Úpis - Prachy. Sex. Kariéra.

Úpis - Prachy. Sex. Kariéra. https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269643/mid_upis-prachy-sex-kariera-syg-269643.jpg 4 61 26

Když se autor mobilní aplikace sloužící k seznamování rozhodne upsat akcie firmy Hook na burze, začíná hra, ve které nejde jen o miliardy dolarů. Mladí investiční bankéři na Wall Street i zaměstnanci společnosti v Sillicon Valley cítí šanci od základů změnit svůj život, ale po smrti studentky Stanfordovy univerzity začne být v sázce mnohem víc než tučné zisky. Co všechno o nás aplikace v našem mobilu vědí? Co všechno jsme schopni obětovat kariéře? Michelle Millerová nám v Úpisu umožňuje nahlédnout do odvrácené tváře Wall Street – do světa sexuálních skandálů, zákulisních dohod a nemilosrdného boje o moc.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Underwriting , 2015


více info...

Přidat komentář

snobold
06.08.2023 3 z 5

Vůbec nevím kdy, jak, proč se mi tahle kniha dostala do mého Kindlu. Vím jen, že mi byla někým doporučena. Bankovní sektor se mi hnusí, sám jsem v něm pracoval a tohle téma je mi silně proti srsti. Přesto jsem u knihy zůstal a dočetl dokonce. Musím uznat, že hned od úvodní kapitoly je kniha celkem chytlavá a i když jsem vůbec netušil o čem kniha bude tak i když pro mě neoblíbené téma tak jsem u ní zůstal. Úvod byl fajn, prostředek knihy trochu slabší a pomalejší a závěr nebo poslední třetina zase celkem uspěchaná, ale mělo to alespoň slušný spád. Dílo mi jen utvrdilo jak si někteří kravaťáci a lidi na vysokých postech v korporátech myslí že jsou bůh ví co, přitom se častokrát jedná jen o slizouny bez špetky empatie. Nejvíc samozřejmě oceňuji myšlenku kariéry/osobního života. Dobré nenáročné čtení před spaním, ale přeci jen bych uvítal, aby byl závěr ne tak otevřený.

kannibal28
05.11.2022 3 z 5

Bankovnictvo pre mna nebola dobra tematika , zaujal ma názov a aj cena bola celkom lacná tak som si ju kupil. Akcie akcie a sex a vulgarity celkom spokojnost


chaera
27.02.2022 3 z 5

Začátek byl velmi slibný. Zajímavé prostředí, děj krásně odsýpá, neustále střídání postav nám dává vhled na situaci hned z několika různých úhlů. Postupně mi to ale začalo připadat zdlouhavé, za nějakých 100 stran uprostřed se děj či vývoj postav nikam neposune a vesměs se opakují stejné scénáře pořád dokola. Ke konci to pak zase nabere spád, ale závěrečné rozuzlení vlastně nic moc nevysvětlí. Konec je otevřený a po chvilce hledání jsem zjistila, že se spisovatelka rozhodla od pokračování upustit a více dílů už nebude. Takže pořádného rozuzlení se nikdy nedočkáme. 3.5/5

Wladimirski
03.01.2022 4 z 5

Docela povedený mix thrilleru / románu / ekonomie a červené knihovny. Čte se lehce, výborné členění a pojetí kapitol, přiměřený počet postav, aby se čtenář příliš neunavoval vzpomínáním, kdo je kdo. Skvělá zápletka a její napínavý vývoj. Kladně hodnotím některé životně/ekonomické úvahy a poznání, skvěle odrážejí realitu. Prima oddechovka.

Barunka_riot
01.06.2021 4 z 5

Toto me bavilo moc! O ekonomice, akciich a bankovnim trhu nevim zhola nic, ale knizka me naprosto pohltila a dala mi moznost predstavit si, jak to na takove Wall Street a v Silicon Valley asi chodi. Pribeh o lidech, kteri drou do umoru na ukor osobniho zivota a dusevniho zdravi, o intrikach, povrchnosti, penezich, ale i o odvaze konat dobro a zachovat se spravne.
Zivotni styl akteru je mi na hony vzdaleny, i tak jsem se bavila.

martinastefkova
07.03.2021 4 z 5

Čtivá a nenáročná kniha z prostředí Wall Street.

ErčaV.
14.02.2021 5 z 5

Kniha je pěkně čtivá a zajímavá. Nejprve jsem se ztrácela, ale když jsem se do knihy začetla tak člověk pochopí oč jde. Knihu doporučuji přečíst.

Mike99
15.11.2020 5 z 5

Nevím, jestli je to tím, že mám k tématu svým způsobem poměrně blízko, ale za mne naprosto skvělá kniha. Postav tak akorát, krásně vykresleny povahy jednotlivých aktérů, dokonale vystavený příběh z burzovního prostředí, jehož tématem je primární úpis akcií. Neskutečně jsem se bavil, přitom si nemyslím, že se jednalo o plytký děj, ba naopak. Kde jsou hranice byznysu a morálky? Lehce otevřený konec, ale s poměrně jasně naznačenými indiciemi.

Jsou věci, které člověk nevidí. Systémy, které jsou vám skryté, ale které existují a které jsou důležitější než vy.

Jednat správně je soukromá, individuální záležitost.

Muži v oblecích spěchají sem a tam jako pilní mravenci. Každý nese své zrnko písku a slepě věří ve vážnost svého poslání. Všichni společně staví své písečné impérium a nemyslí na to, co se stane, až přijdou deště.

Arkagas
11.08.2020 3 z 5

Kniha je čtivá, má spád, je psána formou pohledu několika postav. Ze začátku jsem si myslela, že to bude zase nějaký brak, ale jelikož sama autorka pracovala v bance JP Morgan, o které je v knize taktéž zmínka jako konzultantka a vystudovala Stanfordovu univerzitu, jako většina postav, ví o čem píše.
Na někoho tohle bude možná moc složité, ale toho bankovnictví tam není zase tolik. Je to příjemná oddechovka na 1-2 dny, která ve Vás rozhodně nezanechá nějaký hlubší dojem, ale po přečtení litovat nebudete.

Miška935
02.08.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, akorát bylo trošku na nic, že se tam střídalo mega postav, ale když Vás knížka začne bavit, tak si to potom i zapamatujete kdo je kdo. :)

Gweny
27.12.2019

Název vypadal slibně a akčně zároveň. Ale obsah už tak bohatý nebyl. Časté střídání velkého počtu postav, semtam nějaký překlep v textu a neukončený děj. Je mi to líto, ale tahle kniha nebude tou, kterou ještě kdy v budoucnu otevřu. Námět je zajímavý, ale samotné zpracování mi tentokrát vůbec nesedlo.
Nemám ve zvyku odkládat knihu před tím, než ji dočtu do konce, ale tady jsem se musela opravdu hodně přemáhat.

mack12
26.09.2019 5 z 5

Kniha me ihned vtahla do deje. Vzala jsem si ji jako oddychovku, ale nakonec jsem u ni musela docela premyslet :)

Mufka
13.02.2019 4 z 5

Zajímavé téma a svět úplně mimo mé chápání, ve kterém bych se rozhodně necítila dobře a nechtěla se v něm ocitnout ani náhodou.. Začátek mě moc nebavil, ale pak jsem se do děje dostala a byla zvědavá, jak bude vše pokračovat. Nakonec hodnotím pozitivně :-) Navíc se mi hodí do výzvy, což jsem zjistila až téměř na konci čtení :-)

pejty
07.02.2019 3 z 5

Kniha o Wall Street, která líčí příběh několika lidí spolupracujících na úpisu akcií firmy HOOK. Je to příběh o lidech, kteří jsou povrchní, arogantní a pro prachy jsou schopni udělat cokoliv. Bohužel to byla asi největší slabina knihy, neboť díky odporným charakterům prakticky všech postav se mi to četlo velmi špatně a to i přestože se v knize objevilo i pár slušných postav, které bohužel dostali málo prostoru. Kniha je rozhodně zajímavá a věřím, že realita může vypadat velmi podobně jako je tady vylíčena, ale bohužel to není čtení pro mě.

Mruskulka
05.02.2019 5 z 5

Knížka mě teda zaujala a vtáhla mě rychle do děje. Ze začátku jsem měla problém s množstvím postav, ale celkem jsem se orientovala. Autorka věrohodně popsala prostředí světa bankovnictví a akcií, je vidět, že má zkušenosti. Kniha má 347 stránek, s poděkováním 349, takže řadím do čtenářské výzvy 2019

Dela111
22.09.2018 3 z 5

... aneb lesk a bída Wall Street...
Kniha je o světě bankovnictví, kapitálových trhů, akcií a obrovském toku peněz. Jsou tu přepracovaní vystresovaní workoholici, ale kariéra stojí nade vším, nejdůležitější je úspěch, jsou povrchní a sebestřední. Tito lidé nepěstují dlouhodobé vztahy, důležitá je výše konta a vzhled.

Sanfranciská firma Hook se stejnojmennou mobilní aplikací pro seznamování chystá vstup na burzu a k tomu potřebují bankéře..., vyberou si je v New Yorku... Je ale mobilní aplikace Hook (= háček) pro uživatele bezpečná?!

Tohle moderní drama z prostředí Wall Street a Silicon Valley je podané z více pohledů, je dobře promyšlené, čtivé, srozumitelné a má spád.
Není to něco, k čemu bych se vracela, ale za přečtení určitě stojí.

Zoy
15.01.2018 4 z 5

Kniha se četla dobře, ale je pravda, že se k ní nebudu nikdy vracet. Krásně ukázáno, jaký je bordel ve všech oblastech, kde se točí obrovské peníze. Vlastně nejen tam. Neupřímnost, úplatky, závist, egoismus a mnoho dalšího. Prostě, kdo má prachy, myslí se, že si může dovolit opravdu vše a chovat se k lidem jako pokrytec a snob

Monačte
05.01.2018 4 z 5

Jakmile má něco podtitul "prachy, sex, kariéra," je mi vcelku jasný, co od toho čekat. O to větší překvapení, když dostanu víc, mnohem víc! Je vidět, že autorka prostředí i procesy v něm dobře zná, takže popis vás dokonale vtáhne! Chci další! Šup!

soukroma
14.08.2017 4 z 5

Velmi zajímavé čtení, i když současně velice depresivní - za vším jsou "Prachy, sex, kariéra". Svět současného internetového businessu (firma vyvíjející mobilní aplikaci pro krátkodobé schůzky lidí všeho druhu - okamžitě a na dosah) a finančního světa (investiční banky, cenné papíry a burza). Vším hýbají mladí ambiciozní absolventi zejména obchodních škol a univerzit, kteří v honbě za posunem v kariéře (a šestimístnými odměnami) tráví v práci veškerý čas. Pak není divu, že pro odreagování nehledají závazný dlouhodobý vztah, ale jen ad hoc sex. Prakticky žádní hrdinové nevykazují vysokou morálku, nechovají se příjemně a morálně, nejsou spokojeni se svojí stávající situací, posuzují všechny kolem sebe podle míry zazobanosti, postavení na kariérním žebříčku a řevní na přímé konkurenty.
Smrt studentky ukazuje možné zneužití seznamovací aplikace, což se zase odráží ve vyvrcholení boje za úpis akcií. Je to čtivé a aktuální, ale být v kůži "akčních aktérů" bych nechtěla ani za nic.

kiraa
09.08.2017 3 z 5

Průměr. Asi tak bych zhodnotila tento knižní počin. Nic, co by mě posadilo na zadek, ale na druhou stranu ani nenudilo a nemusela jsem se nutit k otáčení listů. Jinak pro mě svět naprosto vzdálený. Svět velkého byznysu, obchodních "zabijáků" s kamennou tváří, dokonalých tváří i těl, kde není prostor pro emoce, city ani opravdový vztah. Svět, kde peníze a majetek hraje prim a člověk bez postavení a přiměřeného konta je nulou, které je lépe se vyhnout nebo se zhnusením překročit. Ani jedna postava mi nebyla blízká, nicméně určitou zajímavostí byli hlavní hrdinové obdařeni, byť většinou v tom negativním smyslu.

Štítky knihy

drogy bankovnictví cenné papíry banky IT - informační technologie

Autorovy knížky

2016  77%Žraloci

Kniha Úpis - Prachy. Sex. Kariéra. je v

Právě čtených4x
Přečtených75x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených2x
Knihotéce104x
Chystám se číst47x
Chci si koupit8x