Úzkost brankáře při penaltě

Úzkost brankáře při penaltě https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167735/bmid_uzkost-brankare-pri-penalte-msD-167735.jpg 4 44 7

Bývalý brankář Bloch je patrně vyhozen z práce. Jde do kina. Policisté pátrají po zmizelém chlapci. Existenciální drama v kulisách rakouského pohraničí může začít. Mezi vnitřním životem Josefa Blocha a vnějším světem, který pozoruje, se otevírá propast, kterou jazyk, jak se zdá, nedokáže překlenout. Co znamenají slova, co předměty, co činy? Záleží na vraždě? Celek se rozpadá, zůstávají detaily. Co s nimi? Zneklidněný čtenář nepřestává bloudit. Přesto je třeba volit - situace brankáře při penaltě je metaforou člověka vystaveného volbě a symbolizuje zároveň i jeho životní šance. Na závěr se kope vršovický dloubák.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Rubato
Originální název:

Die Angst des Tormanns beim Elfmeter , 1970


více info...

Přidat komentář

lentolog
05.08.2020 5 z 5

Výborné!

-Pečivo-
03.03.2020 3 z 5

No pane Handke, gratulki k Nobelovce, ale po třetí přečtený knize se shodneme, že to s náma dál už nebude klapat. Není to mnou, je to Vámi. Už mne prosím dále nevotravujte, nebo zavolám policajti a uvidíte ty kolotoče!

Chápu, že to někoho baví. Spoustu lidí taky fandí třeba Slávii, nebo si maže do podpaží exkrementy, ale to rozhodně není nic pro mne. Myšlenkový rozpad nezaměstnaného Pepy Blocha mne opět úplně minul. Zdaleka ne takové peklo jako Velký pád, ale i tak maximálně 5/10. Ale jen protože jedu právě z práce a ne do práce.


Bassquiat
02.02.2020 4 z 5

Tradiční evropská literatura: dojde-li k vraždě, zbytek knihy vyplní předem daný narativ (pártrání, dopadení, výslech, uvěznění, katarze, poprava). V Brankáři taktéž dojde k vraždě, při níž je notabene zamlčen motiv. Již jen tohle čtenáři stačí, aby se automaticky nastavil do role recipienta nějaké další detektivky. Za 118 stran se však dozví, že ho Handke prvotřídně vytrolil. Pro hlavního hrdinu totiž samotný akt vraždy měl asi stejný význam jako pojídání karbenátků. Tato novela je o něčem jiném.

Palivo
08.11.2019 5 z 5

Bom dia,
Nevím co se přihodilo s vesmírem, jestli nějakej tuleň snědl Saturn nebo si galaxie prdla, ale já tu valím Handkemu 5 bludišťáků z pěti a to jsem si před otevřením myslel, že s ní udělám tak maximálně špekáčky na vohni. Velký pád jsem totiž před lety ocenil úplnou nulou srovnatelnou s AIDS, takže moje očekávání byla někde mezi pasivním análním sexem a nakládaným květákem. A voalá, moje lingvistické čakry se otevřely, tunely duševní energie propluly osmým kruhem očištění a teď jsem zase intelektuálně nabitej, že prdím v latině.

V téhle love story jde o to, že Jirgena vyhoděj z práce a tak vezme prachy a chuťové bunky, načež zaparkuje nejdříve v hospodě, potom v pokoji a nakonec ve šlapce. Návštěva lalalandu místní zpustnice ovšem nekončí dobře a tak se místní skopčák rozpadne na nanočástice, který sice ještě vypadají jako člověk, ale v hlavě mu to bubnuje jako by tam byl kýbl bubeníků. Palivo, kam chodíš na takhle skvělá přirovnání? No, to vám samozřejmě neprozradím.

Velmi netradiční, sugestivní počteníčko. 9/10, naskle.

aquarius555
01.12.2018 5 z 5

Brankár - páchateľ. Útočník čo kope penaltu - vyšetrovatelia. Je zvláštne sledovať brankára keď všetci sledujú loptu. A záleží vôbec na výsledku? Veď je to len hra. Kniha skvelo opisuje posunuté vnímanie a paranoiu človeka, ktorý vykonal trestný čin a teraz už len čaká a čaká. Pocit neskutočna.

učtese
10.01.2014 2 z 5

Nechápu to. Nechápu proč člověk sedne a napíše něco takovýho. Co ho k tomu nutí. Chce to napsat jinak ? Nudí ho ostatní knihy, připadají mu špatné, nedokonalé ? Rozhodne se proto udělat to jinak ? Hledá pak formu, styl jazyka, vyhýbá se všem běžným postupům ? Nechápu to a pro mě to není. Mám v knize rád příběh, chci poznat charaktery postav, chci aby to bylo zajímavé nebo se pobavit a může to být i trochu podivné jako třeba Kafkova Proměna nebo knihy Borise Viana, ale tohle už bylo na mě moc.

FillisDilla
07.01.2014 3 z 5

Rakouská avantgarda ve své nejčistší podobě. Nedokážu si představit, že pokud by tato kniha vyšla u nás (míněno od českého autora), stal by se z ní bestseller, jako tomu bylo v Rakousku po vydání tohoto díla. Těžká, existenciální, experimentální, dějově vyprázdněná, jazykově čistá. O tom si Viewegh může nechat zdát.