Umírali jsme v bambusu

Umírali jsme v bambusu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102170/bmid_umirali-jsme-v-bambusu-102170.jpg 3 20 7

William Eastlake, autor bestseleru Hájili jsme hrad, napsal svůj další válečný román krátce po svém návratu z Vietnamu. Hrdinou příběhu je kapitán Clancy, jenž smrtelně zraněn umírá kdesi v džungli. Vedle jeho konečných úvah o válce se zde odvíjejí osudy těch, co po něm pátrají, včetně kapitána Knightbridge a zdravotní sestry Jane, kteří ve svém vrtulníku souloží ve výšce 10 000 stop, aby tak vytvořili válečný rekord. Pod nimi v džungli bloudí dva mladí hippies a pokoušejí se válku ukončit pomocí květin a kytary… Eastlake vidí válku jako absurdní šílenství, které nelze postihnout běžnými realistickými prostředky. Sahá tedy po zbraních, jako je černý humor, hyperbola, groteskní dialogy či impresionistický popis, aby nakonec ve svém souhrnu přinesl obraz až mrazivě skutečný. Román je považován za jednu z nejlepších knih o vietnamské válce a ceněn stejně vysoko jako slavná Hellerova Hlava XXII. Čtyři roky po vydání svého nejúspěšnějšího románu Hájili jsme hrad, který s nadšením znovu a znovu přijímají i čeští čtenáři (vyšel u nás již pětkrát, poprvé v roce 1972), napsal William Eastlake v roce 1969 další knihu o válce, tentokrát vietnamské. Zatímco zážitky ze spojenecké invaze ve Francii v sobě nechával zrát celých dvacet let, Umírali jsme v bambusu vychrlil na papír bezprostředně po svém návratu z válečné vřavy. Osou příběhu je kapitán Clancy, smrtelně zraněný někde v džungli, „věčný válečník, který bojoval i v několika dobrých válkách“. Hledá ho jeho milenka, franko-vietnamská plantážnice madam Dieudonné, přítel z dětství Mike, který ho má zbavit velení, dva hippies se svými květinami, Clancyho radista Appelfinger, přesvědčený o nutnosti „morální evoluce“, vojáci z Lokalizační a záchranné jednotky, nedobrovolně odvedení, ale i veteráni, kteří v zabíjení lidí našli zálibu. Clancyho hledá i „válka sama“ — jeho bezruký velitel plukovník Yvor, ale především záchranný vrtulník Bambusové lože, v němž spolu ve výšce deseti tisíc stop kopulují kapitán Knightbridge a zdravotní sestra Janine, aby tak překonali válečný rekord. Bambusové lože je symbol, místo pro lásku i pro smrt, spása i peklo v džungli, která stejně jako Vietnam pomalu požírá všechny své nepřátele. Eastlake vidí válku jako absurdní šílenství, které nelze postihnout běžnými realistickými prostředky. Sahá tedy po zbraních, jako je černý humor, hyperbola, groteskní dialogy či impresionistický popis, aby nakonec ve svém souhrnu přinesl obraz až mrazivě skutečný. Román je považován za jednu z nejlepších knih o vietnamské válce a ceněn stejně vysoko jako slavná Hellerova Hlava XXII.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Bamboo Bed , 1989


více info...

Přidat komentář

Heralt
25.05.2021 5 z 5

Jedna z nejlepších amerických knih, která popisuje nesmyslnost války v každém okamžiku:
Dialogy , které Clucy s tygrem nebo krajtou jsou satiricky ironické, jako momenty, kdy jsou příslušníci Viet-kongu přirovnáni k indiánům nebo ke Komančům (zde se projevila Eastlakova znalost, kterou přinesl se styku s Navahy), ve značné míře je zde obsažen prvek surrealismu, který se promítá do jednání všech postav (něco z filmu Hlava-22, kdy kvůli kšeftu nechá plukovník letectva bombardoval své vlastní letiště - tady jde o odprodej mostu protivníkovi).. Autorovo slova: ,,Lži pramení v opomijení, které jim diktovala doba..Války už nesmí být..Naslouchejte vojákům. Naslouchejte mrtvým a umírajícím..Války už nesmí být..../Irák 2003, Afganistán - 2001-2021/ A která bude příště?

Václav972
29.12.2019 5 z 5

Dobrá kniha o válce ve Vietnamu, ukazuje nesmyslnost počínání a že válka je zabíjení lidí lidmi.


RamonVarga
17.03.2018 5 z 5

Kniha o nesmyslné válce a její krutosti.

555LAcny
19.02.2016

mel bychzajem

svickop
28.03.2015 odpad!

Knížek, které jsem v životě nedočetl, jsou dvě. Tohle je jedna z nich. Možná je to tím, že se nedokážu pochopit rádoby válečné a rádoby protiválečné romány narozdíl od skutečné literatury faktu, tudíž mi kniha přijde zbytečná.

Bear Reader
28.12.2013 5 z 5

Já jsem knihu přečetl jedním decheme je možná lepší a myslím si, že je možná lepší než "Hájili jsme hrad". I když srovnávat obě témata je hodně těžké.

valentýna
14.11.2013

Další z knih, na kterou jsem se těšila, ale docela mě zklamala. Ke čtení jsem přistupovala ovlivněna zážitky z Vietnamu, kde jsem viděla důmyslné skrýše, nebezpečné pasti a nástrahy i jsem si prolezla vyhlášené podzemní tunely, ve kterých nechybělo nic k přežití včetně nemocnic.... kniha vypovídá víc než o bojích, o pocitech zmaru, zoufalství a beznaději nedobrovolně odvedených američanů, přesto ve mě zanechala hlubší dojem.

Štítky knihy

Vietnam černý humor válka ve Vietnamu (1959-1975) groteska vojáci válečné romány

Autorovy další knížky

William Eastlake
americká, 1917 - 1997
1994  77%Hájili jsme hrad
2001  69%Umírali jsme v bambusu
2003  92%Jdi v kráse
2002  85%Nezkrocení
2002  85%Portrét umělce s dvaceti šesti koňmi

Kniha Umírali jsme v bambusu je v

Přečtených28x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst3x
Chci si koupit6x