V jámě lvové

V jámě lvové https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527244/bmid_v-jame-lvove-65b3ae46b0bd0.jpg 5 32 14

UTSS Salamis série

< 5. díl

VÁLKA S KORZÁRY VRCHOLÍ. NA OVLÁDNUTÍ JEJICH DOMOVSKÉ PLANETY ALE NEMUSÍ STAČIT ANI NEJVĚTŠÍ FLOTILA V DĚJINÁCH... Největší tajemství Korzárů bylo odhaleno a spolu s ním i souřadnice jejich domovského světa. Zatímco špionážní sondy mapují povrch cílové planety a sbírají informace pro nadcházející invazi, na hranici nepřátelského sektoru se shromažďuje největší válečná flotila v lidských dějinách. Bojová skupina složená z nejsilnějších plavidel UTF a národních flotil, doplněná loděmi sépianských spojenců, se vydává na cestu k srdci korzárské hrozby, aby s ní jednou provždy skoncovala. Korzáři však o připravované invazi vědí, skrze ovládnuté kapitány a mariňáky znají protivníkovu taktiku a nemíní svou kůži prodat lacino. Jejich plavidla se v přípravě na nevyhnutelný útok stahují k domovské planetě a spojenečtí velitelé brzy poznají, že když se vydáte do jámy lvové, ani ta nejlepší výzbroj a nejpropracovanější plány nezabrání lvům v tom, aby vám zkusili prokousnout hrdlo... celý text

Přidat komentář

witko
23.04.2024 5 z 5

Parádní a nečekaný konec.

orson
19.04.2024 5 z 5

Krásné finále, perfektně vymyšlený vznik korzárů, prostě celá série na hodně vysoké úrovni, snad ani jeden díl nebyl podprůměrný, a vlastně ani průměrný. Prostě paráda. A teď už jen čekat, co dalšího autor napíše.


Lostindream
19.04.2024 5 z 5

Tak dočteno. Byla to jízda. Hodně fajn série. Jedna z mých top.

KarelPetrak
17.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Skvělé zakončení knižní série UTSS Salamis. Byl jsem k tomu trochu skeptický, ale pohledy do minulosti byly pěkným spestřením

marco026
15.04.2024 5 z 5

Ľuďom a sépianom sa podarilo odhaliť pozíciu domácej planéty korzárov. Samotnému ľudstvu sa podarí zložiť najväčšiu flotilu v dejinách a spolu so svojím spojencom sa sem vydávajú s cieľom zlikvidovať nepriateľa. Korzári sú však pripravený bojovať o svoju existenciu a okrem vlastnej početnej flotily majú k dispozícií triumf v podobe gigantickej lietajúcej pevnosti.

Posledná časť pre mňa výnimočnej Sci-fi série od českého spisovateľa Jakuba Maříka je konečne tu a je to jedno z najlepších zakončení aké som kedy čítal. Konečne sa dozvieme minulosť korzárov a okolnosti ich vzniku. Príbeh je v podstate rozdelený na dve dejové linky, kde sa jedna sústredí na prítomnosť a druhá nám ukazuje minulosť Korzárov. Samotná vesmírna bitka je epická, plná zvratov a prekvapení. Na to koľko je tu veľa postáv, tak každá dostane dostatok priestoru, čo sa autorovi darilo aj v predošlých knihách, takže to vlastne vôbec nie je prekvapujúce, no musím to vyzdvihnúť, pretože niekedy autori niektoré svoje postavy v rámci série upozadia. Keď sa dali do pohybu obe flotily, tak to bolo pre mňa trošku chaotické, ale to bol pravdepodobne tiež autorov zámer, pretože také jednoducho veľké bitky bývajú. Celá akcia bola v réžii ľudí a sépiani zostali nevyužitý, čo je trošku škoda, no inak nie je čo vytknúť.

Veľmi som sa bál zakončenia a popravde som čakal, že to skončí inak, ale autor opäť prekvapil. Málo kto dokáže takto dôstojne uzavrieť svoju knižnú sériu a práve za samotný záver knihy dávam opäť, ako pri častiach V ledovém sevření a V mrtvé zóně, plné hodnotenie. Normálne by som bodík ubral, ale ten koniec mal autor veľmi dobre premyslený a to treba oceniť. Osobne dúfam, že uvidíme ďalšie príbehy z tohto Sci-fi sveta, pretože má určite obrovský potenciál.

Tazz1
08.04.2024 5 z 5

Jsem rád, že si tahle série udržela vyrovnanou úroveň. Nebo i možná lehce gradující a to až do finále. Vyvrcholení trochu nečekané, ale možná o to lepší.
Každopádně autora si budu hlídat a už teď se moc těším na jeho další počin. Upletl si na sebe trochu bič, protože teď od něj budeme očekávat už jen obdobnou kvalitu. Za sebe jsem moc rád, že i v našich luzích a hájích zrají tak dobří autoři scifi.

rimar
01.04.2024 5 z 5

Zakončení série ale doufám že ne příběhu a tohoto světa. Za těch 5 dílů které autor vypustil bylo skvělé sledovat jak stává zručnějším a zkušenějším spisovatelem a jsem jen rád že náš malý rybníček sci-fi ziskal získal takovou štiku nebo kapitálního kapra :-). Bylo zajímavé jak pomaličku dávkoval informace o korzárech aby nás jimi v tomhle posledním dílu přímo zavalil. Konec jsem si napřed říkal to snad nemyslí vážně abych s krátkým odstupem si mohl vlastně říct že to ukončil nejlépe jak mohl. No a nezbývá než doufat že nás autor obdaří něčím dalším co nejdříve, protože umí psát čtivě a zajímavě. Jen trochu člověka znepokojuje když si přečte že lidský výzkum pomalu ale jistě k tvorbě takových nanitum směřuje a dokonce se na něm podílí i české kolektivy.

nero 13
31.03.2024 5 z 5

I když jsem čekal že finále této sci-fi dopadne jinak než to nakonec dopadlo, tak se mi to líbilo a jelikož má ještě vyjít Nefritová klec s osmi povídkami z tohoto Nanitového universa, tak se ještě nemusíme loučit, a vůbec bych se nebránil nějakému Spin-offu, už z toho důvodu, že Korzáři vlastně vyrazili do Vesmíru ne kvůli Lidem nebo Sépianům, ale kvůli někomu čtvrtému.

jana0400
27.03.2024 5 z 5

Ono k té knize už není moc, co dodat. Jak jsem pročetla komentáře, vlastně už tu bylo řečeno to, co bych řekla i já, takže to nebudu opakovat.

Boby17
26.03.2024 5 z 5

Tak tomu říkám důstojné ukončení série. Bylo napínavé a plné akce. Taky jsem se dozvěděl jak to bylo s nanity a jak před osmi desítkami let ovládli planetu. Rozuzlení bylo pro mě překvapivé a řádně dotažené do konce. Takže plná spokojenost znamená i všechny hvězdy v mém hodnocení.

Affares
22.03.2024 5 z 5

Kniha je taková, jaká by měla být. Kromě toho, že to je jako scénář k filmu který vás pohltí, dostává se vám rozuzlení řady dění. Hloubka popisu vesmírné bitvy, pragmaticky, technicky, lidsky, je skvělá. Daly by se napsat stovky spinoffů a příběhů jednotlivých osudů, ale na to není kapacita knihy dostatečná. Pokud někoho zklamal závěr, tak mohu potvrdit že nebyl takový, jaký bych čekal. Ale o to lepší to je! Kniha má čtenáře překvapit a to se zde povedlo. Díky za super příběh a držím autorovi palce v další tvorbě.

Franc
19.03.2024 4 z 5

Opět fenomenální, opět struhující, opět elektrizující.

V hlubokém vesmíru, daleké hvězdné soustavě, která neměla být nikdy odhalena, dochází k závěrečnému střetu, který má rozhodnout o bytí či nebytí. Jako v knihách předešlých nebudete ušetřeni akce a napětí. Štěstí a úspěch se přelévá ze strany na stranu, šach neznamená blížící se mat, ale naopak následující hon na krále útočníků. Ve stínu vesmírných bojů se blíží výsadek na planetu Korzárů, který má identifikovat cíl pro konečný úder.

Sepiané kují vlastní plány, sledují své zájmy. Podaří se tyto zájmy sladit se zájmy lidí? Nic není dáno, nic není jisté. Fortuna je vrtkavá a všem účastníkům nastavuje střídavě svoji tvář.

Ruku v ruce s lítými boji se dozvídáme konečně více o historii Korzárů, vzniku nanitů, jejich touhách a cílech.

Opět skvělé, opět napínavé, opět skvěle zpracované. Jedinou drobnou výtku bych měl k závěru. Ten je krapet otevřený, ponechávající autorovi otevřená dvířka pro možné pokračování. Nevím, nevím. Tato série byla skvělá a měla by tak zůstat. Mám zato, že možnosti byly vytěženy, a nerad bych další díla, která by stávající skvělá mohla krapet shodit.

biki
11.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Skutečně epické vyvrcholení celé série - strhující popis bitvy v domovské soustavě Korzárů s velkými ztrátami na všech stranách, lokální souboje menších plavidel, momenty ze záchranných operací či z nemocniční lodě, ale také skryté plány některých zúčastněných, to vše tvoří barvitou mozaiku, v níž jsem tentokrát ani neztratila přehled. Několik náhledů do minulosti také konečně ozřejmí původ Korzárů. A konečně samostatnou kapitolu tvoří pozemní operace, které se nutně neskutečně komplikují, ale které také vedou k překvapivým závěrům.
Na rozdíl od předchozí komentující se domnívám, že pro situaci, do které autor obě nepřátelské strany nakonec dovedl, nabídl velmi logické řešení. A že je mnozí přijali jen se skřípěním zubů a velmi neochotně.
V trochu barvotiskovém závěru si autor ponechal otevřená dvířka pro eventuální další pokračování. Vždyť i v knize citovaný Carl Sagan prohlásil: "Pokud bychom byli ve vesmíru sami, bylo by to neskutečné plýtvání místem."

Artep5695
10.03.2024

Mám ráda tuto sérii a jsem ráda, že jsem se dočkala avizovaného posledního dílu, i když si nejsem jistá, zda se opravdu bude jednat o poslední díl... Byly tam nakousnuty věci, které naznačují možnost pokračování. Opět zde máme obšírné popisy vesmírných bitev, setkáváme se zde se známými postavami z minulých dílů. Děj se pro mě odvíjí pomalu. Navíc řešení konfliktu, které autor zvolil, mi přišlo trošku nereálné, vzhledem k tomu, co se až dosud dělo v minulých dílech... Takže mě to trošku zklamalo.