V Indii

V Indii https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95050/v-indii-95050.jpg 4 14 2

Autorka v knize přináší strhující svědectví o zemi, kterou mnozí pro její rozlohu, zalidnění, kulturní, společenskou i náboženskou rozmanitost nazývají samostatným kontinentem. Její cesty po Indii nemíří v první řadě k turisticky atraktivním lokalitám (i když se jim samozřejmě nevyhýbá), ale k obyčejným lidem, kteří v exotickém prostředí žijí své všední životy. Bombaj, Bollywood (centrum největšího filmového průmyslu na světě), Tádžmahal, poutní místa hinduistů i muslimů, křesťanské misie, zapadlé vesničky, pralesy, hory i bažiny... To jsou místa, která ožívají díky desítkám neopakovatelných lidských osudů. Střet tak vzdálených kultur, hodnot, mentalit vyvolává řadu otázek, na které se jen velmi těžko hledají odpovědi. Autorka se o to ani nesnaží: její ambicí je pozorovat a zaznamenávat, nikoli soudit. Kniha Pavly Jazairiové je silným čtenářským zážitkem nejen díky tématu samotnému, ale také díky smyslově bohatému, stylově odstíněnému, vyzrálému autorčinu rukopisu. 78 celostránkových a dvoustránkových barevných fotografii v textu.... celý text

Přidat komentář

Marcela0703
31.10.2017 5 z 5

Přečetla jsem již více cestopisů, ale tento se mi moc líbil. Autorka zde popisuje skutečný život v Indii a to z větší části na vesnicích, kde se člověku ani nechce věřit jak jsou a nejspíš v některých částech ještě dlouho budou zaostalí a drží se některých tradic až nezdravě. Život tam rozhodně není lehký, ale otázkou zůstává, co jsou ochotni oni sami pro svůj budoucí vývoj udělat. Chystám se číst její další knihy nejen z Indie.

janka84
13.10.2013 2 z 5

Psáno vyloženě jako reportáž, ale některé pasáže jsou dost zajímavé na to, aby jste knížku dočetli až dokonce. No vím, že podruhé už ji číst nebudu.