazena, tam být musí, určuje vývoj toho příběhu a vše tam souvisí se vším.. Ta žena byla silná osobnost, udržela si svou hrdost až do konce i když ji hrozilo to nejhorší, prostá bylinkářka a porodní bába, která byla neustále pod dohledem dalších sousedů a měli ji za čarodějku..
Vůbec si nedovedu představit život v této době, církev byla a někde pořád ještě je mocností, ze které jde strach... Podle toho jak to skončilo, bych řekla, že bude další pokračování, dle autorky, by chtěla napsat ságu, prostě jak šel čas, tak se máme určitě na co těšit...

Knižní střípky
22.08.2020 4 z 5

Knihu ocení čtenáři, kteří nespěchají a rádi se dozvědí něco málo z historie daného období. A období, které tato kniha zachycuje, bylo opravdu nabité událostmi a za necelý rok, který tato kniha popisuje, se toho v Anglii událo opravdu hodně. Při četbě knihy jsem úplně cítila tu temnou a bezútěšnou atmosféru, bezvýchodnost pro lidi, kteří byli ti nejspodnější ve společnosti a znali pouze chudobu a hlad, těžkou práci a každodenní strach o to, co bude zítra. Ale i přesto se i zde najde místo pro lásku. A jestli bude mít šťastný konec si již přečtěte sami. Dostane se vám skvělého čtenářského zážitku. Já jsem si těch 472 poctivě napsaných a neošizených stran užila od začátku do konce.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

Veroniq21
15.08.2020 5 z 5

Krásné čtení o nezdolné vůli, snaze o přežití a silných rozhodnutí v těžkých časech.