Utrpení mladého Werthera / Spřízněni volbou

Utrpení mladého Werthera / Spřízněni volbou https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46784/utrpeni-mladeho-werthera-sprizneni-volbou-46784.jpg 4 43 5

Do svazku jsou zařazeny dva Goethovy romány, které se liší jak základním postojem k životu a slohem, tak rozdílnými osudy u čtenářů, třebas oběma je společné téma osudové, život člověka neodvolatelně ovlivňující láska. Je to proslulý a od počátku nadšeně přijímaný "Werther" (1774) a jen zvolna se k pravému ocenění a oblibě propracovávající Spříznění volbou (1809), o němž básník sám udává, že jej "koncipoval a začal v českých horách".... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a umění
Originální název:

Die Leiden des jungen Werther / Die Wahlverwandtschaften , 1809


více info...

Přidat komentář

radusak9806
29.08.2022 3 z 5

Jako každý jsem si toužila přečíst Utrpení a jsem spokojená. Druhý příběh nezaujal a kniha tak zůstává nedočtená.

Miro.slav
11.08.2020 5 z 5

(SPOILER) Primárne som túžil prečítať si o utrpení mladého Werthera, pretože takmer každý si musí prejsť stigmou krutej lásky. Werther bol snílek a idealista. Keby nedokoná svoj čin, mohol z idealizmu prejsť k realizmu. Takto sa diskvalifikoval z celej životnej dráhy a naplnenia lásky.

Sekundárny príbeh vo mne tak veľmi nezarezonoval. Dal sa prečítať ľahko, to áno, no to je tak všetko.


Acamar
27.03.2019 4 z 5

Dvě díla J.W.Goetha, která od sebe dělí více než 30 let, ale spojuje romantické téma nenaplněné lásky ... A v obou mistrovsky popsány emocionální ničivé bouře, které v různých lidských povahách rozpoutává tento silný cit, je-li mu bráněno v přirozeném vyjádření, i jejich různě volené cesty, kterými se snaží dojít nebo odolat naplnění.
Dobové a zároveň nadčasové dílo.

Damato
06.02.2017 5 z 5

Die Leiden des jungen Werthers / Die Wahlverwandtschaften - originální dárek pod stromečkem, , rok vydání přesně v roce mého narození, další poklad naší rodinné knihovny, po kterém jsem vždycky toužila. Hlavně jsem byla zvědavá, jak tu němčinu ( po 35 letech od odchodu ze školy ) zvládnu. Ale jestli se vám tohle někdy přihodilo, tak určitě vidíte tu nažhavenost, když se člověk s hrnkem bylinkového čaje s medem v jedné ruce a s německo-českým slovníkem v ruce druhé , v ponurý, lednový , nedělní podvečer vrhá s nadšením v očích do první stránky. Největší radost jsem měla, pokud mnou přeložená věta dávala souvislosti... v polovině knihy jsem dokonce tušila, o čem to čtu. Těším se, až si ji přečtu v češtině, předpokládám, že mé jazykové neznalosti jsou tak rozsáhlé, že poenta knih bude naprosto někde jinde, než se domnívám, že jsem pochopila z mého totálně laického překladu :-)

amaenium
29.08.2016 3 z 5

Utrpení mladého Werthera - Skvělý milostný příběh. Přišlo mi zajímavé, že se i přestože je mladík hluboce zamilován, do dívky patřící jinému, nejsou zde vidět prvky žárlivosti. Příběh byl velmi čtiví a velmi dobře napsaný.

Spřízněni volbou - Toto dílo mi přišlo chvílemi poněkud utahané. Začátek mi přišel v pořádku, když se všechno pomalu otevíralo, ale poté to trvalo příliš dlouho a kousek před koncem jsem měla sto chutí to vzdát. Ovšem konec nabyl rychlejšího spádu. Příběh byl pěkný, tím, že se táhl, takový milý. Oblíbila jsem si Otiliinu postavu.

Autorovy další knížky

Johann Wolfgang Goethe
německá, 1749 - 1832
1968  71%Utrpení mladého Werthera
1973  81%Faust
1982  79%Faust a Markétka
1974  71%Spřízněni volbou
1976  76%Balady

Kniha Utrpení mladého Werthera / Spřízněni volbou je v

Právě čtených1x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce48x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x