Úžasné příběhy

Úžasné příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24611/bmid_uzasne-pribehy-DH7-24611.jpg 4 31 6

Antologie klasické americké sci-fi. Výbor z antologie klasických povídek amerických autorů SF, kterou sestavil Forrest J. Ackerman. Všechny uvedené povídky byly napsány ve třicátých letech dvacátého století.

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , AFSF - Asociace fanoušků science fiction
Originální název:

Gosh! Wow! (Sense of Wonder) Science Fiction , 1981


více info...

Přidat komentář

Boboking
29.04.2024 4 z 5

Po mnoha letech jsem z knihovničky opět vytáhl tuto knížku a znovu se začetl do příběhů z dob, kdy se místo sci-fi říkalo scientifiction :-) Příběhy plné emocí, oslavující techniku a vědu, dokonalých amerických hrdinů, podlých Asiatů a oddaných krasavic :-) Ano, jsou to místy dost naivní a heroické příběhy, ale právě v nich je ta krása. Proto doporučuji i další fajn sbírky, jako Na úsvitu Zlatého věku či na Vrcholu Zlatého věku.

hanak_v_exilu
29.02.2024 5 z 5

Dost možná nejlepší sci-fi povídková sbírka jakou jsem kdy četl. Některé povídky můžou působit naivně nebo neobratně, ale na to dává pádnou odpověď datum jejich vydání - nejmladší je z roku 1935. Přesto jsou nápadité, provokativní a často s mrazivou pointou. 100 % U vzdáleného Rigelu - Zprvu prostá hříčka, ovšem s drtivým a emocionálním závěrem. 90 % Děti Slunce - Brakový námět v nejlepší tradici pulpových příběhů, který je ovšem pekelně čtivý a obydlený sympatickými postavami. 90 % Věčný koloběh - Krátké vyprávění o konci času a o jeho novém začátku. 100 % Vše je marnost - Znalost budoucnosti může člověku zničit život. 100 % Starý věrný - Vynikající povídka ukazující, že Weinbaumova Odyssea z Marsu má méně známého, ale stejně kvalitního souputníka. 90 % Víla z temnot - Atmosférické fantasy z planety Venuše, obývané tajuplnými a mýtickými rasami. 100 % Soumrak - Na příbězích ze vzdáleného konce lidstva je vždy něco melancholického a hořkosladkého. Tenhle patří k těm nejlepším, co kdy byly napsány. Vrchol sbírky. 100 % Omega - Absurdní námět posloužil jako premisa vynikající povídky s tragickým koncem.


-miker-
19.06.2023 4 z 5

Velmi podarena zbierka takmer 100rocnych poviedok. Skoda len, ze je to skratena verzia originalu.
Ironiou je, ze poviedka, ktorej je spoluatorom sam editor, je najslabsou v tejto antologii.

Greenfingers
19.03.2021 4 z 5

Ackermanova antologie nabízí návrat ke kořenům americké sci-fi, a to považuji za záslužný vydavatelský počin.
Vybrané povídky rozhodně nezapřou úžasnou fantazii jejich autorů. Místy se nám mohou popisované události zdát poněkud naivní, ale je potřeba přihlédnout k době, kdy tyto "kousky" vznikly (vesměs třicátá léta 20.století).
Pro milovníky staré klasické sci-fi opravdová lahůdka.

Pista
05.10.2011 5 z 5

Až na povídku Víla z temnot je to naprosto skvělá sbírka starých Sci-fi povídek. Troufám si říct, že jedna z nejlepších, které u nás vyšly.

pajonek
30.11.-0001

......skvělouš mezi povídkovými knihami scifi - sbírka obsahuje mimo jiné asi nejlepší scifi povídku od jistého Dona Stuarta - Soumrak /pod pseudo Don Stuart se neskrývá nikdo jiný než slavný John W.Campbell,Jr. autor další bomby - Věc /Kdo je tam?/
Z dopisů čtenářů v dubnovém čísle magazínu Astounding Stories z roku 1935:
"Žádám, abyste vydali pokračování této povídky, protože je jedna z nejúžasnějších, jaké jste kdy otiskli. Kdy to bude? Je tak výborná, že si pokračování přímo vynucuje. Nemohu se už dočkat. Pokud by Don Stuart nesplnil očekávání, navrhuji ho zaživa stáhnout z kůže nebo ho jiným neméně drastickým způsobem potrestat. Co tomu říkáte?"
Ramon Alvarez del Rey
(dnes slavný autor píšící Jako Lester del Rey)