Úvod do Nového zákona : historie, písmo, teologie

Úvod do Nového zákona : historie, písmo, teologie https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303326/bmid_uvod-do-noveho-zakona-historie-pism-qRo-303326.jpg 4 1 1

Dílo 10 autorů, kteří přednášejí na protestantských a katolických fakultách ve Švýcarsku, Francii, Itálii a Německu. Každé novozákonní knize je věnována samostatná kapitola, v níž se probírá obsah, literární struktura, teologický záměr, nové otázky, o nichž se diskutuje v posledních letech, a seznam doporučené literatury (doplněný o tituly dostupné v češtině). Samostatné kapitoly jsou věnovány také dějinám novozákonního kánonu a textové kritice.... celý text

Náboženství O literatuře
Vydáno: , Mlýn
Originální název:

Introduction au Nouveau Testament


více info...

Přidat komentář

M.H.
04.10.2016 4 z 5

Preklad z 4. vydania.

Oproti iným dostupným úvodom do Nového zákona je tento dielom širšieho autorského kolektívu. Každá kapitola má svojho autora.

Kniha obsahuje celkom 29 kapitol. Dve úvodné (Ježíšovská tradice a Synoptický problém), potom kapitoly venované samotným novozákonným knihám a nakoniec zasa dve kapitoly, tentokrát s názvami Dějiny kánonu a Textová kritika.

Časti venované jednotlivým knihám NZ sú písané podľa rovnakej osnovy (predstavenie knihy, literárna skladba, prostredie a dejinne okolnosti spisu, teologický zámer, nové perspektívy), čo dosť uľahčuje čítanie a aj hľadanie v texte.

Literatúra v češtine sa obmedzuje na novšie práce.