Wolverine: Projekt X

Wolverine: Projekt X https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263560/mid_ultimatni-komiksovy-komplet-010-wol-263560.jpg 4 60 13

Připravte se na jeden z nejtemnějších příběhů Marvelu! V tajné vládní laboratoři je Wolverine podroben sérii hrozivých testů. Brutálně dehumanizován a ořezán až na kost se z člověka mění v neporazitelný stroj na zabíjení označovaný pouze jako Projekt X.

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Hachette
Originální název:

Wolverine: Weapon X , 1993


více info...

Přidat komentář

ludek.n
06.02.2024 3 z 5

Projekt X je doslova a do písmene sólová jízda multifunkčního umělce Barryho Windsor-Smitha. Nejen že se postaral o scénář, kresbu a obálky, ale působil zde i jako inker, kolorista a pod palcem měl částečně i lettering a výsledný tisk. Pokud jste tedy někdy chtěli mít v ruce komiks, který by byl tak komplexní, jak je to jen možné, Projekt X je přesně ten pravý. Můžeme pak dlouze polemizovat, jestli je to cesta tím správným směrem, nebo zda se zde naopak do popředí derou sebestředné tendence, postrádající kritický odstup. Ať tak nebo tak, Wolverinova ne úplně dobrovolná účast v projektu X je podle mého mínění jedním z nejsyrovějších představení tohoto zmutovaného hrdiny v marvelovském univerzu (a možná i v komiksovém světě vůbec). Byť Windsor-Smithova kresba není kdovíjak líbivá nebo propracovaná, je pořádně drsná a opravdová. Bohužel je občas malinko nepřehledná a ke dnu ji táhne karnevalová barevnost. Ta se Barrymu vymkla zpod kontroly (pokud to tedy nebyl tvůrčí záměr, pak bych ovšem pochyboval o jeho příčetnosti). Příběh jako takový má potenciál, ale zůstal někde na půli cesty. Nějaký průlom, nedej bože snad úplné odhalení Wolverinovy minulosti, se nekoná. Spíše přešlapujeme na místě. Co jsem si tedy z Projektu X odnesl? Divoký, nespoutaný a nekompromisní projev, který si nebere servítky a neohlíží se napravo nalevo.

ArkAngel
08.07.2022 1 z 5

Typické komiksové devadesátky, které by se daly označit za "dark age" komiksové éry. Je to rádoby temné, psycho a tak podobně, ale nefunguje to. Hlavně tu máme příběh Logana, který leží celý příběh na operačním stole, dokud se nezvedne a neuteče... no a to se táhne celých dvanáct čísel, kdy by se to dalo stihnout klidně i za tři nebo čtyři, potažmo pár stránek jednoho čísla jako vyprávění minulosti. Tohle je natahovaná nuda s nadbytkem bublin, které jsou plné vědeckých keců a jiných nesmyslů. I příběh z Loganova dětství toho odvyprávěl víc...


wullcann38
25.03.2021 4 z 5

Origin Wolverinovy kostry z adamantia.

trudoš
15.12.2020 3 z 5

Nuda. Ale možná jsem jen zmlsaný současnou produkcí, pročež mě příběh zadrátovaného mutanta, co uteče zpod skalpelu šíleného doktora, moc nedojal. Jistě, trochu nás to zasvětí do rosomákovy minulosti a poodhalí plentu tajemnosti ohledně toho, co se s ním v Projektu X vlastně dělo, jenže koncepci zápletky už čtenář v podstatě zná z dřívějších náznaků a příběh jako takový žádnou novou informaci nepřinese. A třebaže pointa mohla být v devadesátých letech minulého století komiksovou senzací, dneska už jsou podobné postupy všedností. Znatelně pak chybí drsňácké hlášky, cynická nadsázka a příznačný doutník, prostě to všechno, co Wolverina dělá Wolverinem. Pouze deprese, deprese a zase deprese. Výhodou ale je, že i přes nemalý rozsah – album obsahuje dvanáct sešitů – nejde o moc roztahané čtení, protože sešity jsou všehovšudy osmistránkové.
Barry Windsor-Smith je alespoň vynikající kreslíř, takže je na co koukat. Ovšem přeplácaný koloring celou tu jeho nádhernou práci s tužkou nechtěně zazdil.

Wiedzmin
21.03.2019 4 z 5

Temné, krvavé, originálně sepsané a kurevsky dobře čtivé. Víceméně se dá použít, co sem psal u Zrození. Kresba byla místa nepřehledná, ale čtenář se velice rychle zorientuje. Děj je přehledný, ikdyž je psán fragmentovaně, a místy atmosféra působí dost hororově. Působivé čtení. P.S. Filmový Origins mě jen upevňuje v tom, že tvůrce měli před premiérou dostat do tohodle komiksu, aby si s Wolviem taky užili pár kol na chodbách.

OldaB
02.01.2019 4 z 5

Hodně odvážné zpracování, které občas sklouzává k nepřehlednosti. Je to především o pocitech.

Atak
29.08.2018 5 z 5

Zajímavě popsané a nakreslené

Gustik5
10.11.2017 4 z 5

Bylo to zvláštní, chvílemi mi to přišlo dosti hektické. Od začátku je jasné, že tohle dílo prostě nesedne každému. Kresba byla trochu jiná, než je u ostatních dobových komiksů obvyklé. Jedná se ale o dost povedený, temný příběh Wolverinova zrodu, či spíše přerodu do všem důvěrně známé podoby. Určitě si to pročtu ještě jednou, abych si povšiml detailů, které mi ušly.

Disease
06.02.2017 5 z 5

Velmi kvalitní kousek, který překvapil netradiční kresbou a zpusobem uspořádání políček a hlavně jako origin parádní. Žádné přiblblé fajty a puberťácké hlášky.

Hwaelos
12.02.2016 3 z 5

Tohle je hodně obtížný... Story jako taková není moc zábavná, ani vlastně není moc o Wolverinovi - filmoví tvůrci věděli, proč dali hrdinově zrodu tak malej prostor v pár flashbacích. ALE!, zpracování příběhu je vlastně dost geniální experiment - ať už v používání barev nebo po kresebné a sekvenční stránce. Tolik skvělých vizuálních nápadů člověk v mainstreamovém komiksu jen tak nenajde.

martinstefko
06.12.2015 5 z 5

Barry Windsor-Smith představuje dílo, které je radikální ve smyslu dopadu na Marvel Universe, ale je zásadní i ve smyslu využití komiksu jako specifického média, které dokáže zachycovat příběhy naprosto odlišným způsobem než jiná média. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/09/739-ultimatni-komiksovy-komplet-10.html

Wheelcrusher
01.11.2015 2 z 5

Nebavil mě ani film X-men a Project X je ještě větší nuda... nejdřív utrpení přežvejkat veškerý psychologický žvásty, do toho furt něco dozblbnutí rachotí a až se konečně dostaví slušný jatka, nakonec z toho vyleze jen sen (kterej je sice zachycenej výborně, páč noční můry s chapadly a podobnýma pocity mívám taky:), ale hezký barvičky prostě jen maskujou skutečnou prázdnotu.

jirincz
21.09.2015 odpad!

Hrůza... Wolverine je pro mě nejméně zajímavý X-man, ale budiž to je subjektivní. Nicméně tady několik sešitů o tom, jak jsou na něm prováděny pokusy, totálně nezáživný nudný, nic extra, asi jeden zvrat ke konci. O tom skvělém "vynálezu", kdy se překrývají bubliny ani nemluvě. Celkem se mi líbily syté barvy, ale to je asi tak vše...

Štítky knihy

mutanti superhrdinové superschopnosti Marvel X-Men tým Wolverine

Autorovy další knížky

Barry Windsor-Smith
anglická, 1949
2014  71%Wolverine: Projekt X
2020  75%Storm