Umělecké památky Čech 1

Umělecké památky Čech 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58850/umelecke-pamatky-cech-a-j-58850.jpg 5 10 3

První svazek uměleckých památek Čech začínajících písmeny A až J.Posláním Uměleckých památek Čech je nejen sloužit odbornému zájmu historiků umění,pracovníků památkové péče a osvětových pracovníků z kulturních institucí,ale i podat celé široké veřejnosti obraz a zasvěcený popis uměleckého bohatství naší vlasti.

Přidat komentář

JLČ
27.11.2016 5 z 5

Dodnes nepřekonaná práce, vydaná za socialismu, po roce 1989 u nás bohužel zneužita jako návod k vykrádání, zejména kostelů. Na rozdíl od Sandika (komentář zde) si nemyslím, že výsledek kolektivní práce je tristní. Samozřejmě, nedostatky to má, ale význam knihy je obrovský.

Sandik
18.03.2015 3 z 5

Výsledek prakticky dvacetileté práce historiků umění z akademie věd je dosti tristní. Samozřejmě je za touhle knihou obrovské množství badatelské práce, ale mnohé v ní také jednoduše není a mnohé bylo jednoduše opsáno ze starých "rakouských" soupisů nebo z další jiné literatury, aniž by šlo o ověřenou informaci. Největší chybou téhle série je ovšem její malý rozsah. Aby to bylo alespoň trochu použitelné, muselo by jít o dílo minimálně dvakrát rozsáhlejší. Stačí porovnat s rozsahem a hloubkou zpracování Uměleckých památek Prahy či Moravy aby bylo jasné, jak to mělo vypadat.


Francoa
07.01.2011 5 z 5

Je jasné,že takovouto obsáhlou publikaci nemohl zpracovat pouze jeden autor.Na knize pracoval celý kolektiv autorů.Moc pěkná publikace.