New X-Men: Impérium

New X-Men: Impérium https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265480/bmid_new-x-men-imperium-bTS-265480.jpg 4 45 45

Morrisonův apokalyptický příběh se v tomhle díle dočká svého rozuzlení. Mutanti jsou tak blízko svému vyhlazení, jako snad nikdy předtím. Šílená Cassandra má nejen tělo a mozek profesora Xaviera, ale i celou Shi´arskou flotilu na povel. A to už je nějaká síla. Beast je v kómatu a John Sublime a jeho U-Meni jsou čím dál nebezpečnější a mocnější. Prostě jde o kejhák. Grant Morrison dokázal, že zvládá jak psychedelické podivnosti, tak monumentální akční superhrdinské (a taky trochu psychedelické) eposy. Jeho období patří k jedněm z nejslavnějších v dějinách X-Menů... na čemž má zásluhu také precizní kresba Ethana Van Scivera, Franka Quitelyho a dalších.... celý text

Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Hachette
Originální název:

New X-Men: Imperial , 2002


více info...

Přidat komentář

ludek.n
31.12.2022 4 z 5

Jak rozčarovaný jsem byl z první Morrisonovy knihy nových X-Menů v rámci Ultimátního komiksového kompletu, tak nadšený jsem z jejího pokračování v podobě Impéria. Možná také proto, že o většinu sešitů se výtvarně starají Ethan van Sciver a Igor Kordey a oba pánové jsou prostě fantastičtí. Širokoúhlé panely klidně i přes dvě stránky, monumentální celostránkové ilustrace, obraz v obraze, perfektní detailní kresby, hutnost a dynamika… uchváceně jsem tímhle albem projížděl stránku za stránkou a žasnul. Kuriozitou je i sešit 121 Franka Quitelyho, který je celý beze slov. Příběh díky zapojení Shi´arské říše císařovny Lilandry nabyl vpravdě vesmírných rozměrů, Grant Morrison ho přesto drží stále pevně sevřený ve svých rukách a nenechá ho sklouznout bokem. Máme tu tak zápas o přežití mutantů (a dost možná i lidské rasy jako takové). X-Meni ještě nikdy nestáli proti takovému soupeři jako je Cassandra Nova, která je donutila spolupracovat spolu navzájem v takové míře, která dosud neměla u tak odlišných individualit obdoby. Je to drama od začátku do konce a žádná z kapitol si nenechá vzít svou dávku napětí a adrenalinu. Vlastně už jsem sahal po páté hvězdě a ani nevím, co mi nakonec stáhlo ruku zpátky. Oproti předchozí knize jsem si ale Impérium užil mnohem plněji a opravdověji.

Voliarty
02.02.2022 4 z 5

G ako Genocída bola príprava, ktorá vyústi v Impériu. Trochu ma prekvapil úvod, lebo som čakal riešenie s Novou, ktorá v minulej knihe ušla do vesmíru. Miesto toho sa ale riešil John Sublime. Pritom sa odkazuje na veci, ktoré sa k čitateľovi nedostali, čo je trochu škoda, v rámci UKK to ale nie je prvý-krát.

Časť so Sublimom je zaujímavá. Jasné, jedná sa o ďalšieho psychopata s cieľom vyzabíjať mutantov, ale Morrison mu pridáva na zvrátenosti farmením orgánov. Škoda, že to má len tri zošity. Dosť ma to zaujalo a rýchlo sa to, podľa mňa, vyriešilo. (SPOILER: Emma vyhodí Sublima z okna a Grey porazí U-Menov. Koniec príbehu. KONIEC SPOILERu).

Netreba ale smútiť kvôli krátkemu dobrodružstvu s U-Menmi, pretože sa vracia Cassandra Nova a je to epické. Jej plán, rovnako ako schopnosti, je zničujúci.

Čo sa týka postáv, tak si ma získal Beast a aj Emma so svojimi dievčatami. Kresba je stále zvláštna a hlavne tváre častokrát vyzerajú divne, občas až degenerovano. A záporák je stále dobrý. I keď je vidieť, že sa jedná o výtvor Granta Morrisona, pretože pôvod Cassandri Novi je správne prekombinovaný (SPOILER: Zo začiatku vyzerá ako klasický záporák, ktorý chce zničiť mutantov, aby ochránil ľudstvo. Potom sa z nej stane ,,dlho-stratené" dvojča profesora X a nakoniec je to nejaký mimozemský subjekt. KONIEC SPOILERu). Proste Morrison.

S Impériom som spokojný, viac ako s G ako Genocída. I keď toto zrovnanie nie je najlepšie, lebo ako som písal pri predchádzajúcej knihe, jednalo sa len o rozbeh. Treba to čítať, ako som to čítal ja a to naraz. Vtedy to pekne funguje.

A tak ako aj iné UKK, tak ma tieto dve knihy nakopli a rád by som si prečítal celých New X-men od Morrisona. Tak hádam niekedy...


trudoš
12.05.2020 5 z 5

„Zkus lítat s otevřenýma očima. Experti to prej doporučujou.“
V porovnání s předchozí G jako Genocida se sice Impérium neubírá takovou rychlostí vpřed, ale zase má vyrovnanější koncepci co se příčin a následků týče. Vyprávění působí komplexněji, přestože je prošpikováno vícero samostatnými epizodami. Destruktivní plán Cassandry Nova je každopádně v plném proudu a i když je její ovládnutí Shi'arského impéria opět trochu zestručněné (podobně jako zničení Genoši), tentokrát ta strohost vlastně není na škodu. Domyslet si evidentní není těžké, naopak, pro jednou je to lepší, než sledovat předem jasný děj slovo od slova. Jinak je tu vše, co má člověk na X-Menech rád - humor, napětí i tragédie. Hrdinové jsou uvěřitelní a lidští, konflikty skutečné a děsivé. A Wolverine je prostě boží.
Grant Morrison zkrátka jede na plný plyn, stejně jako Frank Quitely a mnozí další, co se na albu podíleli. Škoda, že se u nás tahle série nikdy pořádně nechytla a tím pádem se asi pokračování jen tak nedočkáme.

Atak
25.02.2019 5 z 5

Je to super, sice v některých pasážích jsem byl malinko zmaten ale jinak paráda.

Disease
29.12.2015 3 z 5

První tři sešity nadprůměrné, pak celkem nuda...

martinstefko
06.12.2015 4 z 5

Stále před sebou máte knihu, která je zábavná, která je akční, kde se něco děje. Není to vrchol mainstreamu, ale jak nemám Morrisona rád, tak jeho run v X-Menech mi sedl. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/04/578-ultimatni-komiksovy-komplet-19-new.html