Utajené vládkyně

Utajené vládkyně https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335114/bmid_utajene-vladkyne-mDB-335114.jpg 4 16 7

Naděžda Allilujevová-Stalinová, Mileva Marićová-Einsteinová, Virginia Eliza Clemmová-Poeová, Linda Keithová a Olga Šplíchalová-Havlová: říká se, že za každým velkým mužem se skrývá ještě větší žena. Žena, obdařená stejně výrazným talentem jako její partner – byť jde jen o nadání věřit a zbožňovat. Při bližším pohledu zjistíme, že právě tato vlastnost, tato unikátní schopnost podpírat génia tak, aby mohl mít hlavu stále v oblacích a své dílo (někdy ďábelské) dotáhnout do zdárného konce, je rozhodující. A právě těmto ženám je věnována tato kniha.... celý text

Přidat komentář

Daniela777
26.04.2023 4 z 5

Kniha má sice v názvu "vládkyně", ale skutečnost taková nebyla. Tyto ženy žily se svými sebestřednými a ješitnými muži, kteří se ani moc ovládat nedali. Mnohdy vzdělané a chytré ženy dělaly těmto sobeckým mužům spíš pečovatelky a veškerý svůj intelekt obětovaly službám pro své manžele.
Nicméně kniha byla čtivá, zajímavá a člověk se dozvěděl i jiná fakta, než která jsou všeobecně známá. Daným osobám byly objektivně přiznávány chyby, osoby byly popisovány bez jednostrannosti a bez zbytečné adorace. Knihu jsem přečetla se zájmem.

karin4338
01.11.2021 3 z 5

Knižka ma velmi sklamala, protože ženy, o ktorých mala byť, boli úplne v ústraní a zase sa všetko točilo okolo ich slávnych manželov.
Nehovorím, že mi knižka nič nedala. Veľa faktov som vôbec nevedela, takže na rozšírenie obzorov super. Len škoda, že autor si vybral tak zajímavé ženy a vlastne o nich dokopy nič nezistil.


ivanaci
04.01.2020 3 z 5

Název knihy mi přijde trochu zavádějící, spíše mi jich bylo líto

rozvera
09.04.2018 4 z 5

Čtyřem ženám, o kterých je tato kniha, bylo přisouzeno milovat, zbožňovat a z pozadí morálně podporovat svého muže, "génia", aby mohl plně rozvinout své schopnosti a proslavit se ať v dobrém, či ve zlém. Autor podle mne z dostupných pramenů vyšťáral podrobnosti ze života předmětných mužů, které dokreslily čtenáři to , co neznal z jiných pramenů. Kniha pro mne zajímavá, ledacos jsem se dověděla, ale ne výjimečná.

hajrys
02.01.2018 3 z 5

Pro mě to byla kniha asi zbytečná. Těšila jsem se na ni, ale přišlo mi to jako sbírka známých informací. O některý manželkách již bylo napsáno mnohé, o některých jsem nevěděla nic. Nejsem si jistá, zda je anotace ke knize správná. Neřekla bych, že všechny ženy, o nichž kniha je, své manžely zbožňovaly. Rozhodně ne po celou délku vztahu. Spíše mám dojem, že to byl v určitých okamžicích strach, stereotyp a možná i nenávist, ve které se počáteční láska proměnila. Spíše než obdiv k těmto ženám, ve mně čtení zanechalo zhnusení nad jejich muži.

Alix
12.11.2017 3 z 5

Jediné, co k tomu mohu napsat je to, že těch žen je mi líto. Nedokážu a ani je nechci pochopit. Ani jednu.....
Paradox je ovšem pro mne ten, že nejlíp, aspoň pro mne, z toho vyšel Stalin. Ne proto, že byl "nejlepší", ale proto, že o něm jsem už všechno věděla a nepřekvapovalo mne to. Je symbol zla a krutosti, tak nemám co řešit. Ale Einstein, Poe, Hendrix a Havel, mne překvapili. A nijak příjemně. Chybí tam jen Marx, ten se taky nechal živit svou ženou a její rodinou a přitom psal o vykořisťování proletariátu.
Geniální manipulátor, geniální vědec, geniální spisovatel a geniální kytarista. Nevím, co říct, po přečtení této knihy, o Havlovi. Asi nic...

indyka
23.09.2017 3 z 5

Kniha je nabitá fakty a zajímavostmi, o tom žádná. Osobně mi ovšem přišlo, že některé z uvedených žen těmi utajenými vládkyněmi nebyly - jejich muži je sice milovali, ale ony na ně takový vliv zase neměly. Nejvíce se to týká první a zároveň nejdelší kapitoly - je mnohem více o NĚM než o NÍ. Každopádně kniha za přečtení stojí, hlavně pokud vás zajímají i ti muži samotní, dozvíte se mnoho zajímavého.