Thor: Poslední Viking

Thor: Poslední Viking https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262317/bmid_thor-posledni-viking-B6V-262317.jpg 4 51 11

Pohleďte na epické dobrodružství boha hromu rozpínající se napříč celým vesmírem! Žádný ze scenáristů, kteří kdy psali o tomto hrdinovi s kladivem, po sobě nezanechal tak působivé dědictví jako Walt Simonson. Uvnitř této knihy najdete několik prvních sešitů jeho neuvěřitelného působení v sérii Thor, během kterého v ní způsobil revoluci.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Hachette
Originální název:

Thor: The Last Viking , 2013


více info...

Přidat komentář

ludek.n
10.01.2023 4 z 5

Dva příběhy z pera Walta Simonsona. V prvním bojuje Thor po boku Beta Ray Billa za záchranu jeho lidí, prchajících před démony z jiné dimenze, ve druhém se pak Thor po boku posledního Vikinga utká se znovu povstanuvším drakem Fafnirem přímo v ulicích New Yorku. Na pozadí těchto dvou vyprávění navíc kontinuálně ubíhá linie výčitkami sužovaného šlechetného Baldera. Simonson se přitom sám samojediný postaral jak o scénář, tak i o kresbu, a v obou případech odvedl skvělou práci. Příběhy jsou dobře vyvážené, žádné zběsilé tempo od jedné krvavé mrtvoly ke druhé, přesto v sobě mají potřebné napětí a neoddiskutovatelné charisma. Když se objeví Odin, je to božsky monumentální, když naopak promluví Asgarďanka Sif srdce hrdých válečníků jihnou, přestože její souboj s trpaslíkem Throggem má všechny parametry drsné podívané. Kresba klasická, ale velmi dobře zacílená a přehledná. Proměna Thora v Sigurda Jarlsona naprosto dokonalá (ani Superman by ho nepoznal). V rámci Ultimátního komiksového kompletu máme k dispozici barevně remasterované vydání, a je to na něm rozhodně poznat. Steve Oliff si za svůj citlivý přístup k originálu určitě zaslouží potlesk a obdiv. Bavil jsem se celou dobu, takže za mě palec nahoru.

wullcann38
25.03.2021 4 z 5

Hmm, ale jo je to retro :D


trudoš
26.09.2020 2 z 5

Jediné, co dokážu na komiksu pochválit, je kresba. Ta je navíc moderně kolorovaná a dotyčný odvedl skvělou práci. Příběh jinak spadá přesně do toho období, v němž postavy předříkávají nahlas všechno, co dělají, objevují se a mizí naprosto beze smyslu, přičemž zápletka staví na tom, že se hrdina postaví nějakému protivníkovi a postupně jej utluče kladivem, ať už jde o mimozemšťana, nebo draka. V případě Posledního vikinga pak opomíjím ústřední motiv kování meče tajemnou postavou, o níž se nakonec nic nedozvíme, čistě jen proto, že šest sešitů bylo autorovi (nebo spíš redakci) málo. Možná měl tehdy Thor našlápnuto k tomu stát se legendou, ale zrovna kvůli téhle ukázce nechápu proč. Nebyl vtipný, atypický, ani atraktivní – zkrátka bůh se srdcem Mirka Dušína a k tomu prakticky nezničitelný, čímž je řečeno vše.
Jako fanoušek ovšem oceňuji scénku, kdy se Thor coby Sigurd Jarlson na chodbě srazí s Clarkem Kentem a oba se vzájemně (díky brýlím na očích, nejlepší to masce ze všech) nepoznají.

Ivan F
12.04.2020 3 z 5

Zostal som príjemne prekvapený zo svižného začiatku, kedy sa k Zemi rúti mnohokrát rýchlejšie než rýchlosť svetla zlo, ktoré vlastne nie je ... Ale to už nechám na čitateľa, či to naňho zapôsobí tak, ako na mňa. Prvá polovica je skutočne dobrá a v podstate nemá žiadne hluché miesto. Lenže potom sa príbeh preklopí do druhej polovice, kedy sa pri majáku niekde v Kanade objaví drak, ktorý vyzerá ako mega jašter, ktorý vypil rádioaktívny lektvar (aj takú jedovato zelenú farbu má) a príbeh ide do kytičiek.

Celkovo som bol spokojný, hoci je to tak trochu priemerný diel v UKK. Čo mi vyslovene prekážalo, je neustále pripomínanie Thora ako božstva a mnoho viet prenesených ním samým typu "Ja všemocný Thor", "Mjolnir to spraví" a tak neustále dokola.

Kresba je pekná a poplatná dobe vzniku.

OldaB
02.01.2019 4 z 5

Ze začátku jsem se musel nutit k dalšímu čtení, ale potom mě to chytlo a nepustilo. Kdo má rád vesmírné ságy, přijde si na své + dobře napsaná postava Billa.

Kapis
01.12.2017 3 z 5

Takže pokračuji ve čtení ultimátního Marvel kompletu a třetí na řadě je Nejmocnější přemocný Thor, thoš oukej. První polovina je poměrně svižná a komiks vypadá moderněji, než jeho kolegové z dílů dva a čtyři, i když neustálému onanistickému vysvětlování a sáhodlouhým myšlenkovým pochodům, na úrovni Einsteina, které hrdina zvládá mezi údery rychlosti mach 18, se nevyhneme. Úplně to vidím, jak si standardní samomluvou povídám v duchu, během vířivého souboje v oblacích, pod hladinou oceánu a v mrazivých dálkách vakua: „Já Mocný (to se musí pokaždé) Thor udeřím svým mocným magickým kladivem Mjolnir do neproniknutelného brnění tfuj tfuj zlé ještěrky Farnsworsthe i když je nezničitelné. Můj mocný otče, vládče Asgardu, drž při mně pomocné oko, abych neusedl ještě dnes po tvém boku v síni Valhally! Ha, ještěr, zplozenec zla, kterého jsem již jednou porazil (viz. díl 185) použil svůj oheň, ještě že mohu využít svou rychlost a plamenům se vyhnout. Ale ne, porušil statiku budovy a ta se zřítí na nevinné dělníky, musím rychle použít své mocné kladivo Mjolnir, já mocný Thor, bůh hromu, abych je zachránil."

No nic, druhá část je spíš podprůměrný brak s tím, že dvě zajímavě rozjeté linie, kterým je věnováno v každém sešitu pár stran, nám jsou upřeny, přičemž by byly určitě zajímavější než mlácení nějakého přiblblého ještěra. Ale je mi jasné, že nekonečné řady sešitovek Marvelu vyžadují kvůli prodejům jistou rozvláčnost a vycpávání vatou. Oukej, jde ale vidět, že W. Simonson je velký znalec severské mytologie a celé to vatování je aspoň zabaleno do erudovaného honosného hávu. K dobru připočítávám i to, že si to krom scénáře i sám nakreslil – a to vůbec ne špatně. Lze si taky povšimnout, že to bylo psáno ještě v dobách jakž takž zdravého rozumu a hlídač Heimdall není černoch, tak jako ve filmu. Což samosebou co jiného byste očekávali v mýtickém severském vikingském světě plném ledu, mrazu a polární noci, osvětlené excitací elektronů horních vrstev atmosféry slunečním větrem, než vikingského černocha, že?

Pominu-li to, že NY je plný superčuprhírů a megalomanský ještěr likvidující město nepřiláká pozornost vůbec žádného z nich a spořádaně všichni čekají, než si to Thor přijde vyřídit osobně – a lidi ve městě likvidací Gappou berou jako takovou normálku - byl tu jeden okamžik, který mě položil s hurónským smíchem na podlahu a skoro mě po ní rozrotoval. A to bylo jedno nenápadné hlášení z rádia, kdy „ctihodný senátor prohlásil, že to stvoření je bezpochyby nástrojem Rusů.“ No OMG, je to 25 let staré, ale evidentně jsou v USA některé věci bez nejmenší změny. Jak nám je předkládáno denně ze zcela nezávislého mediálního prostoru, je zjevné, že to strašné Rusko může za všechny problémy těch svět ochraňujících Států severoamerických a vůbec vlastně celého světa. Jsem přesvědčen, že to byly nejen letošní americké volby, ale Putin osobně může mimojiné za střelbu na té čundrcountryshow v LA, rasové nepokoje a za těch 16 miliónů dospělých Američanů, kteří neumějí chudáci číst ani psát. A jen zrádce národa a ruský agent by za tím hledal bezohledný hon za soukromými zisky, kdy se bez peněz v Americe nedostanete ani ke vzdělání ani k zdravotnictví. Buhehemehehehe :D

No ale celkově teda takový lepší průměr, číst to znova by byla ztráta času, ale myslím, že až děti dorostou trochu, budou to nadšeně hltat, stejně jak já bych si u toho v dobách začátku Semicu ukroutil šulínka extází.

Disease
23.01.2017 5 z 5

Část s Billem je lepší, ale i druhá půlka (s výjimkou závěrečného boje s Fafnirem) nezaostává. Kresba příjemně mainstreamová, zrestaurování pomohlo.

martinstefko
06.12.2015 4 z 5

Když knihu otevřete, budete mít pocit, že je zde něco nemístného. Je to kresba. Ona sama je dobrá, superhrdinové mají klasické řezané rysy, postavy jsou výborně vykreslené, monstra parádní, možná tomu sem tam chybí trocha jemnějších emoci, ale to Simonson případně dožene textem. To, co je na kresbě zvláštní, to je její barevnost. Takhle většinou nevypadá komiks, který byl nakreslen v 80. letech. Barevnost by byla trochu jiná, bylo by použito méně barev. "Poslední Viking" byl nově kolorován a dostal barvy, ve kterých vypadá skvěle. Kresba tak vůbec nepůsobí zastarale a je vhodná i pro moderního čtenáře, i když rozložení panelů je přece jen tradičnější a geometricky pravidelnější. Text bohužel zůstal původní, a je ho moc na místech, kde by nemusel být vůbec žádný. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/06/656-ultimatni-komiksovy-komplet-3-thor.html

notburga
26.10.2015 5 z 5

Za mě jedno z nejlepších děl, které vyšlo v tomto kompletu. Bavila jsem se od začátku do konce a kresba byla úžasná.

jirincz
21.09.2015 4 z 5

Tak tohle mě hodně bavilo. Obzvláště první část s Billem byla super, nebyl to klasicky model rubačka superhrdiny a nepřítele. I poslední viking, který Thorovi pomohl byl povedený příběh. Obecně Thor a ta mytologie kolem mě baví. Dost mě překvapila kresba, resp. barvy a pak jsem se dočetl, že byli remasterovány, škoda, že tak u těhle starých komiksů to není u všech. Jednu hvězdu ubírám spíše za to, že tam je celkem dost nedokončených linek, jak je to vytrženo z kontextu.

zuzana13
31.08.2015 5 z 5

Krásný komiks. Doporučuji všem, kteří mají rády dobré komiksy.