Umrlčí věnec

Umrlčí věnec https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467897/bmid_umrlci-venec-s9O-467897.jpg 5 33 6

Řekne-li se horor a česká poezie, vyskočí vám okamžitě Erbenova Kytice? Snahou knihy, kterou držíte v ruce, je ukázat, že to nebyla jen tato zřejmě nejznámější domácí básnická sbírka. Temné balady, mrazivé a hororové básně, měly zejména ve druhé polovině 19. století v české literatuře svou vybudovanou tradici. Umrlčí věnec je ukázkovým výběrem 63 básní 26 autorů a jedné autorky z této tradice. Narazíte v něm na mrazivé verše jak známých autorů jako Jan Neruda, Božena Němcová, Jaroslav Vrchlický či Svatopluk Čech, tak i klasiků české hororové básně Adolfa Heyduka a Josefa Jaroslava Kaliny nebo méně známých autorů, jimiž jsou Ladislav Quis, Gustav Pfleger Moravský, Vojtěch Lešetický a v neposlední řadě Gustav Dörfl. Umrlčí věnec se pokouší vnořit až k poetickým kořenům domácího hororu.... celý text

Přidat komentář

kikies
27.07.2023

Kniha přináší zajímavý výběr hororových a temně laděných balad více či méně známých autorů 19. století, který mnohdy překvapí. Upřímně by mě nikdy nenapadlo, jak hojně může být takové téma v české literatuře zastoupené, a jsem mile překvapena. Ráda jsem si rozšířila obzory a v budoucnu se nebráním dalším podobným tématům, ač nejsem vášnivým příznivcem poezie.

JointlieKat94
29.03.2023 5 z 5

Tak tohle bylo něco pro mě! :)

Ke knize jsem se dostala vlastně velkou náhodou, a jsem tomu ráda. V knize najdeme spoustu českých autorů, o kterých jsme možná tak někde něco zaslechli (o několika z nich jsem neměla ani ponětí!) a jednu Boženu. :)

Jak už obálka napovídá, jedná se o sbírku hororových balad z 19.století, a je to opravdu velmi povedená sbírka, i celkové uspořádání a výběr moc chválím. Ke každému autorovi je přidaný takový medailonek z jeho života, u některých máme i napsáno, kde byli pohřbeni (a já slibuji, že až se ocitnu v Praze, mileráda je navštívím!).

Balady byly vskutku dobře vybrané, pár z nich mě i natolik oslovilo, že si musím najít více knih autora- pokud se mi to tedy podaří..

Z tohoto díla jsem vážně nadšená, ráda doporučím a snad se k tomu i brzy vrátím. :)


Morbidus
04.01.2023 5 z 5

Původně jsem se bál, zda na mě verše v této knize nebudou příliš obstarožní. Zcela zbytečně. Obsažené balady jsou čtivé, tématem rozmanité a zub času jejich témata příliš neohlodal. Ve skutečnosti mi nesedlo jen několik autorů, což je ale spíše otázkou vkusu než nekvalitou veršů. V rámci medailonků pak šlo o zajímavý exkurz do životů jednotlivých (mnohdy neznámých) autorů a nastínění jejich dalšího literárního působení.
Rozmáchlost v množství jmen však současně vedla k jednomu neduhu - po dočtení knihy jen v pár případech dokáži přiřadit jednotlivé díla ke konkrétním osobnostem. Chybí mi zde taková ta „sevřenost“ již kultovní Kytice. Nicméně co se týče kvality textu, zůstává obdobně vysoká a je z ní patrné, že nejen Erbenem je český čtenář živ. Naopak, nádherně se zde ukazuje, jak hluboké kořeny hororová literatura z našich luhů a hájů má. Tento svazek mě potěšil a budu doufat, že se objeví další kousky podobného ražení.
Skvělá věc, chcete-li si rozšířit obzory a poddat se kouzlu temných ballad.

Marekh
31.07.2022 5 z 5

UMRLČÍ VĚNEC je kniha, ve které nalezneme české hororové balady z 19. století od známých autorů (Svatopluk Čech, Vítězslav Hálek, Jan Neruda, J. V. Sládek, Jaroslav Vrchlický aj.), ale také méně známých autorů (Gustav Dörfl, J. J. Kalina, Antonín Klášterský, Ladislav Quis aj.).

Kniha obsahuje Přemluvu, Redakční poznámku a před každou baladou se vyskytuje krátký medailonek autora, který baladu napsal.

Myslím si, že podobnou antologii jsem ještě nečetl a z mého pohledu je to originální nápad. Chválím nakladatelství GOLDEN DOG za vydání této knihy.

Kniha se mi líbila. Samozřejmě některé balady se mi líbily více, jiné méně, někteří autoři měli příliš archaický jazyk, ale celkově se mi balady líbily. Balady navodily správnou strašidelnou atmosféru a myslím si, že čtenáři z 19. století, kteří četli tyto balady, tak museli pocítit strach a samozřejmě to platí i v dnešní době, i když doba pokročila.

Většinou každý čtenář četl Erbenovu Kytici, ale podobně laděných balad je mnohem více, ale většinou je neznáme a třeba jsme se k nim dříve nedostali. Tato sbírka je příležitost k tomu, abychom je vyzkoušeli a vytvořili si na ně vlastní názor.

Většinu balad jsem četl úplně poprvé. Snad úplně poprvé jsem četl baladu SMOLNÝ VAR, kterou napsal K. J. Erben, anebo VODNÍKA od Boženy Němcové, kterou se inspiroval K. J. Erben. O Smolném varu jsem už v minulosti slyšel, ale četl jsem baladu úplně poprvé.

666Jitka
23.04.2022 5 z 5

Výběr balad a strašidelných básní autorů 19.století Umrlčí věnec mě nesmírně potěšil. Nalezneme zde básně jak známých autorů, tak těch, kteří jsou již téměř zapomenuti, a přitom je jejich tvorba také vynikající. Kniha mi pomohla rozšířit si obzory, co se týče české hororové poezie, a byla mi podnětem pro hledání sbírek básní pro mě dosud neznámých autorů po antikvariátech. Oceňuji, že je v knize o každém autorovi medailónek, který čtenáři alespoň v základní lince přiblíží jeho osobu a život. Za mě výborný počin, jako ostatně spousta dalších knih od vydavatelství Golden Dog.

robin9739
12.05.2021 5 z 5

Jedná se o sbírku českých 63 hororových básní od 26 autorů z 19.století. Už samotný název – Umrlčí věnec je sám o sobě lákadlem k tomu, aby si člověk tuto sbírku přečetl. Velmi se mi zamlouvalo krátké představení každého autora a až poté několik jeho básní. Za mě super rozšíření mých literárních znalosti a otevření nových obzorů. Oceňuji práci, kterou si na tom dala dvojice Petr Boček a Honza Vojtíšek. Formát knihy je jako vždy super, jako kdyby kouzlem držela ve vaší ruce. Už teď vím, že bude mít místo na chatě v poličce a po večerech u ohně sní budu recitovat strašidelné básně.

Musím říct, že mě táto sbírka hororových básní milé překvapila. Básně nejsou zrovna můj oblíbený literární styl, ale už hororová Kytice byla excelentní a Umrlčí věnec mě uchvátil skoro stejně. Spojení hororu, strachu a tíživého prostředí té doby činí toto dílo brilantním. Většina básní této sbírky má originální námět a příběh, i přes rozdílnost dob se člověk dokáže do básní ponořit a užít si je. Dále bych vypíchl rozmanitost a rozdílnost básní, takže vás to nepřestane bavíte, jelikož každý, zde uvedený básník a jeho tvorba má svůj osobitý styl. Většina básní i přes archaickou mluvu a několik pro mě neznámých slov, jenž sem si musel googlit se četla přirozeně a vůbec nepůsobily kostrbatě. Za mě počin, který by si měl přečíst každý student literatury a milovník poezie.

Je to úplně něco jiného, než má standartní četba a děkuji goldendogs, že něco takového vydali. Je to velice inspirující dílo.