Ulrika Levetzowová

Ulrika Levetzowová https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224328/ulrika-levetzowova-mbV-224328.png 3 7 3

Milostný příběh šestnáctileté Ulriky a dvaasedmdesátiletého básníka. Děj se odehrává uprostřed vědecké společnosti, jež se scházela v levetzowském sídle.

Přidat komentář

Jordanka9
01.11.2022 4 z 5

Knihu jsem objevila ve své staré knihovně v komoře, před léty mě zřejmě nezaujala.Titul je dost zavádějící, i když na pozadí se odehrává vztah Goetheho k mladičké Ulrice Levetzow. To podstatné je hluboké přátelství básníka s hrabětem Kašparem Šternberkem , zakladatelem Vlasteneckého, později Národního muzea v Praze a společný zájem o mineralogii a další přírodní vědy. V Mariánských lázních, v sídle Levetzowových,
se scházela vědecká společnost -švédský chemik doktor Berzelius, brazilský cestovatel a botanik doktor Pohl. Společně podnikli stidijni výpravu na Komorní hůrku, aby se utvrdili o jejím původu- Goethe až doposud tvrdošíjně zastával neptunistickou teorii, tedy, že jde o podmořský pseudovulkán. Na místě se měli možnost přesvědčit, že se zřejmě jedná o vulkán, když nalezli lávu - olivín. Goethe uznal své pochybení a navrhl hraběti Šternberkovi, aby dal sopkou prorazit hlubokou štolu. Možná to úplně tak nebylo, ale skutečnost, že štola byla vyhloubena, je pravdou. A že krasoduch Goethe se se zápalem zabýval sběrem a průzkumem minerálů a měl ještě spoustu dalších zájmů- o fosilie, botaniku, ad. Nedávno proběhla v krajské knihovně v Karlových Varech výstava Krása kamenů Karlovarska u příležitosti 140.výročí úmrtí J.W.Goetheho- s ukázkami exponátů z jeho sbírek.
A ke knize - ke konci si tajný rada přečte ortel - dopis od Ulriky - a to už všichni známe. A pokud jste duše hloubavé a pátravé, možná zjistíte i to , jestli se Ulrika vdala, a co má společného s Národním muzeem.
Knihu doporučuji, i když to není žádné veledílo ani exaktně doložený dokument. Ale láká po přečtení pídit se, jak to všechno tenkrát bylo a hledat další informace a souvislosti...

DádazPrahy
09.05.2022 2 z 5

Knížka má titul, který se k obsahu vůbec nehodí a může vzbuzovat mylné představy, o čem knížka pojednává (milostný příběh Ulriky a Goetha je tu okrajovou dějovou linkou).
Hlavním tématem je básníkův zájem o mineralogii a vášeň pro sbírání a poznávání nerostů, což je jistě zajímavá a asi méně známá stránka básníkovy osobnosti - bylo pro mě překvapením, že knížka se zmíněným titulem se "točí" kolem sbírání nerostů, což mě docela zaujalo - o této Goethově zálibě jsem nevěděla a ráda jsem se dozvěděla něco více. Avšak obávám se, že literární zpracování čtenáře spíše odradí - převládají často nepřehledné dialogy se spoustou přímé řeči, kde se mnohdy čtenář ztrácí v tom, kdo je kdo a kdo z přítomných pánů právě hovoří.
Autorka je odbornicí v oboru přírodních věd a chválím její nápad představit nám známého básníka také jako vášnivého mineraloga, avšak nevím, jestli právě tato forma ( a hlavně zavádějící název knihy) byly dobrou volbou. (Knížka byla v nejmenovaném knihkupectví výrazně zlevněna - asi chápu proč).


JointlieKat94
06.05.2018 1 z 5

Strašný.. myslela jsem, že to je o Ulrice a Goethovi. Je to spíše o Goethovi, jeho lásce k minerálům, horninám a tak.. většině rozhovorů jsem nerozumněla. Pro mě bylo utrpení to dočíst..