Utajené přátelství

Utajené přátelství https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532781/bmid_utajene-pratelstvi-65d8a13a6dd61.jpg 3 1 1

Srdečný a napínavý příběh o cestě z osamělosti k velkému přátelství. Pod rouškou temné noci dorazí do malého městečka Slaughterville dodávka. Vystoupí z ní sedm záhadných dětí a zmizí ve dveřích opuštěného domu na konci slepé ulice. Jejich příchod ale nezůstane utajen – z okna svého pokoje je pozoruje nesmělý a osamělý chlapec Ravani. O svých nových sousedech se musí dozvědět víc! Co jsou zač? Co skrývají? A hlavně: kde mají rodiče? Netrvá dlouho a Ravani si mezi dětmi najde kamarádku – srdečnou a odvážnou Virginii. Jenže nové přátelství s sebou přináší i jedno velké tajemství. A také nebezpečí. Když se Ravani dozví o hrozbě, která na Virginii a její sourozence číhá, musí udělat všechno pro to, aby je ochránil. Jinak ztratí jediného člověka, který mu kdy rozuměl.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Bambook
Originální název:

The Midnight Children , 2022


více info...

Přidat komentář

Mikky01
18.04.2024 3 z 5

Autor Dan Gemeinhart napsal pohádkový příběh "Utajené přátelství". Druhé setkání s tímto autorem a čtení nebylo vůbec špatné!

Kniha vypráví o mladém chlapci jménem Ravani, který se přistěhuje do města Slaughterville se svým otcem. Změna prostředí měla Ravanimu pomoci, po smrti jeho matky, k oproštění se od minulosti. Chlapec je od té doby velmi nesmělý, osamělý a nemá žádné kamarády. S otcem mají velmi komplikovaný vztah, nedokáží spolu mluvit a vyjádřit city jeden k druhém. Každý je z jiného těsta, přičem Ravani je jemnější po matce. Ravani se tím pádem utapí v žalu.

Jednoho večera chlapec vyhlíží ze svého okna a vidí, jak z dodávky vystupuje 7 dětí, které se vytratí za záhadnými dveřmi velmi starého a opuštěného domu. Ravani začne pátrá po původu dětí, protože ho k dětem z neznámého důvodu, začne přitahovat "nadpřirozená síla".

Ravani začíná zjišťovat, že děti mají velmi podobné smýšlení jako on a ihned se s nimi spřátelí. Najde si mezi nimi velmi zvláštní kamarádku Virginii, s kterou si dokonce dají asi tak v polovině knihy pusu, ale nic nebude takové, jak se zdá. Každé z dětí má mít vyjímečnou schopnost, ale v průběhu čtení se dozvíte, zda to jsou skutečné schopnosti, nebo jen výplod dětské fantazie.

Ravani zjišťuje, že městečko Slaughterville je pro děti velmi nebezpečným místem, protože je honí šílený lovec, který chce děti odhalit a všem předestřít tajemství skrývající se za záhadným původem těchto 7 dětí.
Ravani udělá vše proto, aby dětem pomohl v jejich záchraně. Čeká ho velmi dobrodužná, ale i velmi nebezpečná cesta, kdy se bude muset postavit svému strachu a najít v sobě utajené schopnosti.

Kniha se mi líbila, četla se velmi rychle. Je určena především pro mladší čtenáře, takže 290 stránek zvládete přečíst levou zadní. knize jsou scény, u kterých si i pobrečíte. Jediné, co bych vytkul, byl závěr knihy. Já chápu, že kniha je spíše pro mladší čtenáře, ale takhle naivní a doslova za vlasy přitažený konec jsem nečekal. Tím samozřejmě nechci hanit knihu, ta se mi velmi líbila, akorát ten závěr mi prostě nějak nejde strávit. Asi jsem na naivní konce už moc starý.

Hodnocení 6/10

Autorovy další knížky

Dan Gemeinhart
americká, 1978
2024  100%Pozoruhodná cesta domů
2024  60%Utajené přátelství
2023  %Deti polnoci

Kniha Utajené přátelství je v

Právě čtených1x
Přečtených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x